Sığırlara küpe tkma süresi uzatıldı

Sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyle ilgili olarak yeni doğmuş buzağılara 20 günlük oluncaya kadar kulak küpesi takılıp Türkvet Veri Tabanına kaydedilme süresi 3 aya çıkartıldı.Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan,

Sığırlara küpe tkma süresi uzatıldı

Sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyle ilgili olarak yeni doğmuş buzağılara 20 günlük oluncaya kadar kulak küpesi takılıp Türkvet Veri Tabanına kaydedilme süresi 3 aya çıkartıldı.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, 20 günlük sürenin kısa olmasından dolağı yetiştiricilerin buzağıları küpeletmek için müdürlüklere zamanında bildiremediğini ifade etti.

Bunun sonucu olarak ülke genelinde küpelenmemiş hayvan sayısında bir artış olduğunun tespit edilmesinin ardından çalışma başlatıldığını belirten Adil Alan, “25 Aralık 2013 tarihinden itibaren 30 Haziran 2014 tarihine kadar Adıyaman’da küpesiz bütün sığır cinsi hayvanlar kayıt altına alınmıştır. İl genelinde toplam 22 bin 770 hayvana kulak küpesi takılarak sisteme kayıt edilmiştir. Aynı zamanda Türkvet’de bulunup da işletmede fiilen bulunmayan hayvanların numaraları tespit edilerek Bakanlığa bildirilmiştir ve işletmeler güncellenmiştir. Bakanlığımız buzağıların küpeleme süresinin kısa olmasından dolayı hayvanların kayıt altına alınmasında ki zorlukları gördüğünden dolayı 21 Haziran 2014 tarih ve 29037 sayılı resmi gazete de yayınlanıp yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile ‘Sığır cinsi hayvanların tanımlanması doğumdan sonra en geç 3 ay içerisinde, ancak üç aydan önce hayvan doğduğu işletmeyi terk edecekse işletmeyi terk etmesinden önce gerçekleştirir’ denilmektedir.

Ayrıca bu yönetmelikte 31 Aralık 2014 tarihine kadar gerekli bildirimleri yapılmayan sığır cinsi hayvanların hareket, ölüm, kesim ve işletmelerde zorunlu kesimleri ile yetiştiricinin kendisine ait bilgiler 31 Aralık 2014 tarihine kadar güncellenebilecektir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin işletmelerinde ki tüm hayvanların güncelleme işlemlerini yapmaları ayrıca yeni doğan buzağılarını 3 ay içerisinde İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine küpeletip kayıt altına almak üzere bildirmeleri gerekmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler