Bedelli askerlik için kanun teklifi meclise sunuldu

Daha önce TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına eklenen bedelli askerlik düzenlemesi, AK Parti Grubu tarafından ihtiyacın daha çabuk karşıla

Bedelli askerlik için kanun teklifi meclise sunuldu

Daha önce TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına eklenen bedelli askerlik düzenlemesi, AK Parti Grubu tarafından ihtiyacın daha çabuk karşılanması için tek başına bir teklif olarak TBMM Başkanlığına sundu.

TSK'NIN ER VE ERBAŞ SAYISI DİKKATE ALINDI

Teklifin gerekçesinde bedelli askerlik uygulamasının daha önceden 4 defa yaptığı hatırlatılırken, “1111 sayılı Askerlik Kanununun 86. maddesine tabi yoklama kaçakları ile aynı kanunun 89. maddesine tabi bakaya sayılarının her geçen yıl arttığı gözlemlenmektedir. Bu birikimin engellenmesi amacıyla hazırlanan teklif ile 28 yaşından gün almış olan yükümlüler, bedel ödemek ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmamak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar, haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak ve başlatılmış olanlar ise sona erdirilecektir.

Bu uygulama ile elde edilecek gelir; savunma sanayinin finansmanında kullanılacaktır. Teklifte öngörülen yaş sınırı; terörle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesine devam edilmesi, herhangi bir zafiyete meydan verilmemesi ve askeri hizmetin gerektirdiği Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak belirlenmiştir. Ayrıca teklif ile kaynakta ve temin sayısında artış sağlanması maksadıyla, orta öğretim mezunları için başvuru yaşının yirmiye indirilmesi ve askerlik yapma şartının kaldırılması yönünde Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda da değişiklik yapılmaktadır. Teklif ile 28 yaşından gün almış olan yükümlülerin, bedel ödemek ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmamak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem