Davutoğlu: Osmanlıca Türkçe'dir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonya ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı. Davutoğlu, 19. Milli Eğitim Şurası'nda, Osmanlıca ve din dersine ilişkin tavsiye kararlarıyla ilgili sorulara yanıt verdi. "Şura, milli eğitimle ilgili he

Davutoğlu: Osmanlıca Türkçe'dir
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonya ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı.
 
Davutoğlu, 19. Milli Eğitim Şurası'nda, Osmanlıca ve din dersine ilişkin tavsiye kararlarıyla ilgili sorulara yanıt verdi.
 
"Şura, milli eğitimle ilgili her kesimin katıldığı bir platormdur. Orada her şey tartışıldı ama sadece din dersleri ve Osmanlıca gindemdeymiş gibi bir hava estirildi" diyen Davutoğlu şöyle devam etti:
 
"Şurayı bir iki maddeye indirgemek oraya katılan bilim adamlarına haksızlıktır. Şura kararları, Milli Eğitim Bakanlığı'na tavsiye edilir, oradan Bakanlar Kurulu'na gelir ve değerlendirilir. Buralara daha gelinmeden, bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışılıyor.
 
Osmanlıca yabancı bir dil değil. Türkçe'nin bir başka alfabe ile yazımıdır. Özellikle CHP grup başkanvekilinin ifadesi; ‘mezar taşlarını mı okuyacaklar' ifadesi... Evet, onları okumayan bir nesil tarihi bilemez. Evet sizin zamanınızda o mezar taşlarından başka bir şey bırakılmadı... Herkes bilsin, Osmanlıca Türkçe'dir...
 
Türk aydınının, Namık Kemal'i aslından okuyabilmesinden kim neden rahatsız olsun. Atatürk'ün Nutkunu aslından okuyabiliyorsa kim neden rahatsız olsun. Bahsedilen dil; yabancı, düşman, orta çağ karanlığından gelen bir dil değil. Kadim Türkçe desek, 19 yüzyıl Türkçe'si desek ve okutsak karşı çıkacaklar mı? Nedir bu Osmanlıca alerjisi anlamıyorum.
 
Teklif edilen şey, sosyal bilimler liselerinde mecburi zaten. İmam hatip liselerinde alfabe kullanılıyor ve zorunlu hale getirilebilir mi, diğer liselerde de seçmeli olabilir mi? Teklif edilen bu. Nedir bu tarih alerjisi, kültür düşmanlığı anlamak mümkün değil..."
 
DİN DERSİ
"Din dersleriyle ilgili de, var olanın dışında bir şey teklif edilmedi. Alevi kanaat önderleriyle toplantılarda da görüldü ki, din kültür ve ahlak dersine kimse karşı çıkmıyor. İstenilen, bütün dinleri, mezhepleri kuşatıcı bir müfredat ortaya konması. Bunları istişare ederek en doğru bulunacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler