TTSO Meslek Komiteleri toplandı

TTSO Müşterek Meslek Komiteleri toplantısı yapıldı.

TTSO Meslek Komiteleri toplandı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi.

İŞKUR’DAN İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ SUNUMU

TTSO bünyesindeki 31 meslek komitesi üyelerinin katıldığı toplantının açılış bölümünde İŞKUR Trabzon İl Müdür Vekili İbrahim Büyük ve uzmanlar tarafından İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında uygulanan teşvik ve desteklerle ilgili bilgi verildi ve sorular yanıtlandı. Daha sonra TTSO’nun faaliyetleriyle ilgili film gösterimi yapıldı.

TTSO Meslek Komiteleri toplandı

“BAKAN ALBAYRAK’A İŞ DÜNYAMIZIN TALEPLERİNİ İLETTİK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 19 Mart’ta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın iş camiasıyla bir araya geldiği bir toplantı düzenlediklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Amacımız iş camiasının sorunlarını dinlemesi direkt sorunların bakana iletilmesiydi. Kalabalık bir toplantı oldu. Sizlerin bize ulaştırdığı konular Sayın Bakana iletildi. Kredi talepleri vardı. Üyelerimiz kredi için gittikleri bankalardan geri döndürüldüklerini bildirdiler. Araştırmada bankaların limitlerinin dolduğu bize iletildi. Bu konuyu toplantıda Sayın Bakanımıza ilettik ve limitlerin artırılmasını talep ettik. Bakanımız anında Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın beyi arayarak limitleri yüzde 100 artırdıklarını iletti. Hüseyin Bey de daha sonra bana dönerek konunun gerçekleştiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde bu miktar bankalarımıza gelir. İhracatçılarımızın bu kredilerden yararlanması da bize iletilen taleplerden biriydi. KOBİ’lere verilen bir kredi oldu ama ihracatçı tarafı zayıf kaldı. İhracatçıların da bu kredilerden yararlanmasını bakanımıza ilettik. Ayrıca bankalar yerine Kredi Garanti Fonu’nun kredilerde devrede olması talebi bize gelmişti. KGF’nin devrede olması halinde bankalara nazaran inisiyatif kullanmada üyelerimizin lehine olan bir durum söz konusu. Bunun da uygulamaya geçmesini bakanımıza ilettik. Medikalci arkadaşlarımızın ödemelerle ilgili taleplerini ilettik. Bakanımız da ilgili bakanlıklarla konuyu görüşeceğini söyledi. Bu ilgisi nedeniyle de teşekkür ediyoruz. Vakfıkebir OSB’nin bir borcu söz konusuydu. Onun da talimatını verdi ve konu hallediliyor. Taleplerinizi ve sorunlarınızı yazılı olarak bize iletirseniz ilgili mercilere ulaşmasını sağlarız.”

TTSO Meslek Komiteleri toplandı

“TURİZMDE BİRAZ DAHA İYİ BİR SEZON GEÇİRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, turizm sezonunun başladığını da vurgulayarak şunları söyledi:

“İnanıyoruz ki şehrimiz buna hazır. Bu yıl biraz daha iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Veriler ve aldığımız bilgiler bunu gösteriyor. Tanıtım faaliyetlerine devam ediyoruz. Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinde tanıtım çalışmaları yaptık. Daha geniş alanda tanıtım yapmayı amaçlıyoruz. Sadece 1 – 2 ülkeye bağlı kalmayacağız. Turizmde hepimizin sorumluluğu var. Bunları yerine getirmemiz gerekiyor. Mart ayı Nevruz’un gelmesiyle birlikte baharın gelmesidir. Şehrimize İranlı turistler de 21 Mart’taki Nevruz tatiliyle gelmeye başladı.”

TTSO Meslek Komiteleri toplandı

MESLEK KOMİTESİ ÜYELERİ SÖZ ALDI

Toplantıda daha sonra 15. Meslek Komitesi Başkanı Ali Yazıcı, kuyumculuk sektörünün talepleriyle ilgili söz aldı. Yazıcı, Türkiye genelinde 45 bin kuyumcu olduğunu ve bu sektörden yaklaşık 2,5 milyon kişinin dolaylı olarak ailelerinin geçimini sağladığını belirterek, “Trabzon’da 4 – 6 bin kadar örücü ev hanımı var. Evinde istihdam sağladığımız bu kişilerle ev ekonomilerine yılda yaklaşık 10 milyon lira katkı sunmaktayız. Kuyumcu Kent’in Trabzon’a kazandırılması konusunda çalışma hazırladık. Sürekli ‘kuyumcular vergi vermiyor’ diye söyleniyor. Bu sistemde fatura kesmekte zorlanıyoruz. Sebebi de şu; altın muhasebesinin tekrar geri kazanılması konusunda çalışmamız oldu. Merkezi hükümete bu konuyu ilettik. Bir de kredi kartına taksit olayı var. 12 ay taksit vardı 4’e düşürüldü. Şu anda o 4 taksit bile yok. Külfetli ürün satmaktayız. Sektörde bu nedenle büyük daralma var. Bunun önünün açılması için talebimiz olacak ve odamızın bunu gerekli mercilere ulaştırılacağına inanıyorum” dedi.

6. Meslek Komitesi Başkanı Mümin Şen, mobilyacıların müşterilerle yaşadığı sorunlarda atanan bilirkişilerin sektör konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.

25. Meslek Komitesi Üyesi Ahmet Aksu, turizm sezonuyla ilgili görüşlerini dile getirirken, 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ahmet Çebi ise ÖTV ve KDV indirimlerinin beyaz eşya sektöründe de uzatılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi