Kırmızı bültenli Dalan garanti istedi

Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan, Türkiye'ye dönüş için Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan tutuklanmama garantisi istedi. Kaçak konumundaki Dalan'ın talebi hukuken tartışmalıErgenekon davasında, kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan,

Kırmızı bültenli Dalan garanti istedi

Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan, Türkiye'ye dönüş için Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan tutuklanmama garantisi istedi. Kaçak konumundaki Dalan'ın talebi hukuken tartışmalı

Ergenekon davasında, kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan, Türkiye'ye dönmek için mahkemeden "tutuklanmama" garantisi istedi. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu Bedrettin Dalan, Ergenekon operasyonlarının 6 Ocak 2009'da yapılan 10. dalgasında gözaltına alınmak istendi ancak bulunamadı. Dalan'ın 15 Ekim 2008'de yurtdışına çıktığı anlaşıldı. Basına telefonla yaptığı açıklamada eşinin sağlık durumu nedeniyle Amerika'da olduğunu belirten Dalan, döneceğini söyledi. Ancak Şubat 2009'da eşi geldiği halde, Bedrettin Dalan Türkiye'ye dönmedi. İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Nisan 2010'da Dalan için tutuklama kararı çıkardı. İrticayla Mücadele Eylem Planı davasının 12 Ocak'ta görülen duruşmasında, Bedrettin Dalan'ın yakalanması için "kırmızı bülten" çıkarılmasına hükmedildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davada "silahlı örgüt kurma ve yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 22.5 yıl ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen Dalan'dan dün bir talep geldi. Dalan'ın avukatları Celal Ülgen ile Hüseyin Ersöz, mahkemeye dilekçe sundu. Avukatlar, Dalan'a CMK'nın 246'ncı ve 248/7'inci maddesi gereğince tutuklanmama garantisi (güvence belgesi) verilmesini istedi. Dilekçede, CMK 248. maddenin 7. fıkrasının yollaması ile 246. maddenin 1. fıkrası kapsamında tutuklanmayacağı konusunda yasada belirtilen güvence belgesi verilmesi halinde müvekkilimiz ülkeye gelerek ifade verecek ve yargılamanın her aşamasında da yer alacaktır'' görüşlerine yer verildi.

YASAL DURUMA UYMAYABİLİR

Tutuklanmama garantisinin nadir olarak verildiği ancak Bedrettin Dalan'ın konumunun yasal mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Dalan'ın, "gaip" değil, "kaçak" konumunda olduğu vurgulandı. "Tutuklamama garantisi" nin gaip sanıklar için öngörüldüğü, kaçak sanıklar için de uygulanabileceği kaydedildi fakat bunun öncesinde yasal tedbirlerin gerekliliğine dikkat çekildi. Kaçak kişinin duruşmaya gelmesinin sağlanması için mal varlığına el konulması ilk tedbir olarak görülüyor. Dalan için böyle bir tedbir alınmış da değil. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine giren terör, mafya ve uyuşturucu suçlarında, CMK'nın 246'ncı maddesi gereğince tutuklanmama garantisi (güvence belgesi) uygulaması hiç yok. Güvence belgesi, çok nadir olarak, adam öldürme gibi bazı suçlarda veriliyor. Son olarak Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki cinayet davasında uygulandı. "Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, Türkiye Cumhuriyet Hükümetine karşı silahlı isyanı" düzenleyen TCK'nın 309, 310, 311 ve 312 maddeleri bu uygulama dışında tutuluyor. Dalan'ın hakkındaki suçlamalar arasında 312'nci madde var.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem