Doğu-Batı farkı kapatılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da öğrencilerle buluştu. Erdoğan, konuşmasına şöyle başladı:"Ülke meselelerinden en önemlisi terör meselesi hükümet olarak bu ironik meseleyi çözüm yoluna koymak birlik ve bütünlüğe tehdit teşkil eden bu meseleyi gün

Doğu-Batı farkı kapatılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da öğrencilerle buluştu. Erdoğan, konuşmasına şöyle başladı:

"Ülke meselelerinden en önemlisi terör meselesi hükümet olarak bu ironik meseleyi çözüm yoluna koymak birlik ve bütünlüğe tehdit teşkil eden bu meseleyi gündemden çıkarmak için yoğun bir gayret içine girdik. Yaşanılan tecrübe bize şunu gösterdi: Terörle mücadele tek başına başarıya ulaşacak bir mücadele değildir. Bunun diplomasi sosyo ekonomik boyutu vardır, eğitime yönelik boyutu vardır. Topyekün bir mücadeleyi gerektirir. Terörle mücadele yapıldığı kadar istismar zeminlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor. İnsanlara insanca bir yaşam imkanı sunmadığımız müddetçe, standartları en modern en ileri seviyeye getirmediğimiz sürece teröre çözüm getirmek mümkün olmayacaktır.

Biz yola çıkarken önce insan dedik. Her şey Türkiye için dedik. Devlet öncelikli bir siyaset değil, insan öncelikli bir siyaset dedik. Onun için önce insan dedik. Çünkü insanı güçlü olmayan bir toplumun, bir milletin devleti de güçlü olmayacaktır. Projemiz planlamamız dört temel taş üzerineydi, eğitim, sağlık, adalet, emniyet..."

BATIYLA DOĞU ARASINDAKİ AÇIĞI KAPATMAMIZ LAZIM

"Türkiye'de gelir dağılımını düzenlemek için 8 yılda her alanda büyük yatırımlarımız oldu. Şu Erzurum'daki yatırım sadece bir kalem, sadece gençliğe yönelik, buradaki bir spor etkinliğine yönelik, 650 trilyon yaklaşık burada yatırım yaptık. Bu da yaklaşık 9-10 tane tesistir. Erzurum'u bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Buradaki tesislerin birçoğu ne Ankara'da ne İstanbul'da var. Batıyla doğu arasındaki açığı kapatmamız lazım."

KENAR MAHALLELERİ MERKEZE TAŞIMAK İSTİYORUZ

"Ayın başında da geldim tesilerin açılışını yaptık, şimdi de olimpiyatların açılışını yapıyoruz. Eğitimde 156 üniversitemizin olduğu 81 vilayette bütün kampusler bittiği zaman, fiziki şartları tamamladığımızda buralardaki üniversite gençliğimizin o illerin halkıyla kaynaşmasının o illerimize kazandıracağı dinamizmi tahayyül edebiliyor musunuz? Bu anlayış şuradan kaynakllanıyor: Biz kenar mahalleleri merkeze taşımak istiyoruz. Bu benim ta belediye başkanlığındaki hayalim. Hep bunun üzerine gittik. Bazıları Hidiv Kasrı, Malta Köşkü gibi yerleri halka açışımızı hep yadırgadılar. Çay fiyatını kahvehanenin fiyatının altına düşürmemizi yadırgadılar. Ama bizim derdimiz şuydu: Benim sıradan vatandaşım, orta gelir grubunun altındaki vatandaşım rahatlıkla gelip ailece yemeğini yiyebilmeli. O orda yemeğini yiyebildiği zaman hayata daha farklı bakacak, özgüvenini kazanacak ve diyecek ki ben insanım, bana değer veriliyor. Bunu eğitimde de görmesi lazım, sağlıkta da görmesi lazım. Tüm vakıf hastanelerini halkımıza açtık. Eskiden benim fakir vatandaşım o hastaneye gidemiyordu şimdi ayrım yok. İstediğin hastaneye gidersin. Niye? Biz şuanda birilerinin farklı senaryolarla gözden düşürmeye çalıştığı bir ecdadın torunlarıyız.

 

"İnsan öncelikli yaklaşım bizim ecdadımızdan geliyor. Onun için sağlıkta attığımız bu adımda bütçeye ne kadar yük getirmiş hiç önemsemedik. Hortumları birilerinin cebinden çıkardık, halkımızın cebine soktuk. 130 tane adalet sarayı yaptık. Eskiden merdiven altında yargı vardı. Ufacık, 7-8 metrelik odalarda adeta hakim efendi mübaşiriyle savcısıyla beraber çalışma yapıyordu, ama şimdi tam adı üzerinde saray.

"Çağlayan'daki adalet sarayıyla Kartal'daki adalet sarayının ikisinin tolpam alanı cumhuriyet tarihinde yapılan adliyelerin tamamının toplamından fazla. Birileri kuru sıkı atıyor.

"Bugün için bu değişim yeterli olmayabilir ama bunun önemli bir başlangıç olduğunu da görmek durumundayız. Biz 79 yıldan sonraki bir süreci adeta rehabilite ediyoruz, 81 vilayetimizin tamamında bereketli topraklara adeta filiz atıyoruz."

DEVLET SADAKA DAĞITMAZ, KİŞİ DAĞITIR

"İstanbul'un varoşlarında yaşayanların nasıl yaşadığını biliyor muyuz? Bir romanın evinde oturduk mu gidip, kenar köşedeki Türk, Zaza, Boşnak kardeşimin evine gidip oturduk mu, yemeğini yedik mi? Ama sizin bu başbakanınız bunları yaptı. Çünkü insanı anlamam için bunları yapmam gerekiyor. Şimdi bize diyorlar ki sadaka dağıtıyorlar... Soruyorum sizlere devlet sadaka dağıtır mı? Kişi sadaka dağıtır. Devlet demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirir. Bizden önceki iktidarlar bunu yapmadıysa bizim yapmayacağımıza anlamına mı gelir? Biz balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz. Sadaka kavramını bunlar daha anlamamış. Sadakayı zengin olan zengin omlayana verir, anlayış da şudur: Sağ elin verdiğini sol el görmez."

 

Ayrıntılar Birazdan...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem