Trabzon'da ebola alarmı

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde Ebola şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde 45 hastane belirlendi; riskli bölgelerden yapılan uçuşlar öncesinde yolcuların taramadan geçirilmesi istendi. Belirlenen iller arasında Trabzon da yer aldı Sağlık Bakanl

Trabzon'da ebola alarmı
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde Ebola şüphesi taşıyanların gideceği 36 ilde 45 hastane belirlendi; riskli bölgelerden yapılan uçuşlar öncesinde yolcuların taramadan geçirilmesi istendi. Belirlenen iller arasında Trabzon da yer aldı
 
Sağlık Bakanlığı, Batı ve Orta Afrika kaynaklı ebola salgınına karşı “Ebola Vaka Yönetimi Rehberi” hazırlayarak 81 ile gönderdi. Türkiye’nin 25 bölgeye ayrılıp ebola virüsü şüphesi taşıyanların tetkik ve tedavi edilmesi için 36 ilde 45 Hastane belirlendiği rehberde 2014 yılı içinde Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya’da ebola salgını yaşandığı ifade edilen rehberde, 12 Ağustos itibarıyla toplam vaka sayısının bin 848 olduğu; bunun bin 13’ünün ise ölüm ile sonuçlandığı bildirildi.
 
Hastaneler belirlendi
 
Rehbere göre Türkiye’de, Ebola ile ilgili referans hastaneler de belirlendi. Rehberde Türkiye 25 bölgeye ayrılarak, Ebola virüsü şüphesi taşıyanların tetkik ve tedavisi için 36 ilde 45 hastane tespit edildi. Bölgeler, Adana, Ankara bilkent, Ankara Etlik, Antalya, Aydın-Denizli, Bursa, Diyarbakır, Elazığ-Malatya, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul Anadolu Kuzey, İstanbul Fatih, İzmir Güney, İzmir Kuzey, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas-Tokat, Şanlıurfa, Trabzon, Trakya ve Van olarak sıralandı.
 
Hastaneler arasında ise İstanbul Haydarpaşa Numune, İstanbul Haseki, Ankara Atatürk ve İzmir Tepecik eğitim ve Araştırma Hastaneleri de yer aldı. Hastaneler arasında çocuk hastalıkları hastanelerine de özellikle yer verildi.
 
Uçuş öncesi tarama
Rehberde, Türkiye’ye Ebola görülen bölgelerden gelen seyahat araçlarında Sivil Havacılık tarafından alınması gereken önlemler de belirlendi. Ebola virüsü görülen bölgelerden Türkiye’ye yapılacak uçuşlar öncesinde, tüm yolcuların “Ebola” taramasından geçirilmesi; ateşi tespit edilen vakaların ise uçuş öncesi doktor veya sağlık otoritesinden “seyahat edebilir” belgesi alması durumunda seyahatine izin verilmesi istendi.  Uçakta Ebola hastası şüphesi yaşanması durumunda ise şu önlemlerin alınması önerildi:
“Hasta yolcu ile yalnızca tek bir kabin memurunun ilgilenmesi ve bu kabin memurunun başka herhangi bir hizmette görev almaması sağlanmalıdır. Kabin personeli için N95 maske, koruyucu gözlük, yüz siperliği, sıvı geçirmez önlük ve pantolon-tulum ve sıvı geçirmez ayakkabı koruyucu kullanması sağlanmalıdır. Ayrıca üst üste iki adet kalın lateks eldiven giyerek hasta yolcu ile temas etmelidir.”
 
Rehberde, Ebola görülen bölgelerden gelen uçaklardaki yolculara, Ebola’nın, o bölgede görüldüğünü, ateş veya ciddi baş ağrısı, kas ağrısı, aşırı halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı olması durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurması ve uçakta anons yapılması da istendi.
 
Dünya virüse karşı alarma geçti
Başta ABD ve Fransa olmak üzere pek çok ülke Ebola virüsüne karşı önlemlerini sıkılaştırdı. Havaalanlarında riskli bölgelerden gelen yolcular, ateşleri ölçülmeden ülkeye sokulmuyor
 
Kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşan Ebola virüsü dünya çapında birçok ülkeyi önlemler almaya zorladı.
ABD’de beş havalimanında başlatılan Ebola kontrolleri çerçevesinde salgının bulunduğu Afrika ülkelerinden gelen yolcuların ateşleri ölçülüyor. Sağlık görevlileri bu sırada hastaya dokunmadan ateş ölçebilen termometreleri kullanıyor. Hastanın ateşinin yüksek çıkması durumunda kişi, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) Atlanta’daki merkezine yönlendiriliyor. Daha sonra daha ayrıntılı bir test uygulanıyor. Yetkililer günde 150 yolcunun ateşinin ölçüldüğünü açıkladı.
ABD Başkanı Barack Obama da Ebola salgını hakkında hükümet temsilcileriyle Beyaz Saray’da görüşmeler yapmak için resmi bir seyahatini iptal etti.
Fransız yetkililer de başkent Paris’te bulunan Charles de Gaulle Havalimanı’nda yolcuları kontrol etmeye başladı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugüne dek yaklaşık 9 bin kişi bu hastalığa yakalandı. Bunlardan 4 bin 447’si hayatını kaybetti.
 
Sorularla Ebola
 
İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC sorularla Ebola hakkında bilinmesi gerekenleri derledi. İşte hastalık hakkında başlıca bilinmesi gereken detaylar:
1-Ebola nedir?
Kökü meyve yarasalarına dayandığı düşünülen virüs ilk olarak 1976 yılında, bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin sınırları içinde yer alan Ebola Nehri’nin yakınlarındaki bir salgın sırasında keşfedilmişti.
2- Virüs nasıl bulaşıyor?
Ebola virüsü taşıyan birinin kanı veya vücut sıvısıyla, yaralı cilt, ağız ya da burun üzerinden doğrudan bir temas gerçekleştirenlere bulaşıyor. Ayrıca mikrop bulaşmış yatak takımı, giysiler ve yüzeylerden de yayılabiliyor. Hastalık belirtileri iki ila 21 günde çıkıyor. Belirtiler iyice gelişinceye kadar virüs bulaşmıyor.
3- Belirtileri nelerdir?
Hastalığın erken belirtileri ani ateş, kas ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı ve boğaz ağrısı olarak biliniyor. Bunları kusma, ishal, döküntü ve iç-dış kanama izliyor. Kanama tükürükte, gözlerde, burunda ve dışkıda da olabiliyor. Hasta sıvı kaybı veya çoklu organ yetmezliği sebebiyle ölüyor.
4- Nasıl tedbirler alınmalı?
Ebola hastalarının vücut sıvılarından kaçınmak gerekiyor. Kamusal alanda mikroplu olma ihtimali bulunan hiçbir şeye dokunulmaması gerekiyor.
 
 
132 yolcu aranıyor
ABD’de Ebola’ya yakalanan bir hemşirenin 132 yolcunun bulunduğu bir uçakta seyahat etmesine izin verildiği ortaya çıktı. Amerikalı yetkililerin ihmali eleştiri konusu oldu.
 
 Hemşire Amber Vinson’ın (29) uçağa binmeden önce ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) yetkilileriyle iletişime geçerek ateşi olduğunu söylediği ortaya çıktı. Ancak yetkililer Vinson’ın ateşinin düşük olduğunu söyleyerek uçabileceğini belirtti. Ancak uçuşun ardından hemşireye Ebola teşhisi kondu. Şimdi, hemşire ile birlikte Cleveland’den Dallas’a uçakla seyahat eden 132 yolcu kontroller için aranıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler