'Atatürk'ün vasiyeti incelenecek'

Meslek Odaları, Atatürk Orman Çiftliği'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini ihlal davası açtı.Mahkeme davacıları mirasçı olarak tanıyarak davanın esastan görülmesine karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konu ile ilgili

'Atatürk'ün vasiyeti incelenecek'

Meslek Odaları, Atatürk Orman Çiftliği'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini ihlal davası açtı.

Mahkeme davacıları mirasçı olarak tanıyarak davanın esastan görülmesine karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'de ilk kez Atatürk'ün şartlı bağış yaptığı ve Atatürk'ün mirasının ihlal edildiğini söyleyerek meslek odalarının açtığı dava mahkeme tarafından esastan kabul edilmiş tanınmış oldu. Daha da önemlisi mahkeme tahkikat kararıyla devlet arşivlerini açacak. Atatürk'ün vasiyeti incelenecek. Tüm Türkiye halkları için tarihi bir karardır" dedi.

"TÜM TÜRKİYE İÇİN TARİHİ BİR KARARDIR"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada Atatürk Orman Çiftliği'nde talana itiraz eden Meslek Odaları'nın açmış olduğu Atatürk'ün mirasını ihlal davada mahkemenin Meslek Odalarını haklı bularak, davanın esastan görülmesine karar verdiği kaydedildi. Bu karar ile Meslek Odalarının Atatürk'ün AOÇ vasiyeti konusunda mirasçı kabul edilmiş olduğu ifade edildi. Mahkeme kararını açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın “Türkiye'de ilk kez Atatürk'ün şartlı bağış yaptığı ve Atatürk'ün mirasının ihlal edildiğini söyleyerek meslek odalarının açtığı dava mahkeme tarafından esastan kabul edilmiş tanınmış oldu. Daha da önemlisi mahkeme tahkikat kararıyla devlet arşivlerini açacak. Atatürk'ün vasiyeti incelenecek. Tüm Türkiye halkları için tarihi bir karardırö açıklamasında bulunduğu belirtildi.

"KAÇAK SARAY ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE TÜM DEVİR TAHSİSLER DAVANIN KONUSU HALİNE GELECEK"

Ankara Şube Başkanı Candan, açıklamasını şu sözler ile sürdürdü: "Vasiyeti ihlal davasında karar veren mahkeme devlet arşivlerine müzekkere yazılarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinin ve Atatürk Orman çiftliği ile ilgili bağış senedinin ve buna ilişkin tüm belgelerin birer örneğinin hazır edilmesini istedi.

Dava kabul edilmiş oldu ve Bizler de davanın tarafı olarak kabul edilmiş olduk. Dava hepimizin davasıdır. Kaçak Saray, Ankapark, AOÇ'den geçen yol ve bugüne kadar Atatürk Orman çiftliği arazisinden koparılmış ABD Büyükelçiliği'ne tahsis ve tüm devir tahsisler davanın konusu haline gelecek. Hatta bundan sonra yapılacak planlar da tartışmalı duruma geçecek. Sayıştay'ın Atatürk Orman Çiftliği'nin amacı dışında kullanılan toprak parçalarının iade edilmesine dair raporunun davamız için de önemli bir delil olduğunu düşünüyorum.

Kaçak saray'da yürütmeyi durdurma veren 5. İdare Mahkemesi'nin mahkeme heyeti sürülmüştü. Aynı görevden alma ve sürülmenin 26. Asliye hukuk mahkemesi için olup olmayacağından şüpheliyiz". Açıklamasında ayrıca Başkent Dayanışması ile 25 Aralık'ta Ankara Adliyesi'nde saat 10.30'da Atatürk'ün vasiyetini ihlal davasına bireysel olarak müdahil olacaklarını söylediği ifade edilen Candan, "Atatürk'ün ölümünden 76 yıl sonra mirasının tekrar gün yüzüne çıkarılıyor olması önemli bir sürecin başlangıcıdır. Ankara Adliyesi'nde bireysel müdahillik talebimizi de iletmeye tüm kentlileri davet ediyoruz, hazırladığımız dilekçeye imza atmaları ve 9 lira pul parası yatırmaları müdahil olmak için yeterli olacak. Herkes şartlı bağışla malını mülkünü devlete bağışlıyor, davanın sonuçlanması da herkesi ilgilendiriyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler