Paralel operasyonunda son durum

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinlemelerle ilgili soruşturması kapsamında, gözaltı kararı çıkarılan 18 kişiden birinin İstanbul'da cezaevinde bulunduğu, şu ana kadar 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçla

Paralel operasyonunda son durum

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinlemelerle ilgili soruşturması kapsamında, gözaltı kararı çıkarılan 18 kişiden birinin İstanbul'da cezaevinde bulunduğu, şu ana kadar 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün yürüttüğü soruşturma kapsamında 14'ü Ankara'da, diğerleri İstanbul, İzmir, Siirt ve Ağrı'da toplam 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bu kişilerden şu ana kadar 4'ü gözaltına alındı. İstanbul'daki şüphelinin halen cezaevinde tutuklu bulunan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Erol Demirhan olduğu öğrenildi. Şüphelilerden birinin MİT'te görev yaptığı ve eski polis olduğu belirtildi. 

Şüphelilerin TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının yürüttüğü "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi"nde yer alan ekiple CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını da yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazeteci Nuray Mert, gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal ile Hanefi Avcı'nın avukatının da arasında bulunduğu 24 kişiyi dinlediği ileri sürüldü.

Mağdurlardan 6'sının TÜBİTAK'ta çalıştıkları, birinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü yapan Ö.G. olduğu kaydedildi.

Soruşturmanın, Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen tarafından başlatıldığı ancak TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan bazı kişilerin "önleme dinlemesi" kapsamında dinlendiğinin belirlenmesi üzerine "askeri ve siyasi casusluk" şüphesiyle dosyanın Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosuna gönderildiği öğrenildi. 

Şüphelilere, bunun dışında  "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlamaları yöneltildiği öğrenildi.

Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığınca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin "önleme dinlemesi" kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi. 

"Önleme dinlemesi" kararlarının, mağdurların kendi isimleriyle Ankara'daki mahkemelerce verildiği bildirildi.

Operasyon kapsamında arama kararı bulunmadığı sadece şüphelilerle ilgili gözaltı kararı alındığı kaydedildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler