Türkiye dünyada 2.sırada

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü uygulamaya koyduğu Bal Ormanları Eylem Planı kapsamında bugüne kadar 227 bal ormanı kurulduğunu belirterek, Türkiye'nin verilen destekler sayesinde bal üretiminde dünyada 2. sıraya yükseldiğin

Türkiye dünyada 2.sırada
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü uygulamaya koyduğu Bal Ormanları Eylem Planı kapsamında bugüne kadar 227 bal ormanı kurulduğunu belirterek, Türkiye'nin verilen destekler sayesinde bal üretiminde dünyada 2. sıraya yükseldiğini kaydetti.
 
Eroğlu,  yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bal üretim miktarı ile kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla Bal Ormanları Projesi'ni hayata geçirdiklerini hatırlattı.
 
Veysel Eroğlu, "2008 yılından bu yana 28 bin 910 hektar sahada 227 adet bal ormanı tesis ettik. Ülkemizi son 10 yılda dünya bal üretiminde 6. sıradan 2. sıraya yükselttik. Ayrıca, 2017 yılının sonuna kadar toplam 34 bin 790 hektarlık alanda bal ormanı tesis etmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
 
-"Bal ormanları için özel düzenleme yaptık
 
Ormanlarda tamamen organik bal üretmek amacıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayan Eroğlu, şunları paylaştı:
 
"Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi. Dediler ki, 'ormanlara biz giremiyoruz'. 'Nasıl giremiyorsunuz' deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış, ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu. Türkiye bal üretiminde 6. sırada iken çıkardığımız yönetmelikle ülkemizi bal üretiminde 2. sıraya yükselttik. Bu ekonomik olarak bir kazanç sağladı."
 
Türkiye'nin, sahip olduğu 5,6 milyon civarındaki kovan varlığı ile dünya genelinde 3. sırada yer aldığını kaydeden Eroğlu, bal üretiminde Çin'den sonra 2. sırada gelen Türkiye'nin bal üretiminin yüzde 80'inin orman içi ve kenarlarındaki boşluklarda yapıldığını aktardı.
 
-"Her türlü desteğe hazırız"
 
Bal arılarının tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85'ini gerçekleştirdiğini belirten Eroğlu, "Arıcılık, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Dünyada bal üretiminde iddialı konuma gelmek için bal ormanları kurduklarını söyleyen Eroğlu, şunları kaydetti:
 
"Arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini artırmak için her türlü desteğe hazırız. Türkiye genelinde bal ormanı için çok talep vardı. Biz, bu taleplerin hepsine cevap verdik. Muğla'dan Elazığ'a kadar her ilimizde bal ormanı kuruyoruz. Çünkü balda marka oluşturmak çok önemli. İstiyoruz ki ballarımız şeker katmadan halis ballar olsun. Bunun için de arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler