Bakan Atalay: İlçeleri il yapmıyoruz

Şanlıurfa'da hayırsever Çavuş ailesi tarafından yaptırılan polis merkezinin açılışını yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şu anda ilçelerin il yapılmasına yönelik bir çalışmaları olmadığını belirterek bazı illerin "Büyükşehir" yapılması için başlatılan ça

Bakan Atalay: İlçeleri il yapmıyoruz

Şanlıurfa'da hayırsever Çavuş ailesi tarafından yaptırılan polis merkezinin açılışını yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şu anda ilçelerin il yapılmasına yönelik bir çalışmaları olmadığını belirterek bazı illerin "Büyükşehir" yapılması için başlatılan çalışmanın sürdüğünü, hangi illerin büyükşehir olacağının ise kesinlik kazanmadığını söyledi.

Atalay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Demokratik Toplum Kongresi'nde gündeme gelen "İki dil" tartışmalarıyla ilgili "Bunlar açılımın sonucu" dediğini belirterek CHP liderini şiddetle kınadığını söyledi. Atalay, gündemlerinde ilçelerin il yapılmasına yönelik bir çalışma olmadığını da belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay Şanlıurfa'nın tanınmış aşiretlerinden Canbeyli aşiretinin düğününe katılmak ve yapımı tamamlanan polis merkezinin açılışını yapmak için dün akşam Şanlıurfa'ya geldi. Hava yoluyla kente gelen Bakan Atalay'ı, Vali Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ve diğer yetkililer karşıladı.

Dedeman Otel'de dün gece düzenlenen Canbeyli aşiretinden Başkent Hastanesi Ortopedi Uzmanı Deniz Canbeyli ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Çocuk Hastalıkları Uzmanı olan Doktur Fatma Havancı'nın düğününe katılıp nikah şahitliği yapan Bakan Atalay, bugün de yeni yaptırılan polis merkezinin açılışını yaptı.

"İLK DEFA POLİS MERKEZİ AÇTIM"

Kentin Bağlarbaşı semtinde Şanlıurfalı Çavuş ailesi tarafından 2 katlı Emin Çavuş Polis Merkezi'nin açılış törenine gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, karakol önünde davul zurna eşliğinde halk oyunları ekibi tarafından karşılandı. Davulcu bakanın karşısında diz çöküp davul çalınca AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu davulcuya 100 TL bahşiş verdi. 450 bin TL'ye mal olan, 14 odalı, nezarethanesinde duşların da bulunduğu polis merkezinin açılış töreninde konuşan Bakan Atalay 3,5 yılı İçişleri olmak üzere 8,5 yıllık bakanlığı döneminde ilk defa bir polis merkezinin açılışını yaptığını söyledi.

"TÜRKİYE BİR DÖNEM İŞKENCE YAPAN ÜLKE OLARAK BİLİNİYORDU"

Türkiye'nin çok değişik dönemlerden geçtiğini anlatan Bakan Atalay, "AK Parti olarak hükümete geldiğimiz günden bu yana üzerinde durduğumuz vatandaşın güvenini kazanmaktı. Hepimiz hizmetkarız, hizmet edilmesi gereken vatandaş. 3,5 yılda polisin eğitimini yüzde 100 değiştirdik. Sadece eğitmekle kalmadık bin 320 polis merkezimiz, 2 bin jandarma karakolumuz var. 2009 yılını karakollar yılı ilan ettik. Bütün polis merkezlerini değiştirdik. Kapısından girildiğinde artık o izler yok. Eskiden vatandaşlar karakolların çevresinden korkarak geçerdi. Şimdi biz vatandaşların içersine rahat bir şekilde girebileceği konuma getirdik. Türkiye bir dönem işkence yapan, kötü muamele yapan ülke olarak biliniyordu. Biz bunu değiştirdik. Bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılmış bir tane dava yok. Türkiye faili meçhuller, yargısız infazlar ülkesiydi. Bunları önledik. Bunun aksine hareket eden polisi içimizde, Emniyet teşkilatında barındırmayız" dedi.

İSTANBULDAKİ ÖĞRENCİ OLAYLARINDA DERS ALDIK.

Bakan Atalay "Ülkemizde insanlar düşüncelerini açıklayabilecekleri için hiçbir engel yoktur. İster üniversite öğrencisi olsun, ister normal vatandaş herkes meydanda sözünü söyler Bunu yapmaz taşla, sopa ile yumurta atarak saldırmak isterse farklı oluruz. Tabii ki bunu orantılı önleyeceğiz. İstanbul'daki öğrenci olaylarında, İstanbul'da, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde araştırdık ders aldık. Cezayı adliye verecek. Polis ceza vermez. Vatandaşlarımız rahat olsun güven içersinde olsun" ifadelerini kullandı.

Bakan Atalay konuşmasının ardından beraberindekiler ile birlikte kurdelesini kestiği Emin Çavuş Polis Merkezi'nin yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Çavuş ailesine karakol yaptırdıkları için şükran plaketi veren İçişleri Bakanı daha sonra polis merkezi gezdi.

"DEMOKRATİK TOPLUM KONGRESİ'NDE ALINAN KARAR İYİ NİYETLİ DEĞİL"

Açılışını yaptığı polis merkezinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "AK Parti olarak biz güven artırmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin geçmişten gelen kronikleşmiş sorunu var. Genel seçimden sonra Türkiye'nin ilk sivil anayasası yapılacak. Demokratikleşme süreci iyi gidiyor. Biz de iyi çalışıyoruz. Vatandaşlar artık terör istemiyor. Terörle bir yere varılamayacağını biliyor. Türkiye'de 80'li yıllarda insanlar ana dillerini konuşamıyordu. Bugün konuşabiliyor, öğretebiliyor. Devletin televizyonu yayın yapıyor, üniversiteler bölüm açıyor. Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirdik. Siyasi partiler gittikleri bölgede o insanlar hangi dili biliyorsa o dili konuşuyor. Şu an dille ilgili bir sıkıntı yok. Türkiye ne zaman iyiye gitse birileri bunu provoke ediyor. Her şey normal yürürken birden bire bir tartışma vatandaşı rahatsız etti. Hiçbir kimliği olmayan Demokratik Toplum Kongresi'nde alınan bu karar iyi niyetli değil" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NU KINIYORUM"

Bölgede etnik siyaset yapmadıklarını bütün vatandaşları kucakladıklarını anlatan İçişleri Bakanı Atalay, "Bu işi AK Parti'den başkası yapamaz. 2 dil, özerklik gibi tartışmalar gündeme getirildi. İçi iyi doldurulmamış. MHP'yi hadi anlıyorum, onların ekmeği buralardan ama CHP'yi anlamıyorum. Terör sorunu olan ülkede iktidar ile muhalefet birlikte çalışarak bu sorunu çözüyor, iç siyaset malzemesi yapmıyor. Ortalıkta ne olduğu belirsiz bir tartışma oldu, muhalefet buna atılıyor. CHP Değişmez. Kılıçdaroğlu'nun gelmesi bu partiyi değiştirmez. Çok büyük sorumsuzluk yapıyor. Kılıçdaroğlu'nun (Bunlar açılımın sonucu) demesini şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.

KÖY İSİMLERİ

Bakan Beşir Atalay, bölgede belediye meclislerinin değiştirdikleri köy isimlerini valiliklerin onaylamadığı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi: "Köy isimlerinin değiştirilmesi Belediye veya Özel İdarelerin işi değil. Muhtar köyün ismini değiştirmek için kaymakamlığa başvurur. Benim için ismin ne olacağı önemli değil. Kaymakamlık köyde araştırma yapacak, köylülerin yüzde 51'i ismin değiştirilmesini istiyorsa tutulan tutanak Valilik tarafından bize gönderilir, biz onaylarız. Köylülerin değiştirmek istediği, benim onaylamadığım bir köy yok."

"İLÇELERİ İL YAPMA ÇALIŞMAMIZ YOK"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay şu anda ilçelerin il yapılmasına yönelik bir çalışmaları olmadığını belirterek bazı illerin "Büyükşehir" yapılması için başlatılan çalışmanın sürdüğünü, hangi illerin büyükşehir olacağının ise kesinlik kazanmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem