Valilere savcı yetkisi geliyor!

Jandarma ve emniyete yeni yetkiler veren ‘İç Güvelik Reform Paketi’ TBMM’ye sunuldu. Tasarıda, yer alan düzenlemeler şunlar:VALİDEN DOĞRUDAN EMİR: Mülki amirler (vali, kaymakam) kolluk amir ve memurlarına suçlunun bulunması için acele tedbirlerin alınması

Valilere savcı yetkisi geliyor!

Jandarma ve emniyete yeni yetkiler veren ‘İç Güvelik Reform Paketi’ TBMM’ye sunuldu. Tasarıda, yer alan düzenlemeler şunlar:

VALİDEN DOĞRUDAN EMİR: Mülki amirler (vali, kaymakam) kolluk amir ve memurlarına suçlunun bulunması için acele tedbirlerin alınması konusunda doğrudan emirler verebilecek. Sokağa çıkma yasağı gibi toplumsal olaylarda alınan tedbirlere aykırı davrananlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

GENİŞ ARAMA YETKİSİ: Şüphelenilen kişinin aranması için valilerin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı ve sözlü emri yeterli olacak.

MOLOTOFA SİLAHLA KARŞILIK: Polis, molotof, patlayıcı, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranı ‘etkisiz kılacak ölçüde’ silah kullanabilecek.

TOMALARDAN BOYALI SU: Şüphelilerin tespiti için TOMA’larda boyalı su kullanılabilecek.

YAZILI EMİRLE DİNLEME: Hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Daire Başkanı’nın yazılı emriyle iletişimin tespiti yapılabilecek.

YÜZÜNÜ KAPATANA 4 YIL: Toplumsal olaylara molotof ve sapanla, yüzlerini tamamen veya kısmen kapatarak katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

BONZAİ DE YASADA: Uyuşturucu madde bulunduranlara verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

JANDARMA İÇİŞLERİ’NE: Jandarma Teşkilatı’nda, müşterek kararnameyle atanan generaller hariç olmak üzere, daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi İçişleri Bakanı’na verilecek. Jandarma personelini İçişleri Bakanı görevden uzaklaştırılabilecek.

VALİLER ASKERE CEZA VERECEK: Valiler, general ve amiraller hariç olmak üzere, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin askeri görevleri haricindeki diğer görevlerini ilgilendiren disiplin suçları ortaya çıktığında uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam ve aylıktan kesme cezaları verebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler