NATO'dan Türkiye'ye Afganistan teşekkürü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki gelişmelere ilişkin, "Özellikle, Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum" dedi.

NATO'dan Türkiye'ye Afganistan teşekkürü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada Afganistan'da durumun hala zor ve öngörülemez olduğunu belirterek, "Karşılaştığımız temel zorluk, insanların Kabil Havalimanına ulaşmasını sağlamak" ifadelerini kullandı. Ayrıca Stoltenberg, Tükiye, ABD ve İngiltere'ye havalimanındaki çalışmaları için teşekkür etti.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, video konferans yöntemiyle Afganistan gündemli olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

STOLTENBERG: YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARILMALI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki son durum hakkında yaptığı açıklamada, "Kapsamlı bir soruşturama yapılmalı ve yaşananlardan NATO ders çıkarılmalıdır" dedi.

Stoltenberg, "Taliban'ın verdiği uluslararası sözleri tutması gerekiyor. Taliban yükümlülüklerini yerine getirmeli. Bu bir trajedi ve 20 yıldır oradayız." ifadelerine yer verdi.

Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı;

"Afganistan'a birlikte girdik. ABD'ye yapılan saldırı neticesinde, 2020'de bir anlaşmayla bunu bitirmeye çalıştığında bizim Avrupalı müttefikleri için bir şey bırakmadı. En büyük kolektif savunma eylemimizi gerçekleştirdi."

NATO'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
 
NATO Sekreteri , "Türkiye, Kabil Havalimanı'nın korunmasında anahtar rol oynuyor" dedi.

Stoltenberg, "Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye Kabil'deki havaalanının güvenliğini sağlamaktaki hayati rolleri için teşekkür ediyorum.Tüm dünyanın gözü şu anda Afganistan'da. Afganistan'ın terör cenneti olmasına izin veremeyiz." dedi.

Stoltenberg,"(Afganistan) Tahliye için Türkiye, ABD ve İngiltere devrede ve bu bizim öncelikli konumuz." açıklamasını yaptı

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI SONRASI ORTAK BİLDİRİ

NATO Dışişleri Bakanları, Afganistan gündemiyle olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, NATO'nun Afgan makamlara verdiği tüm desteğin askıya alındığı ifade edildi.

NATO'nun yayınladığı bildiride, Afganistan'da şiddet olaylarının ve tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapıldı.

 Bildiride, NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya alındığı ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Afganistan'daki tüm tarafları, kadınların ve azınlık gruplarının anlamlı katılımı da dahil olmak üzere, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz. Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalıdır. Afgan hükümeti, başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını korumak; hukukun üstünlüğünü korumak; erişime izin vermek ve Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak olarak hizmet etmemesini sağlamakla yükümlüdür."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya