HDP'den flaş açıklama: Öcalan tarih verdi

HDP'den İmralı görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vu

HDP'den flaş açıklama: Öcalan tarih verdi
HDP'den İmralı görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır" ifadesi kullanıldı.
 
HDP HEYETİ AÇIKLAMA YAPTI
 
HDP heyeti, İmralı'daki görüşmede, çözüm sürecinde gelinen aşama, AK Parti hükümetinin mevcut politika ve yaklaşımları, Kürt Ulusal Kongre çalışmaları, Kobani ve Rojava başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler ve diğer güncel olgular detaylı bir şekilde tartışılıp değerlendirildiğini açıkladı.
 
Dün İmralı Adası'nda görüşme gerçekleştiren HDP heyetin yaptığı açıklamada, heyetin 29 Kasım 2014 tarihinde İmralı Adası'nda, Öcalan'la yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdiği belirtilerek, heyete DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de dahil olduğu kaydedildi.
 
Yapılan görüşmede; çözüm sürecinde gelinen aşama, AK Parti hükümetinin mevcut politika ve yaklaşımları, Kürt Ulusal Kongre çalışmaları, Kobani ve Rojava başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler ve diğer güncel olgular detaylı bir şekilde tartışılıp değerlendirildiği vurgulanarak şöyle denildi:
 
"Öcalan, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı"nı genel hatlarıyla olgunlaştırdığını ve devlet heyetiyle detaylı bir şekilde üzerinde tartıştıklarını, gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtmiştir.
 
HEYETİMİZLE DE PAYLAŞILDI
 
Bu müzakere taslağı, heyetimizle de paylaşılmış olup en kısa zamanda halklarımızın da bilgi, öneri ve katkılarına sunulacaktır.
 
Heyetimiz, paylaşılan bu taslakta belirtilen 'Çözüm Önerileri'ni, 'Müzakere Başlıkları'nı ve 'Eylem Planı'nı sürecin bütün tarafları ve paydaşlarıyla tartışıp, olgunlaştırarak, ortaya çıkan sonuçları en kısa süre içerinde Öcalan'a aktaracaktır.
 
Sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulmasının elzem olduğu ve bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı, Öcalan tarafından net, ısrarlı ve kararlı bir şekilde vurgulanmıştır.
 
Bu kapsamda, hem Habur Sürecinde barış gruplarının ülkeye girişleri ve devamında bu insanların maruz kaldığı kabul edilemez mahkumiyetler değerlendirilmiş, hem de sürecin başlangıcında gerillanın geri çekilme yürüyüşünün anlamlandırılmak yerine bölgeye dönük kalekol ve HES yapımına odaklanılmış olması etraflıca ele alınmıştır.
Öcalan, yasal güvence sağlanmadan yaptığı bu çağrılarında yanılgılı olduğunu ve bu yanılgısından dolayı tüm Türkiye halklarına özeleştiri verdiğini belirtmiştir.
 
Bu bağlamda; kendisinin yüksek ısrar ve uyarılarına rağmen, tüm bu süreçlerde gerekli yasal düzenlemeleri yapıp pratikleştirmeyen devleti ve hükümeti de meseleye özeleştirel temelde yaklaşmaya çağırarak, buradan çıkarılacak derslerle bundan sonraki süreçte, özellikle yasal düzenlemeler bahsinde, kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etmiştir.
 
EN FAZLA 4-5 AY İÇİNDE
 
Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır.
 
 
Öcalan, anlamlı ve yasal tüm boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların "Tahkim edilmiş bir ateşkes" ve bu ateşkesi denetleyecek bir "İzleme Kurulu" oluşmasının önemine değinerek, süreçte bozucu bir alan olarak karşımıza çıkarılan "kamu düzeni"nin de ancak ve kalıcı olarak bu şekilde sağlanabileceğini belirtmiştir.
Öcalan, Kobani ve Şengal direnişinde yer alan halkımız başta olmak üzere tüm Rojava ve Güney Kürdistan halkına, 21. yüzyılın onur savaşı diyebileceğimiz buradaki direnişle dayanışma içerisinde olan, katkı sunan bütün halklar ve siyasal yapılara özel selamlarını iletmiştir.
 
Ayrıca, mücadelemizi Ortadoğu'dan çıkarıp tüm insanlığa taşıyan Kadın Hareketine ve cezaevlerinde bulunan bütün tutsaklara da özel selamlarını iletmiştir".

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler