Kadına şiddeti önlemek için yeni proje

 Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda faaliyet gösteren ulusal ve yerel sivil toplum örgütlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi amacıya yeni bir proje başlatıldı.Proje kapsamında yerele uygun olarak, kadına şiddeti önleyici, müdahale edici ''rehber

Kadına şiddeti önlemek için yeni proje

 Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda faaliyet gösteren ulusal ve yerel sivil toplum örgütlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi amacıya yeni bir proje başlatıldı.

Proje kapsamında yerele uygun olarak, kadına şiddeti önleyici, müdahale edici ''rehber kitapçık'' hazırlanacak ve Türkiye geneli için kullanılacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koruma ve Destek Projesi'' başlatıldı.

Proje, Başkent Üniversitesi Kadın Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma Uygulama Merkezi (BÜKÇAM), Internationaler Bund (IB) ve Düzce-Nilüfer Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifince (NKK) yürütülecek.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Akın, yaptığı açıklamada, bütün dünyada olduğu gibi kadına yönelik şiddetin Türkiye için de acil olarak çözülmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Bu önemli toplumsal sorunla mücadelede kadınların yalnız olmadığını belirten Akın, kadın sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kadın merkezlerince kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete maruz kalan kadınların yeterli destek hizmetlerine ulaşması konusunda şimdiye kadar çok çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü anımsattı. 

Alınması gereken pek çok mesafe olduğuna dikkat çeken Akın, başlattıkları yeni projeyle şiddete maruz kalan kadınlara yönelik destek hizmetlerinin geliştirilerek, kadınların şiddete karşı korunmalarının ve nitelikli destek hizmetlerine ulaşmalarının sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

-Yerel gereksinimler dikkate alınacak

Çalışmaların Ankara, Düzce, Nevşehir ve Kırşehir'de yürütüleceğini belirten Akın, "yerel gereksinimler doğrultusunda" şiddete uğramış kadınlara, koruyucu hizmet sunan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Akın, proje illerindeki şiddete uğramış kadınlara destek sağlayan sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimler, emniyet güçleri, hastaneler, eğitim ve meslek kuruluşları ile işbirliğinin güçlendirilerek, daha etkin olmaları ve daha etkili hizmet sunmalarının da teşvik edileceğini kaydetti.

Risk gruplarının durumu konusunda farkındalığın ve savunuculuğun artırılması için de çalışmalar yürütüleceğini anlatan Akın, farkındalığın çeşitli bilgilendirme ve eğitim programları, medya kampanyaları ile artırılacağını belirtti.

-''Güçlerimizi birleştireceğiz''

Akın, ''Güçlerimizi birleştirerek, kadına yönelik şiddetin önlenmesi çalışmalarına katkı sağlayacağına inanıyoruz'' dedi.

Bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) araştırmalar yapılacağını anlatan Akın, araştırma sonuçları göz önünde tutularak STK'ların üyelerine yönelik gerçekleştirilecek eğitim materyallerinin hazırlanacağını söyledi.

Akın, böylece eğitim alan üyelerin, şiddete uğramış bir kadın başvurduğunda, ona gereken desteği verme ve hizmete yönlendirme konusunda bilgi ve beceri geliştirebileceğini ifade etti.

Yerele uygun olarak kadına yönelik şiddeti önleyici, müdahale edici koruma ve önleme programı niteliğinde ''rehber kitapçık'' geliştirileceğini belirten Akın, kitapçığın önce projenin yürütüleceği 4 ilin ve daha sonra Türkiye'nin kullanımına sunulacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem