Kuzey Amerika'da Yılın İlk Tam Güneş Tutulması Büyüledi

Kuzey Amerika, 2024'te ilk tam güneş tutulmasını yaşadı. Meksika'dan Kanada'ya uzanan yol boyunca milyonlarca kişi tarafından izlenen bu olay, 186 km genişliğindeki bir alanda gerçekleşti. ABD'de bir sonraki tam tutulma 2044'te.

Kuzey Amerika'da Yılın İlk Tam Güneş Tutulması Büyüledi

Kuzey Amerika, 2024'ün ilk tam güneş tutulmasına ev sahipliği yaptı. Meksika'nın Mazatlan kentinde başlayıp Kanada'nın kuzeydoğusunda sona eren bu gök olayı, geniş bir coğrafyada milyonlarca kişi tarafından izlendi. Tutulma, yerel saatle 11.07'de başladı ve 17.16'da son buldu, 6.437 kilometre uzunluğunda bir yolu izleyerek 186 kilometre genişliğinde bir iz bıraktı.

kuzey-amerikada-yilin-ilk-tam-gunes-tutulmasi-buyuledi.jpg

ABD'de tam tutulma, 13 eyaleti kapsayan bir güzergahta gerçekleşti. Bu alanda yaşayan milyonlarca kişi, özel güneş gözlükleri ve teleskoplarla bu olağanüstü doğa olayını gözlemledi. Kısmi tutulma ise ABD'nin Alaska ve Hawaii hariç diğer 48 eyaletinde de izlendi.

kuzey-amerikada-yilin-ilk-tam-gunes-tutulmasi-buyuledi-002.jpg

Güneş tutulması turizmi, izleyicilerin özellikle tam tutulmanın görülebileceği yerlere akın etmesiyle önemli ölçüde arttı. Meksika'nın Pasifik kıyılarından başlayan tutulma rotası, Texas'ın kuzeydoğusu üzerinden New York ve Maine üzerinden Kanada'ya ilerledi. Dallas, Idabel, Littler Rock ve diğer birçok şehir, tutulmanın en net izlendiği yerler arasında yer aldı.

kuzey-amerikada-yilin-ilk-tam-gunes-tutulmasi-buyuledi.webp

Bu etkinlik çerçevesinde birçok yerde kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenlenirken, bazı bölgelerde güneş tutulması turizminin yol açtığı yoğun trafik ve insan kalabalığı nedeniyle güvenlik önlemleri alındı. Güneş tutulmasını izlemek için kızılötesi ve ultraviyole ışığı engelleyen sertifikalı güneş gözlüklerinin kullanılması tavsiye edildi.

kuzey-amerikada-yilin-ilk-tam-gunes-tutulmasi-buyuledi-003.jpg

Kuzey Amerika'da bir sonraki tam güneş tutulması 2044 yılında bekleniyor. Tutulma sırasında Ay'ın Güneş'i tamamen örtmesiyle ortaya çıkan "Elmas halka" fenomeni izleyenleri büyüledi. 2024'ün ikinci tutulması ise 2 Ekim'de Güney Amerika'nın güneyinde, Şili ve Arjantin'de halkalı bir güneş tutulması olarak gerçekleşecek.

kuzey-amerikada-yilin-ilk-tam-gunes-tutulmasi-buyuledi-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler