Komutan gidiyor yönetici geliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda 19 Mayıs törenlerinde, etkinliğe katılan öğrenci sayısı azaltılırken, amatör sporcuların sayısı artırılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda 19 Mayıs’taki törenlerde bazı değişikliklere gidil

Komutan gidiyor yönetici geliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda 19 Mayıs törenlerinde, etkinliğe katılan öğrenci sayısı azaltılırken, amatör sporcuların sayısı artırılacak.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda 19 Mayıs’taki törenlerde bazı değişikliklere gidilecek. Tören Komitesi’nin kabul etmesi halinde bakanlığın önerisi doğrultusunda stadyumda etkinliğe katılan öğrenci sayısı azaltılırken, amatör sporcuların sayısı artacak. Kareografi ve fon grubu öğrencilerden değil, elektronik olacak, sanatçı konseri düzenlenecek. Askeri bando da olmayacak.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Beden Eğitimi ve Spor İzcilik Daire Başkan Vekili İsmail Toksöz, Meclis Spor Araştırma Komisyonu’nu bilgilendirirken törenlerde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. Toksöz komisyonda, “Biliyorsunuz bunlarla ilgili birtakım mevzuat hazretleri var. Bu mevzuat hazretleri halen devam ediyor. Şehirlerde validen aşağı doğru, Ankara’da da garnizon komutanından aşağı doğru düzenleme ile ilgili birtakım mevzuatlar var. Ama bunlar düşünülüyor, görüşülüyor ve bir çare bulunması, bir yenilik yapılması noktasında gayretlerimiz var. Ümit ediyorum ki o istekler kısa zamanda karşılanır hale gelir” dedi.

 

OKULLAR ARASI MÜSABAKALAR YAPILSIN

AK Parti Bilecik Milletvekili ve Spor Araştırma Komisyon üyesi Fahrettin Poyraz, 19 Mayıs öncesi yapılan provaların, okullardaki eğitimi gevşettiğini söyledi. Poyraz, her sene hemen hemen aynı hareketlerin yapıldığını belirterek, “Törenlere ilgi de kalmadı. MEB olarak okullar içinde belli müsabakalar yapsak final müsabakalarını da 19 Mayıs günü yapsak, hakikaten adı üzerinde Spor Bayramı, buna ne engel olur” dedi.

 

YENİ DÖNEMDE ASKERİ BANDO OLMAYACAK

• Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tören Komitesi’ne Milli Eğitim Bakanlığı törenlerdeki değişiklik isteklerini bildirdi. Buna göre, törenlere halkın coşkulu katılımını sağlamak amacıyla popüler sanatçıların katılacağı konser düzenlenecek. Öğrenciler yerine sporcular törenlerde daha fazla gösteri sunacak. Stadyumda öğrencilerin ellerinde kartonlarla oluşturduğu fon grubu da artık olmayacak. Bunun yerine elektronik sistem kurulacak. Yine törende askeri bandonun konseri de artık olmayacak.

 

‘KOMUTAN’ YERİNE ‘YÖNETİCİ’

• Bir süre önce, Okulların Geçit Töreni Yönergesi de değişti. Eski yönetmelikteki ‘merasim komutanı’ ve ‘takım komutanı’ ifadeleri ‘tören yöneticisi’ haline çevrilirken, ‘uygun adım’da yürüme ve ‘ileri marş’ gibi komutlarda değişiklik yapılmadı. Yönetmeliğin iptali ve yeni hali Resmî Gazete’de yayımlandı. 27 maddelik yönetmelik, merasimlerdeki kılık kıyafetleri ve yürüyüş düzenini belirliyordu. Merasimlerdeki kılık kıyafet ‘bayan öğretmenler için koyu renk tayyör ve ayakkabı, sade görünüşlü şapka ya da başı açık; erkek öğretmenler için ise koyu renk elbise ve ayakkabı, baş açık’ şartları vardı. Yönergede ise günümüzde öğretmen ve öğrenciler için uygulanan kurallar yer aldı. Yönetmelikteki ‘manga’ ifadeleri çıkarılıp ‘grup’ yapıldı. Ulusal bayram, resmî bayramlar, Atatürk günleri ve mahallî kurtuluş günlerindeki geçit törenlerini düzenleyen yeni yönergeye göre ‘tören düzeni’nde okullar arasında üç adım aralık bulunacak. Bayram kutlaması için protokol mensupları öğrenci grubuna yaklaşınca tören yöneticisi, “Hazır ol, Dikkat, sağa/sola bak!” komutunu verdikten sonra “Sayın valim/kaymakamım gruplar törene hazırdır. Arz ederim” diyecek. Geçit merasiminde tören yöneticisi, “Geçit töreni. Hazır ol! Yerinde say! Marş!” komutu verecek. Bayrak, flama ve öğrenci grupları ile boru trampet takımının tertip almasından sonra “İleri marş!” denilerek, bayrak, grubunun önünde geçecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler