3 General'e AYİM'den ret!

AYİM, görevden alınan generallerin yürütmenin durdurulması yönündeki itirazını oy çokluğuyla reddetti.Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun İçişleri ile Savunma bakanlarınca açığa alınmaları üzerine açtı

3 General'e AYİM'den ret!

AYİM, görevden alınan generallerin yürütmenin durdurulması yönündeki itirazını oy çokluğuyla reddetti.

Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun İçişleri ile Savunma bakanlarınca açığa alınmaları üzerine açtıkları yürütmenin durdurulması davasında AYİM kritik bir karar verdi. AYİM, oy çokluğuyla generallerin itirazını reddetti. Bu karar, generallerin terfi edemeyeceği anlamına geliyor.

Balyoz davasında sanıklar

Darbeye teşebbüs iddiasıyla Balyoz davasında yargılanan ve 16 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak olan sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın 22 Kasım tarihli imzalarıyla açığa alınmışlardı.Yargılamaları devam eden komutanlar, işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) dava açmışlardı.

YAŞ davası süreci

Balyoz davası iddianamesi 19 Temmuz’da kabul edildi. İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Temmuz’da Balyoz sanıkları hakkında yakalama emri çıkardı. Yakalama emri çıkarılan 102 askerin arasında, söz konusu 3 generalin de adı yer aldı. Bu süreçte Tümgeneral Kaya Harita Genel Komutanlığı’na, Tümgeneral Helvacıoğlu Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekilliğine, Tuğamiral Gavremoğlu Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı’na vekaleten atandı ancak görevlerine başlayamadı. Ağustostaki krizli YAŞ’ta terfi kararlarının Gönül ve Erdoğan tarafından “Balyoz davasında sanık oldukları” gerekçesiyle imzalanmayarak geri gönderilmesi üzerine 3 general, AYİM’de dava açtı. AYİM 3’üncü Dairesi, 27 Eylül’de 3 generalin davasını görüştü ve ilk aşamada yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı. AYİM, 3 generalin YAŞ’ta terfi ettirildikleri halde yayınlanan üçlü kararnamede isimlerinin yer almamasını “idari bir işlem” diye niteledi ve yargı denetimine tabi olduğu sonucuna vardı. AYİM, bu işlemi hukuka aykırı bularak, oybirliğiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar, idarenin bütün eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olması gerektiği genel ilkesine dayandırıldı. Bu karara yapılan iki itiraz da oybirliğiyle reddedildi.

Siperdeki komutan

Açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya, terör örgütü PKK’nın yaptığı baskında 12 askerin şehit olduğu Gediktepe’deki siperde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a brifing vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler