Prof. Dr. Bektaş'tan önemli tespit: “İzmir’de zemin depremin etkisini artırdı”

Haber61 köşe yazarı Prof. Dr. Osman Bektaş İzmir Depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bektaş'tan önemli tespit: “İzmir’de zemin depremin etkisini artırdı”

Haber61 – Haber Servisi – Emrah Paça - İzmir’de meydana gelen deprem ile ilgili açıklamalarda bulunan Haber61 Köşe Yazarı Jeojoli Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, zeminin depremin etkisini artırdığını söyledi.

Haber61’e konuşan Prof. Dr. Bektaş, “En önemli nokta Amerikan Jeoloji Dairesine göre depremin büyüklüğü 6,6 değil 7. Depremin derinliği 21 km. Depremin bu kadar etkili olmasının bir nedeni de bölgedeki zeminin çok zayıf olmasıdır. Bu tür zeminler depremin şiddetini 2-3 kat artırır. Depremin olduğu yer 3 sismik hattın kesişme yeri. Bunlardan biri Seferihisar’dan Aydın’a uzanan doğu-batı doğrultulu sismik hat. İkincisi Seferihisar’dan İzmir –Manisa istikametine uzanan hat. 3.’sü de Seferihisar’dan Urla ve Midilli adasına doğru uzanan hat. Bu 3 hattan en aktifi Seferihisar-İzmir ve Seferihisar-Midilli hattıdır. Ancak deprem doğu-batı doğrultulu normal bir faya bağlı olarak gerçekleşmiştir. 21 km derinlikte olması kısmen de olsa yıkıcılığı azaltmıştır. Depremin şiddeti ve yıkıcılığı bu 3 sismik hat boyunca gerçekleşmiştir. Önümüzdeki artçılar 7 den küçük olarak devam edecek. Bölgede olabilecek en büyük deprem 7.7 1956 yılında olmuş Santorini depremidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem