Kürdistan talebine TBMM yanıtı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Demokratik  Toplum Kongresi kararları ile ilgili değerlendirme yaparken, Türkiye'nin her  türlü sorununun konuşulduğu ve çözüleceği yerin TBMM olduğunu belirterek, “Başka  bir kongre, başka bir meclisi tanımıyoruz. Bu sevda

Kürdistan talebine TBMM yanıtı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Demokratik  Toplum Kongresi kararları ile ilgili değerlendirme yaparken, Türkiye'nin her  türlü sorununun konuşulduğu ve çözüleceği yerin TBMM olduğunu belirterek, “Başka  bir kongre, başka bir meclisi tanımıyoruz. Bu sevda peşinde koşan arkadaşlarımız  durumlarını lütfen değerlendirsinler. Sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar”  dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, Demokratik Toplum Kongresinde“demokratik Özerk Kürdistan” şeklinde  açılım ortaya konulduğunun belirtilmesi üzerine, “Türkiye ile ilgili kararların yasama organı TBMM'dir. Türkiye  Cumhuriyeti sınırları içerisinde tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren kararların  alındığı Meclisin Başkanı olarak o tür kararlarla ilgilenmiyorum. O tür kararlar  mevzuatımız açısından ne ifade ediyorsa onu yetkili kurumlar değerlendirir,  yapılacak bir şey varsa gereğini yaparlar” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “BDP milletvekilleri Meclis kürsüsünde Kürtçe  konuşuyor. Muhalefet sizin inisiyatif kullanmanız gerektiğini söylüyor” sözleri  üzerine ise Şahin, şunları söyledi:

“TBMM'de ancak Türkçe hitap edilir. Bu konudaki mevzuatımız bu  şekildedir. Hatta biraz daha geriye giderek şunu da ifade edebilirim: Osmanlı'da  da 1876 ve 1908 Teşkilatı Esasiye anayasalarına baktığınız da da resmi dil  Türkçedir. Dolayısıyla bu tür tartışmaları son derece gereksiz, gerginliğe yol  açıcı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin her türlü sorununun  konuşulduğu, çözüleceği yer burasıdır. Başka bir kongre, başka bir meclisi  tanımıyoruz. Bu sevda peşinde koşan arkadaşlarımız durumlarını lütfen  değerlendirsinler, sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar.

Şahin, “Siz bir adım atacak mısınız kürsüde Kürtçe ile ilgili” sorusuna  ise “Atmamıza gerek yok. Türkçe konuşulur. Meclisi yöneten başkanvekillerimiz  gereken neyse yaparlar” yanıtını verdi.

TASLAKTA AYRI BAYRAK VE ÖZERKLİK VAR

Aylardan beri süren demokratik özerklik tartışmaları, Demokratik Toplum Kongresi'nin hazırladığı taslakla yeni bir boyut kazanırken taslakta ayrı bayrak ve özerk Kürdistan talepleri yer aldı.

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, gazeteci yazarlar Nuray Mert, Ayşe Hür, Oral Çalışlar ve Sırrı Süreyya Önder gibi isimlerin de katıldığı 1. Demokratik Özerklik Çalıştay'ında, demokratik özerklik taslağı tartışmaya açıldı

Taslakta, öncelikle demokratik özerkliğin anlamı ve amaçlarına yer verildi. Taslağa göre nihai hedef, 'Demokratik Özerk Kürdistan'.

Taslakta, özerkliğin örgütlenme modeline de yer verildi. 8 ayrı konuda yapılacak örgütlenmede en dikkat çeken başlıklar, ayrı bayrak, öz savunma ve ayrı ekonomi oldu.

Kurulması planlanan demokratik özerlikte, bölgenin kendisini temsil eden özgün bayrak ve sembollere sahip olması amaçlanıyor.

Bir süre önce gündeme gelen ve siyasette gerilime yol açan 'güvenlik gücü' iddiaları da, taslakta yer aldı. Buna göre, yönetim organlarının denetimi altında bir savunma gücü oluşturulması planlanıyor.

Taslağın ekonomik boyut başlığı altındaki bölümünde ise, bölgedeki ekonomik kaynakların kullanım ve tüketim hakkının kontrol edilmesi isteniyor.

Taslakta ayrıca, özerk yapının anayasa ve Avrupa Birliği tarafından tanınarak, meşruluk kazandırılması talep ediliyor. Çalıştaydan sızan bilgilere göre, taslak üzerinde sert tartışmalar yaşandı, özellikle savunma gücü talebine ilişkin yoğun eleştiriler yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler