Ermenek faciasında FLAŞ açıklama

BAKAN YILDIZ AÇIKLADIKonuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "8 kişilik gözaltı olduğunu ama 1'ine ulaşılamadığını o yüzden onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. 8 kişide

Ermenek faciasında FLAŞ açıklama

BAKAN YILDIZ AÇIKLADI

Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "8 kişilik gözaltı olduğunu ama 1'ine ulaşılamadığını o yüzden onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. 8 kişiden 3'ü maden sahipleri ile alakalı. 5 kişi ise teknik personel ile alakalı. Genel müdürü, işletmecisi ve mühendisler olmak kaydıyla" dedi.

BAKAN YILDIZ, KAZANIN SEBEBİ VE GÖZALTI KARARIYLA İLGİLİ ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"ÇOK NET HATALAR VAR"

"Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz. O da işletmecilikten kaynaklanan ki bunlar idari soruşturmalar, arkadaşlarımız tarafından tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Eski ocağın yaklaşık neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp, oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek isterim.

"BU KADAR OLMAZ, FAHİŞ BİR HATA"

Bu açıdan idari soruşturma devam edecek ama ilk bulgularımızda böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından, 'daha 50-60 metre mesafemiz var herhangi bir sıkıntı yok' denmiş. Geldiğimiz noktada, şu anki mevcut kazanın olduğu ocak, suyun patladığı ve boşaldığı yerde 6-7 metre kadar daha altına giriyor. Bu şu demek; bir kere bu kadar mesafe yaklaşılamaz veya bu kadar altına girilemez. Bu çok bariz bir hata, fahiş bir hata."

"ÇALIŞMALAR HALA SÜRÜYOR"

28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şeker Madencilik şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. Madencilerden 2'sinin cesedine arama çalışmalarının 10. gününde perşembe akşamı ulaşıldı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor."

SAVCILIĞIN OLAYLA İLGİLİ TESPİTİ

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bilirkişi raporunda facianın sebebiyle ilgili şu tespitte bulunulmuştu:

"Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem