Cinsel kastrasyon nedir? Kimyasal hadım nasıl uygulanır?

Bekir Bozdağ'ın açıkladığı cinsel suçlarda devreye girmesi beklenen Cinsel kastrasyon merak uyandırdı. Cinsel kastrasyon nedir ne işe yarar? İşte detaylar

Cinsel kastrasyon nedir? Kimyasal hadım nasıl uygulanır?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada cinsel istismar suçlarında cinsel kastrasyon  işleminin uygulanması için çalışmalara başlanacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından cinsel kastrasyon merak edilmeye başlandı.Cinsel kastrasyon nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır? İşte detaylar

Kastrasyon nedir?

Her iki yumurtalık veya testislerin çıkarılarak testosteron ve östrogen adlı hormonların salgısını durdurma işlemine hadımlaştırma veya kastrasyon adı verilir. Eskiden beri bilinen ve uygulanan bir operasyondur. Kölelik devirlerinde, köle kullanan ülkeler, melez çocukların meydana gelip kendi ırklarını bozmasını önlemek amacıyla kastrasyona başvururlar ve bu kişileri kısırlaştırırlardı. Tarihin çeşitli zamlarında, bilhassa Ortadoğu ülkelerinde kastrasyon uygulanırdı. Yine, kiliselerde koroda şarkı söyleyen erkek çocukların seslerinin bozulmaması için kastrasyon yapılmakta ve seslerinde bir değişikliğin meydana gelmediği görülmekteydi. Kastrasyon, genellikle her yaşta yapılabilir. Ancak puberteden evvel yapıldığında daha etkili olduğu bilinmektedir.

HANGİ ÜLKELERDE KASTRASYON (KİMYASAL HADIM) KULLANILIYOR?

Hindistan’da da çocuk istismarı vakalarında kimyasal hadım uygulanırken, Rusya’da 14 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda yine aynı yöntem kullanılıyor.Portekiz, Polonya, İngiltere, Moldova, Estonya ve Makedonya’da çocuk tacizi vakalarında kimyasal hadım cezası uygulanıyor.Almanya ‘ciddi hastalıklı’ vakalarda hadım işlemine karar verebiliyor.ABD’de ise Kaliforniya başta olmak üzere sekiz eyalette kimyasal hadım, idam cezası yerine uygulanıyor. Suçun mahiyeti ve uygulanışına göre eyaletlerde farklılık bulunuyor. Ancak ülkedeki insan hakları örgütleri bu uygulamaya tepki gösteriyor.Arjantin kanunlarına göre Mendoza bölgesinde kendi isteği ile kimyasal hadım olan mahkûmlara ceza indirimi yapılıyor. 

Cinsel kastrasyon nedir? Kimyasal hadım nasıl uygulanır?

BOZDAĞ'IN AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 8 yaşındaki Eylül'ün öldürülmesiyle ilgili konuştu.

"Vahşice bir cinayet. Türkiye olarak bu tür cinayetleri önleme konusunda ciddi tedbirler aldık bugüne kadar hükümet olarak. Önümüzdeki dönemde bu tedbirleri tekrar gözden geçirip cezaları daha da artıracak adımlar atacağımızı daha önce açıklamıştık ancak seçimin araya girmesiyle bu düzenlemeler yapılamamıştı."

"Cezaların arttırılmasıyla ilgili adımlar atılacak"

Bozdağ, cinsel suçlara kimyasal hadım tedbirinin yeni dönemde devreye sokulacağını söyledi.

"Yeni dönemde bu konularda cezaları daha da artıran adımları atacağımızı buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Cinsel kastrasyon dediğimiz tedbiri de bütün yönleriyle yeni dönemde devreye sokacağız ve bu konuda da kararlı adımlar atacağız cezaların arttırılması konusunda da adımlar atılacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem