Türkiye'de bal tükendi

Balparmak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak “Ocak başında bu gidişle Türkiye'de satacak bal kalmayacak diye uyarmıştık. Türkiye'de şimdi arıcının elinde gerçek ve kaliteli bal kalmadığını herkes gördü. Rafları hileli,sahte ve kaçak ballara terk et

Türkiye'de bal tükendi

Balparmak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak “Ocak başında bu gidişle Türkiye'de satacak bal kalmayacak diye uyarmıştık. Türkiye'de şimdi arıcının elinde gerçek ve kaliteli bal kalmadığını herkes gördü. Rafları hileli,sahte ve kaçak ballara terk etmemek ve Türkiye'yi balsız bırakmamak için bal ithalatına başladık” dedi.

 

Altıparmak, Mart 2008 itibariyle bal fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttığına, üreticinin elinde kalan sağlıklı ve gerçek balın yıllık ihtiyacın yüzde 2'sinden bile az olduğuna ve ithal izninin Türkiye'nin ancak 15 günlük bal ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğuna dikkat çekti.

 

Altıparmak, “Uzun araştırmalardan sonra tüketicimizin alıştığı damak tadına uygun balı, başta Arjantin'in en kaliteli ballarının üretildiği Buenos Aires, Cordoba, La Pampa ve Santa Fe bölgeleri olmak üzere diğer Latin Amerika ülkelerinde tespit ettik. Neredeyse 'dünyanın diğer ucu' sayılabilecek kadar uzak olan Latin Amerika ülkelerinden ithal işlemlerine başladık” diye konuştu.

 

Altıparmak, Kasım 2007'den bu yana, tüketicilerin talebini karşılamakta zorlandıklarını ve iç piyasadan yeterince bal bulamadıkları için Balparmak kalitesine uygun balları temin etmek amacıyla geçici bir süre için ithalat yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Türk arıcılarının sağlıklı ve gerçek balları, yeterli miktarda ve kalitede olduğu sürece Balparmak için her zaman öncelik taşımaktadır. İthalat girişiminin arıcılara karşı değil, aksine onları ve tüketicileri sahte ve kaçak bal satanlara karşı koruma amaçlı olduğunun anlaşılmasından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

 

FİYATLAR 2.5 KAT ARTTI

 

Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, yaptığı basın toplantısıyla Türkiye'de bal sektörünün yaşadığı sorunların yanı sıra bal fiyatlarında yaşanan hızlı artışı değerlendirirken, Balparmak'ın ithal etmeyi planladığı balların orijinleri ile ilgili de açıklamalar yaptı. Altıparmak Mart 2008 itibariyle bal fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttığına ve üreticinin elinde kalan sağlıklı ve gerçek balın yıllık ihtiyacın yüzde 2'sinden bile az olduğuna dikkat çekti.

 

İTHAL İZNİ ANCAK 15 GÜNLÜK BAL İHTİYACINI KARŞILIYOR

 

Yurtiçi bal tüketimini karşılamak ve fiyatlardaki olağandışı artışın önüne geçmek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 6 Şubat'ta ithal tebliğinin çıkarıldığını söyleyen Altıparmak, verilen ithalat izninin Türkiye'de yıllık tüketimin ancak yüzde 4'üyle sınırlı olduğunu kaydederek “ Yeni sezon bal üretimi için Temmuz ayını beklemek durumundayız. Önümüzdeki üç ayda yurtiçi tüketim için 12 bin ton gerekiyor. Üreticinin elinde ise en iyimser tahminle bin ton bal var. 2 bin ton olarak verilen ithalat izni ise şu anda Türkiye'nin ancak 15 günlük ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde” dedi.

 

"UYGUN BALI BULMAK İÇİN DÜNYANIN DİĞER UCUNA GİTTİK"

 

Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Altıparmak, yurt içi bal talebini karşılamak için dünyanın farklı bölgelerinde uygun ve kaliteli bal taraması yaptıklarını, bütün büyük üretici ülkeleri gezdiklerini belirterek “Uzun araştırmalardan sonra tüketicimizin alıştığı damak tadına uygun balı, başta Arjantin'in en kaliteli ballarının üretildiği Buenos Aires, Cordoba, La Pampa ve Santa Fe bölgeleri olmak üzere diğer Latin Amerika ülkelerinde tespit ettik. Tüketicilerimize göstermiş olduğumuz saygı gereği, tüm lojistik zorluklarına rağmen neredeyse 'dünyanın diğer ucu' sayılabilecek kadar uzak olan Latin Amerika ülkelerinden ithal işlemlerine başladık, en iyi akasya balları için ise Macaristan ve Romanya'yı tercih ettik” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi