Küresel Kömür Kullanımında Büyük Kesinti: 2040'a Kadar 296 Bin Megavatlık Azalma Bekleniyor

2040'a kadar 48 ülkede 296 bin 713 MW kömür santrali kapatılacak, 1,4 milyar ton karbon emisyonu önlenecek. Asya en yüksek kapasiteye sahipken, ABD, Güney Afrika ve Almanya en büyük azalmayı planlıyor.

Küresel Kömür Kullanımında Büyük Kesinti: 2040'a Kadar 296 Bin Megavatlık Azalma Bekleniyor

Dünya genelinde kömür kullanımında önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Global Energy Monitor'ün (GEM) son verilerine göre, 75 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.440 kömür santrali, toplam 2 milyon 130 bin megavat kapasiteye sahip. Bu santrallerden 2040 yılına kadar 296 bin 713 megavatlık kapasitenin kapatılması planlanıyor, böylece 1,4 milyar ton karbon emisyonunun önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kömür santralleri dünya çapında yıllık 10 milyar ton karbon emisyonuna neden oluyor. Asya bu santrallerin %78,3'üne ev sahipliği yaparken, Amerika %10,4 ve Avrupa %7,8 ile takip ediyor. Ülke bazında bakıldığında, Çin 1 milyon 136 bin megavat kapasite ile en büyük kullanıcı konumunda, Hindistan ve ABD ise sırasıyla 237 bin ve 200 bin megavatla izliyor.

Kömür kullanımının azaltılması, iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir öneme sahip. Paris Anlaşması'nın 1,5 derece sıcaklık artışı sınırı ve karbon emisyonlarının düşürülmesi hedefleri doğrultusunda, birçok ülke kömürden uzaklaşmayı tercih ediyor.

Geçtiğimiz yıl 13 ülkede 21 bin megavatlık kömür kapasitesi kapatıldı. Bu yıl içinde kapatılacak olan 22 bin 915 megavatlık kapasitenin, gelecek yıl için 54 bin 410 megavata yükselmesi bekleniyor. ABD, 104 bin megavatlık azalış ile bu dönemde kömür kapasitesini en çok azaltacak ülke olacak. ABD'yi Güney Afrika ve Almanya takip edecek.

Bu dönüşüm, küresel ölçekte kömür kullanımının azalmasında ve karbon emisyonlarının düşürülmesinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler