Kürdistan'a Ret

Barış Süreci özellikle Kobani nedeniyle çıkan eylemlerin ardından “Bitiyor mu?” tartışmalarıyla gündeme gelse de Kürt markaların Türkiye’deki varlık mücadelesi de sürüyor. Ancak içinde Kürt ya da Kurd geçen markaların tescil alabilmesi çok da kolay olmuyo

Kürdistan'a Ret

Barış Süreci özellikle Kobani nedeniyle çıkan eylemlerin ardından “Bitiyor mu?” tartışmalarıyla gündeme gelse de Kürt markaların Türkiye’deki varlık mücadelesi de sürüyor. Ancak içinde Kürt ya da Kurd geçen markaların tescil alabilmesi çok da kolay olmuyor. Türk Patent Enstitüsü son 1 yıl içinde ilk kez başvurusu yapılan “Kurdistan”, “Kurdish Patent Institute”, “Kurdishbank”, “Kürt Marka Patent”, “Cola Kurt” gibi birçok markaya red verdi.

TPE’ye Kürdistan markası için ayrıca bir başvuru daha yapıldı. Kurumun bu marka için ilk kararı da “Red” yönünde oldu. Ancak başvuruyu yapan ‘Red’ kararına itiraz edince TPE bu itirazı değerlendirmek üzere yeniden harekete geçti.


Bugüne kadar 4 kez red alan Kürtcell markasıyla ilgili başvuru dördüncüde de red kararıyla karşılaştı. Karar bu yıl ocak ayında tebliğ edildi. Daha önceki red kararındaTurkcell’in itirazı etkili olmuştu. Bu kez de red kararı bir itirazın ardından gelmiş. Bu marka için başvurularda ‘Tanınmış markalara yakınlık’ sorunu öne çıkıyor.

KÜRDİCELL ONAYLANMIŞTI

Ancak TPE’nin içinde Kürt geçen markalar konusundaki kararları her zaman da başvuru aleyhine de değil. Bu başvurular arasında tescil kararı aldıkları da var. Örneğin Kürtea markası bu yıl Nisan ayında tescil edilmiş. Mobil operatör markası olarak Kurdicell de zaten 2011 yılında tescil edilmişti.

KOBANİ İÇİN DE BAŞVURULDU

Bu arada barış sürecinde hükümet ile HDP’yi karşıya getiren Kobani için de 11 farklı sınıfta kullanım hakkı için marka başvurusu alınmış durumda. Başvuru çok yeni olduğu için henüz bu konuda alınmış bir tescil ya da red kararı yok. Kobani markası için de yapılmış 2 farklı marka başvurusu göze çarpıyor. Bu iki başvurunun kapsadığı sınıf sayısı ise 13.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler