Yetkililerden 'fındık zurufunu gübre olarak kullanın' tavsiyesi

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık hasadının devam ettiği bu günlerde, fındık zurufunun bahçelerde gübre olarak kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Yetkililerden 'fındık zurufunu gübre olarak kullanın' tavsiyesi

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasat edilen fındığın patozlama işleminden sonra ortaya çıkan fındık zurufunun (dış yeşil kabuğu) gübre olarak kullanılması yönünde açıklamada bulundu.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fındık zurufunun kompost yapılarak bahçelerde gübre olarak değerlendirilebileceği belirtildi. Hasat edilen fındığın patozlama işlemi sonrasında atık olarak ortaya çıkan fındık zurufunun yığın halinde bırakılmaması ve uygun yerlere nakledilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zuruflarının yakılmaması gerektiği bildirildi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın yaptığı açıklamada, “Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel