Mübarek Kahire'den kaçtı!

Mısır’da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire’den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Kızıl Deniz’deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh’de olduğunu söyledi.Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Mübarek’in Şarm Eşşeyh havaalanında yerel yönetici tarafından k

Mübarek Kahire'den kaçtı!

Mısır’da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire’den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Kızıl Deniz’deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh’de olduğunu söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Mübarek’in Şarm Eşşeyh havaalanında yerel yönetici tarafından karşılandığını bildirdi.

El Arabiye televizyonu da Mübarek’in Kahire’den ayrıldığını ve Şarm Eşşeyh’e gittiğini duyurmuştu.

El Cezire "Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti" diyor

El Cezire, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğini duyurdu.

El Arabiya televizyonu, dün tüm dünyanın beklentisinin aksine istifa etmeyen Hüsnü Mübarek'in, bugün ailesiyle birlikte Kahire'den ayrıldığı iddia ediyor. Reuters haber ajansı da, Mübarek'in Kahire'deki askeri bir üsteki uçakla Kahire'den ayrıldığını, rotasınınsa bilinmediğini duyurdu. Kaynak verilmeyen haberde, Mübarek’in askeri bir havalimanından ayrılarak bilinmeyen bir yere gittiğini bildirildi.

Tam anlamıyla sır oldu!

Hükümete yakın bir kaynak, sokağa dökülen halkın baskısıyla yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devreden Mübarek’in Kahire’den ayrılarak bilinmeyen bir yere gittiğini açıkladı.

Herhangi bir kaynak belirtmeden Mübarek’in Kahire’den ayrıldığını duyuran El Arabiye televizyonu da, Cumhurbaşkanının Kızıl Deniz’deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh’e gittiğini iddia etti.

Mübarek’in sık sık Şarm Eşşeyh’e gittiği ve burada konuklarını ağırladığı belirtiliyor.

Mübarek, İsrailli milletvekiline "Onurlu bir çıkış yolu arıyorum" demiş

İsrailli İşçi Partisi milletvekilli Binyamin Ben Eliezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kendisine "onurlu bir çıkış yolu aradığını" söylediğini bildirdi.

Eliezer, askeri radyoya yaptığı açıklamada, Mübarek’in dün akşamki halka sesleniş konuşmasından önce yapılan telefon görüşmesinde, "onurlu bir çıkış yolu aradığını" söylediğini belirtti ve "Bittiğini biliyor, yolun sonu olduğunu biliyor. Konuşmasından önce bana tek bir şey söyledi, o da onurlu bir çıkış yolu aradığıydı" dedi.

Kısa süre öncesine kadar Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Eliezer, Mübarek’e en yakın İsrailli yetkili olarak kabul ediliyor. Eliezer, birçok kez Mısır’a ziyarette bulunmuştu.

 "Süleyman artık cumhurbaşkanı"

Mısır’ın Washington Büyükelçisi Sameh Şukri, Hüsnü Mübarek’in bütün yetkilerini devrettiğinin altını çizerek, yardımcısı Ömer Süleyman’ın "fiili cumhurbaşkanı" olduğunu söyledi.

Şukri, Amerikan CNN televizyon kanalına verdiği demeçte, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yetkilerini yardımcısına devretti, yardımcısının bundan böyle cumhurbaşkanı yetkileri var" ifadesini kullandı.

Süleyman’ın talebi üzerine bu açıklamayı yaptığının altını çizen Şukri, "Mübarek’e hukuken cumhurbaşkanı diyebiliriz, ama fiili cumhurbaşkanı, yardımcısıdır" diye konuştu.

"Mübarek’in artık hiç yetkisi kalmadı mı?" şeklindeki soruya Şukri, "Yapılacak şey sanırım durumun yorumudur. Cumhurbaşkanı Mübarek çok açıkça bütün yetkilerini yardımcısına devrettiğini beyan etmiştir" yanıtını verdi.

Yaklaşık 30 yıldır iktidardaki Mübarek dün akşam istifa etmeden yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini açıklamıştı.

Genelkurmay Mübarek'ten yana tavır aldı!

Mısırlı askeri liderlerin, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tentavi’nin başkanlığında önemli bir toplantı düzenlediler. Askeri liderler ve Genelkurmay Başkanı, toplantının ardından ilk açıklamalarını yaptılar. Yapılan açıklamaya göre, ordu ülkede özgür ve adil bir seçimin yapılmasından yana olduğunu belirtti, ancak seçim için olası bir tarih vermekten kaçındı. Açıklamada, Hüsnü Mübarek'in güçlerini devretmesinin doğru bir karar olduğuna vurgu yapıldı.

"Mübarek'in sözlerinin arkasında olacağız"

Ordu yetkilileri, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in yapmaya söz verdiği reformların takipçisi olacaklarını açıkladılar.

"Olağanüstü hali kaldırmaya hazırız"

Ülkede sürdürülen olağanüstü hal durumunun kaldırılmasının da sözkonusu olduğunun vurgulandığı açıklamanın Mısır'da Hüsnü Mübarek'in gitmesini isteyen protestocuları hayal kırıklığına uğrattığı bildiriliyor.

Gösteriler artık Başkanlık Sarayı'nın önünde

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını isteyen 400 kişilik bir grup, başkanlık sarayı önünde gösteri yapıyor.

Görgü tanıklarının verdikleri bilgiye göre, protestocular Mübarek aleyhine slogan atarken, ordu göstericilere müdahale etmedi.

Göstericiler, Mübarek’in gitmesinin talep edildiği bir pankartı da saray girişindeki tellere astılar. Göstericilerle başkanlık sarayı arasındaki sokağın tanklar ve dikenli tellerle korunduğu öğrenildi.

Subaylar da protestoculara katılıyor

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken, silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay Mübarak’e karşı halk hareketine katıldı.

Cuma sabah namazından hemen sonra telefonla Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.

Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi.

Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti.

Tahrir Meydanı’nın batı girişini korumakla görevlendirildiğini belirten Şuman, diğer subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti.

Mısır’da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı.

Ancak bazı göstericiler askerlere kızgın. Tahrir’deki göstericilerden Salih Bazuni, "Mübarek çeteleri bu meydanda halktan 300 kişiyi şehit etmişken ordu kenarda nasıl seyirci kalabildi" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem