Kuzey Afrika Kaynaklı Toz Bulutu Türkiye'nin Birçok Bölgesini Etkiliyor

Kuzey Afrika'dan gelen toz bulutu Türkiye'nin birçok bölgesinde hava kalitesini düşürdü. İstanbul, Malatya, Edirne ve Çanakkale'de partikül seviyeleri hassas düzeylere ulaştı. İzmir'de görüş mesafesi azaldı.

Kuzey Afrika Kaynaklı Toz Bulutu Türkiye'nin Birçok Bölgesini Etkiliyor

Kuzey Afrika'dan esen rüzgarlar, yüksek oranlarda toz partikülleri taşıyarak Türkiye'nin birçok şehrinde görüş mesafesini düşürdü ve hava kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Özellikle İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında toz taşınımının etkisi sürmekte.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nın verilerine göre, bu bölgelerde atmosferdeki partikül madde oranları, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınır değerlerin iki ila üç katına çıktı. Örneğin İstanbul Üsküdar, Malatya, Edirne Keşan ve Çanakkale Çan'da hava kalitesi, metreküp başına 100-150 mikrogram partikül madde içerecek şekilde "hassas" seviyelere ulaştı.

İzmir'de de benzer şekilde görüş mesafesinin düştüğü gözlemlendi ve bazı vatandaşların sağlık önlemi olarak maske taktığı bildirildi. Uzmanlar, özellikle kronik akciğer ve astım rahatsızlıkları olan bireylerin, bu süreçte daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Toz bulutunun sağlık üzerindeki olası etkilerine karşı tedbirlerin alınması önem arz ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem