Türkiye'yi bekleyen tehlike

 Dünyanın lider teknoloji şirketlerinden EMC’nin desteği ile uluslararası bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ın bulunduğu beş ülkede; kamu, telekom, medya, finan

Türkiye'yi bekleyen tehlike

 

Dünyanın lider teknoloji şirketlerinden EMC’nin desteği ile uluslararası bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ın bulunduğu beş ülkede; kamu, telekom, medya, finans, üretim, enerji, perakende ve sağlık sektörlerini temsilen, 250 ile 3 bin çalışanlı, bin şirketin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. 

“Felaket Kurtarma Araştırması 2012: Ortadoğu, Türkiye ve Fas” başlıklı araştırma sonuçları, EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez ev sahipliğinde; EMC Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri, Veri Yedekleme ve Kurtarma Sistemleri Bölüm Başkanı Kelly Ferguson katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Araştırmaya göre, bölgeyi vuracak herhangi bir felakette; Ortadoğu, Türkiye ve Fas’daki kuruluşların yüzde 82’si bugünkü sistem ve altyapıları ile kayıp veri ve sistemlerini kurtaramayabileceklerini ifade etti. Kuruluşların yüzde 64’ü de geçtiğimiz 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem aksama süresi gibi sorunlar yaşadığını belirtildi.

Ayrıca, araştırmaya katılan kuruluşların yüzde 37’si yeniden tam kapasiteyle çalışmaya başlamak için en az bir gün ve hatta daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu belirtilirken, aksama sürelerinin de ortalama 2 gün sürdüğü kaydedildi.

Avrupa ile bölge kıyaslandığında da İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Rusya pazarlarını kapsayarak gerçekleşen araştırmada, Avrupa’da araştırmaya katılan kuruluşların yüzde 74’ü bugünkü sistem ve altyapıları ile kayıp veri ve sistemlerini kurtaramayabilecekleri ifade edildi. Kuruluşların yüzde 54’ünün de, geçtiğimiz 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem aksama süresi gibi sorunlar yaşadığı belirtildi.

Türkiye’ye bakıldığında, araştırma, bölgeye paralel olarak Türk şirketlerinin yüzde 81’inin bir aksama süresi, kesinti ya da arıza sonrasında sistemlerini ya da verilerini tamamen kurtarabilecekleri konusunda çok emin olmadığını gösterdi. Ayrıca, ülkedeki işletmelerin yüzde 51’i son 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem kesintisi gibi sorunlar yaşadıkları bildirildi.

Bu işletmelerin yüzde 59’u bu soruna donanım arızasının sebep olduğunu belirtti. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 46’sı veri kaybı ya da sistemlerde yaşanan kesintilerin sebep olduğu en önemli olumsuz etki olarak çalışanların verimliliğinin azalmasını gösterdi. Türk işletmelerin yüzde 66’sı disk-tabanlı veri depolama çözümleri kullanırken, yüzde 53’ünün hala teyp kullandıkları ortaya çıktı. Ancak teyp kullanan işletmelerin yüzde 74’ü yedekleme için teyp kullanımından vazgeçip, başka sistemlere geçmek istediği, bu işletmelerin yüzde 44’ü de bunun nedeninin daha hızlı yedekleme olduğu belirtildi.

 

Araştırmanın Türkiye sonuçları ilginç birkaç noktayı daha ortaya koydu. Türkiye’den araştırmaya katılan 250 kuruluşun yüzde 41’i BT bütçelerinin yüzde kaçını veri kuratma ve yedeklemeye ayrıdıklarını bilmediklerini ifade ederken; sadece yüzde 4’ü bütçenin yüzde on ile on beşlik dilimini bu yatırıma ayırdığını belirtti. Bölgede ise bilmeyenlerin oranı yüzde 25, BT bütçelerinin yüzde on ile on beşlik dilimini bu yatırıma ayıranların oranı ise yüzde 9’larda. Araştırmaya katılan Türk şirketlerin yüzde 29’u veri yedekleme ve felaket kurtarma konusundaki kanuni yükümlülükleri bilmediklerini ifade etti, ki bu rakam bölge ortalaması olan yüzde 16’nın oldukça üzerinde. Buna karşın Türkiye’de aylık bazda yedekleme yapan kuruluşların oranı bölge ortalaması olan yüzde 19’un çok daha üzerinde; yüzde 30’larda seyrediyor.

EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Elde edilen bu sonuçlar, günümüzde miktarı hızla artan veriler ya da bu verilerin kullanımına yönelik beklentiler için uygun olmayan demode teknolojileri geride bırakıp, yedekleme sistemlerinde köklü bir değişime gidilme ihtiyacının altını çiziyor. Gelecek nesil yedekleme ve kurtarma çözümlerine geçiş doğal bir afet, kasıtlı, kötü niyetli bir saldırı ya da BT sistemlerinde rutin ya da sık görülen kesintiler durumunda işte sürekliliği garanti ediyor. Felaket Kurtarma Araştırması 2012: Ortadoğu, Türkiye ve Fas araştırması, bölgedeki yedekleme ve felaket kurtarma stratejilerinin yeterliğini inceleyerek, yedekleme sistemlerindeki köklü bir değişimin şirketlerin veri kaybını ve farklı sebeplere bağlı aksama sürelerini nasıl önleyebileceğini öngörüyor.”

EMC, EMEA Bölgesi Yedekleme ve Kurtarma Sistemleri, Pazarlama Direktörü Kelly Ferguson ise, araştırmanın sonuçlarının Ortadoğu, Türkiye ve Fas’ta yedekleme ve kurtarma konularına yönelik mevcut yaklaşımın yeniden gözden geçirilme gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi. Elektronik veriler ve bu verilerle ilgili sistemlerin başarı için son derece önemli olduğuna değinen Ferguson, araştırmanın, çoğunluk şirketin bir BT sistem arızası ya da daha aşırı durumlarda, sistemlerini ve verilerini kurtarma konusunda tam olarak hazırlıklı olmadığını gösterdiğini ifade etti. Ferguson, “EMC’nin tüm şirketlere tavsiyesi, bugün piyasada olan gelecek nesil çözümleri kullanan, her ayrıntısı iyi düşünülmüş, stratejik bir yedekleme ve kurtarma stratejisi benimsemeleri. Bu onları günlük arıza ve kesintilere karşı koruyacak ve ayrıca daha ciddi olaylarda da teyp ya da CD-ROM gibi eski sayılabilecek teknolojilere kıyasla daha düşük sahip olma maliyetiyle koruyacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem