Victor Jara'yı öldürenler 45 yıl sonra ceza aldı

Şili'de devrimci müzisyen Victor Jara'nın öldürülmesine 45 yıl sonra ceza geldi.

Victor Jara'yı öldürenler 45 yıl sonra ceza aldı

Şili'de halkın sevgilisi devrimci müzisyen Viktor Jara'nın 45 yıl önce ABD destekli askeri diktatörlük tarafından öldürülmesiyle ilgili davada 8 eski askere 15 yıl artı 1 gün, cinayeti örtbas eden bir eski yetkiliye de 5 yıl hapis cezası verildi.

Latin Amerika ülkesi Şili'de Pinochet diktatörlüğü döneminde işlenen insanlık suçlarından biri olan Victor Jara cinayetinde ceza 45 yıl sonra geldi.

Uzun süren soruşturma ve dava sürecinin ardından kararı açıklayan yargıç Miguel Vazquez, 8 emekli askeri 15 yıl artı 1 gün hapis cezasına çarptırdı. Cinayeti örtbas eden bir eski yetkiliye de 5 yıl hapis cezası verdi.

16 EYLÜL 1973'TE ÖLDÜRÜLDÜ

11 Eylül 1973’te Latin Amerika ülkesi Şili’de Sosyalist Salvador Allende hükümetini devirmek için ABD'nin desteklediği General Augusto Pinochet liderliğinde askeri darbe düzenlendi. Darbenin hemen ardından ilk gözaltına alınanlar arasında devrimci müzisyen Victor Jara da vardı. Jara, binlerce Şilili ile birlikte başkent Santiago’daki stadyuma götürülmüş ve burada işkence edilerek 16 Eylül’de öldürüldü.

GİTAR ÇALAN ELLERİNİ PARÇALADILAR

Aynı zamanda tiyatro yönetmeni ve üniversitede profesör olan Victor Jara öldürüldüğünde 40 yaşındaydı. Jara’yla birlikte öğrencileri, meslektaşı olan akademisyenler de gözaltına alındı. Stadyumdan sağ kurtulanlar askerlerin Jara’nın ellerini parçaladıklarını ve feci şekilde dövüldüğünü söylemişti.

44 KURŞUN YARASI

Jara’nın günler sonra bir mezarlıkta bulunan bedeninde 44 kurşun yarası tespit edilmişti. Eşi Joan Jara ve kızı Amanda Jara, uzun yıllardır adaletin sağlanması için kampanya yürütüyordu. Jara’nın cenazesi, 2009 yılında yeniden otopsi yapılmak üzere mezarından çıkarılmıştı.

Pinochet’nin 1990 yılına kadar süren askeri diktatörlüğü döneminde Şili’de en az 3300 kişi öldürüldü, 28.000 kişi devlet işkencesinden geçirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya