Türkiye’de balina sürprizi: Uzmanlardan önemli uyarılar

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek açıklarında, yat kaptanı Oğuzhan Çoban tarafından "Kaşalot" olarak da bilinen dev bir ispermeçet balinası görüntülendi.

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek açıklarında, dünyanın en büyük dişli balina türü olarak bilinen ve "Kaşalot" olarak da adlandırılan ispermeçet balinası görüntülendi. Yat kaptanı Oğuzhan Çoban tarafından kaydedilen bu anlar, Akdeniz'in biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir kayıt olarak değerlendirildi.

Göcek’te Nadir Deniz Canlısı Gözlemlendi

Fethiye körfezi yakınlarında seyreden bir yatın kaptanı olan Oğuzhan Çoban, deniz yüzeyinde dev bir ispermeçet balinası ile karşılaştı. O anları cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alan Çoban'ın görüntülerinin, Akdeniz'deki deniz yaşamının hareketliliğini ve değişen göç rotalarını ortaya koyduğu vurgulandı.

Uzmanlar, bu tür gözlemlerin bölgede nadir gerçekleştiğini ancak ispermeçet balinalarının zaman zaman Akdeniz'de görülebildiğini kaydetti.

İklim Değişikliği ve Deniz Sıcaklığı Canlıları Etkiliyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Dr. Öğr. Üyesi İlemin; iklim değişikliği, deniz suyu sıcaklıklarındaki değişimler ve besin kaynaklarının dağılımındaki farklılıkların deniz canlılarının hareketlerini etkileyebildiğine dikkat çekti. Bölgede yapılan gözlemlerin bilimsel çalışmalar açısından da büyük önem taşıdığı belirtildi.

Doğu Akdeniz'in En Derin Sularında Yaşıyorlar

Bölgenin coğrafi yapısına ve canlı popülasyonuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, şu ifadeleri kullandı:

"Fethiye ve Rodos arasındaki deniz bölgesi doğu Akdeniz'in en derin sularından biridir. Bu bölgede besin çeşitliliği yüksektir ve buna bağlı olarak her yıl bu dönemde bölgede balinaları görebiliyoruz beslenmeye, çiftleşme ve yavru bakımı için bölgeye geliyorlar. İspermeçet balinası, dünyadaki en büyük dişli memelisidir ve okyanusların en etkileyici avcılarından biri ve Doğu Akdeniz ülkemiz sularında yaşıyorlar. Yoğun gemi trafiği onların akustik haberleşmelerine engel olabiliyor ve en az 14 ay süren anne ve yavrunun birlikteliği, yavrunun sütle beslenmesi zorlaşabiliyor"

Yetkililerden "Mesafe" ve "Bildirim" Uyarısı

Yaşanan gelişmenin ardından yetkililer de deniz severleri ve balıkçıları uyardı. Denizde balina ve yunus gibi koruma altındaki türlerle karşılaşılması halinde canlılara yaklaşılmaması ve rahatsız edilmemesi gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca bu tarz gözlemlerin vakit kaybedilmeden ilgili bilimsel ve idari kurumlarla paylaşılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.