Kur farkı otomobil fiyatlarını artırdı

Dövizdeki artış kur farkındaki yukarı yönlü ivme otomotiv sektörüne etkisini yineledi

Kur farkı otomobil fiyatlarını artırdı

Artan döviz kuruyla birlikte otomotiv firmaları kur farkını fiyatlara yansıttı. Zam oranları yüzde 3 ila 7 değişirken, vergi dilimi değişen bazı modellerde fiyat artışı yüzde 10’a yaklaştı.Son dönemde otomotiv markaları sadece sanayi ve lojistik maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıtıyordu, ancak kur zamları yeniden devreye girdi. 5 Mayıs’tan bugüne dolar/TL kuru yüzde 7, avro/TL yüzde 7,2 arttı. Markaların geçen haftaki kur farkını fiyatlara yansıttığı görüldü.

Honda Civic’e bir haftada 35 bin TL zam

Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre Honda’da fiyatlar geçen hafta yüzde 3-4 artarken, Fiat, Nissan ve Renault’da da fiyatlar bu yakın arttı. Örneğin önceki hafta 313 bin TL olan Renault Clio’nun baz versiyonunun (Joy 1,0 Sce 65 bg) liste fiyatı, geçen hafta 327 bin 900 TL olarak güncellendi.

Zamlar sonrası bazı modellerin vergi dilimi değişti. Renault Taliant’ın baz versiyonunun fiyatı geçen hafta 31 bin TL zamlanarak 355 bin TL’ye çıktı. Önceki hafta 593 bin 700 TL olan Honda Civic’in (1,5L VTEC Turbo Eco-Premium) fiyatı, 35 bin TL zamlanarak geçen hafta 629 bin 400 TL’ye çıktı.

Otomotiv yetkili satıcıları derneği : ''Yıl sonuna kadar fiyatlar yüzde 20 artacak''

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Dr. Altuğ Erciş, yıl sonuna kadar sadece enflasyondan kaynaklı otomobile en az yüzde 20 zam beklendiğini söyledi. Erciş, bu yılın başından bu yana zamların da yaklaşık yüzde 20 olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi