FBI bu Türk’ün peşinde

ABD’nin Tennessee Eyaleti’nde, Amerikalıların Ponzi dediği saadet zinciri yöntemiyle 100 kişinin 12 milyon dolarını çarpan Salih Acarbulut, ABD Başkanı’nı korumakla görevli gizli servis (Secret Service) tarafından her yerde aranıyor. Acarbulut’un Türkiye’

FBI bu Türk’ün peşinde

ABD’nin Tennessee Eyaleti’nde, Amerikalıların Ponzi dediği saadet zinciri yöntemiyle 100 kişinin 12 milyon dolarını çarpan Salih Acarbulut, ABD Başkanı’nı korumakla görevli gizli servis (Secret Service) tarafından her yerde aranıyor. Acarbulut’un Türkiye’ye kaçmış olma ihtimaline karşı, Secret Service’in Bükreş Ofisi de devreye girdi.

EKONOMİK krizin sarstığı ve her gün bir dolandırıcılık vakasının ortaya çıktığı ABD’de, kriz başlamadan önce bir Türk’ün “Ponzi Game” denilen (saadet zinciri) yöntemle 12 milyon dolarlık dolandırıcılığa imza attığı iddia edildi. Olay, Tennessee Eyaleti’nin Chattanooga Kenti’nde savcılığın hazırladığı iddianameyle ortaya çıktı. Salih Acarbulut adlı Türk’ün 100 kişiyi çarptığı öne sürüldü.

Üç ayrı suç var

23 Kasım 2010’da Savcı Yardımcısı Gary Humble tarafından hazırlanan iddianameye göre, Acarbulut hakkında 3 maddeden dava açılıyor. Elektronik banka sahtekârlığı, para aklamaya teşvik ile suçla elde edilmiş parayla yapılan işlemlerle birlikte suçlarını toplam 19 kere işlediği iddia ediliyor. Humble’ın iddianamesine göre Tennessee Eyaleti’nin Chattanooga Kenti’nde yaşayan Acarbulut, kendisini çevresine deneyimli bir döviz tüccarı olarak tanıtmış. Ve daha sonra Prosper Global adını alan Legacy Financial Management isimli şirketi üzerinden döviz alım satımı işine girmiş.

Ponzi şemasıyla vurdu

2005’in başlarından Mayıs 2008’e kadar Tennessee’nin doğusu ve başka yerlerde faaliyette bulunan Acarbulut, “Ponzi Game”le hile ve sahtekârlığa başvurarak 100’ün üzerinde mağdurdan yaklaşık 12 milyon dolar para topladı. Yeni mağdurlar bulmak için düzenlediği toplantılarda, döviz piyasasında yapacağı yatırımlarla kendisine para verecek olanlara her ay yüzde 2-4 (yılda yüzde 24-48) kazanç sunmayı vaat etti. Acarbulut, sisteme ilk katılanlara vaat ettiği paraları kazandırdı. Ancak bu kazançları elde ettiği kârla değil, sisteme onlardan sonra katılanların paralarıyla ödedi.

Bükreş takip ediyor

Halen kayıp olan Acarbulut hakkındaki dosya, Savcılık ve FBI dışında asıl Secret Service’in kontrolünde. ABD Başkanı’nı koruma görevi dışında ABD’deki finansal yolsuzlukları da araştırma görevi olan Secret Service yetkilileri, araştırma devam ettiği için konu hakkında açıklama yapamayacaklarını bildirdiler. Ancak Secret Service ajanları, halen ABD’de olma ihtimaline karşı şu anda ellerindeki adresler aracılığıyla her yerde Acarbulut’u arıyor. Türkiye ve ABD pasaportu olan Acarbulut’un Türkiye’ye kaçmış olma ihtimaline karşı da Acarbulut hakkında Kırmızı Bülten hazırlıyor. Kaynaklar, Türkiye Secret Service’in yurtdışı bürolarından Bükreş’e bağlı olduğundan, konuyla Secret Service’in Bükreş ofisinin ilgilendiğini söylediler. Ve Bükreş ofis şefinin Türk Emniyeti ile yakın temas halinde olduklarını belirttiler.

Demoktrat Parti’de mali işler müdürlüğü de yapmış

2004 yılında ABD’de Demokrat Parti’nin, Ohio eyaletine bağlı Hamilton County bölgesindeki temsilciliğinin mali işler müdürlüğünü yapan Salih Acarbulut hakkında bir internet sitesi de açıldı. Budaoa mağdurların, Acarbulut’un tüm kişisel bilgilerini burada paylaşarak, suçlunun yakalanması için ortak mücadele yürüttüğü kaydedildi. Sitenin ana sayfasındaki duyuruda, “Salih Acarbulut yüzünden parasını kaybeden bütün mağdurlar... Sitemize üye olup onun en kısa sürede yakalanması için bütün bilgileri burada paylaşın” ifadesine yer veriliyor.

Hapis cezası 330 yılı bulabilecek

SECRET Service ve ABD Vergi Dairesi (IRS), Salih Acarbulut hakkında bir ihbar hattı kurdu. Tennessee büro yetkilileri, konuyla ilgili bilgi sahibi olanların bu hatta bilgi verebileceklerini belirtti. İddianamedeki 19 ayrı suçlamanın hepsinden hüküm giymesi halinde, Acarbulut’un alacağı ceza 330 yıl hapse kadar çıkabiliyor. Ayrıca toplam 6 milyon dolar para cezasına çarptırılabileceği tahmin ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler