Trabzon'dan Türkiye'ye mesaj

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ahmet Pek, Türkiye'nin akaryakıt kaçakçılığından yılda 5 milyar dolara yakın zarar gördüğünün öne sürüldüğünü belirterek, ''Sadece bu suçu önlediğiniz zaman kısa sürede ülkenin

Trabzon'dan Türkiye'ye mesaj

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ahmet Pek, Türkiye'nin akaryakıt kaçakçılığından yılda 5 milyar dolara yakın zarar gördüğünün öne sürüldüğünü belirterek, ''Sadece bu suçu önlediğiniz zaman kısa sürede ülkenin borçlarını ödeme imkanı elde edersiniz'' dedi.

Trabzon Polis Evi'nde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca düzenlenen 3. Bölge Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Daire Başkanı Ahmet Pek, ilgilendikleri bilişim, mali, organize ve narkotik suçlarının tamamının sınır aşan örgütlü suçlar olduğunu söyledi.

İl emniyet müdürlükleri arasında koordinasyonun doğru yapılmaması halinde bu suçlarla mücadelenin zorlaşacağını belirten Pek, şöyle konuştu:
''Bu suçla mücadelede başarılı olmamız için birlikte çalışmamız ve Türkiye genelinde bu suçların profilini çıkarmamız lazım. Arkadaşlarımızın bu suçları önlemek için var gücüyle çalıştığına inanıyorum. Ama usulüne uygun çalışma yapamazsanız sadece patinaj yaparsınız. Usulüne göre çalışırsanız mutlaka başarılı olursunuz.''

Pek, Türkiye'de organize suçlarla ciddi mücadelenin 1998'de başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Söz konusu dönemde ülkemizde mantar gibi büyüyen yapılar görülmeye başlıyor. Hemen her ilimizde ulusal bazda faaliyet gösterenler dahil olmak üzere küçük büyük, irili ufaklı yapılar türüyor. Nedeni gayet basit. Devlet gereği gibi gücünü ortaya koyamazsa birileri kendi gücünü ortaya koyar. O birileri de mafya tipi örgütlenmelerdir. Bugün onlarla mücadele diye bir şey söz konusu değil, çünkü ortada kalmamışlar. Var olanlar da marjinal gruplar, yerel yapılanmalar veya mahallede belli bir bölgede yapılanmalar haline geldi. Devlet kendi gücünü ortaya koydu.''

-''DEVLET GÜÇSÜZSE NEYİN SALDIRACAĞI BELLİ OLMAZ''-

Ahmet Pek, suçla mücadelede devletin güçlü olması gerektiğini ifade ederek, ''Devletimiz güçsüz olduğu zaman neyin türeyeceği, hangi olguların saldıracağı hiç belli olmaz. Devletin güçlü olması da her türlü kolluk kuvvetleri ve diğer yapıları ile olur'' dedi.

Emniyet teşkilatı bünyesindeki kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimlerinin 81 ilde kendisini hissettirmeye ve haklı mücadelesinde başarılı olmaya başladığını kaydeden Pek, ''Başarının temelinde işimize yüreğimizi koymamız ve devletimizin bize sağladığı imkanlar yatıyor. Elinizde gerekli teknik donanımız yoksa mücadele azminiz de yoksa hiçbir şey yapamazsınız. Bunların ikisi bir arada olmalı'' diye konuştu.

Pek, Türkiye'nin 10 yıl öncesi gibi olmadığını, uluslararası toplantılarda bunun açık olarak görüldüğünü belirterek, ''Ülkemiz artık diğer ülkeler arasında varlığını hissettirebiliyor'' ifadesini kullandı.
Bir ülkenin uluslararası alanda saygı görmesi için kendi içindeki olumsuzlukları aşması gerektiğine işaret eden Pek, ''Sınırlarınız içinde ülkenizin olumsuzluklarına hakim olamazsanız hiç kimseden saygı beklemeyin. Ülkenizin sınırlarına hakim değilseniz yine kimseden saygı beklemeyin. Evine hakim olamayan hiç kimseye kimse saygı göstermez. Ülkemiz, sınırlarını çizdiğiniz zaman bu milletin evidir'' dedi.

-SINIRLARDAKİ KAÇAKÇILIK OLAYLARI-

Sınırlardaki kaçakçılık olaylarına da değinen Pek, şunları kaydetti:
''Uyuşturucunun sınırlardan ülkemize girişini engellersek bütün insanlarımızın geleceğini karartan bu olguyu ortadan kaldırmış oluruz. Maalesef ''Balkan Rotası'' olarak ülkemiz, uluslararası rotalar içinde en ciddi rotalardan birisidir. Rotadaki ülkeler bundan ciddi zarar görüyor. Bugün Pakistan'da uyuşturucu üretilmiyor ama 5 milyonun üzerinde bağımlısı var. İran'da uyuşturucu üretilmiyor ama 2 milyondan fazla bağımlısı var. Ülkemizde bugün uyuşturucu bağımlısı sayısı son derece az ise örf, adetlerine, geleneklerine, maneviyatına bağlı yapısından kaynaklanıyor. Aksi takdirde bundan ciddi manada etkilenecektir. Onun için bu suçla mücadeleye kararlılıkla devam etmek lazım.''

-MALİ SUÇLARLA MÜCADELE-

Mali suçlarla mücadelenin önemine işaret eden Pek, ''Mali suçlarla mücadele için ülkelerin ayrı bir polis teşkilatı var. İtalya'da mali suçlarla mücadele etmek için 1800'lü yıllarda polis teşkilatı kuruldu. Çünkü mali suçlar içerisinde ülkenin maddi yapısını ciddi anlamda sarsan olgular var. Bu alanda işlenecek her türlü suçla mücadele ediyoruz'' dedi.

Pek, ihalelerde, her türlü yolsuzlukta Türkiye'nin ciddi zarar gördüğünü ancak polisin suçla mücadelede önemli yol katettiğini kaydederek, ''Akaryakıt kaçakçılığında Türkiye'nin yılda 5 milyar dolara yakın zarara uğradığı iddia ediliyor. Sadece bu suçu önlediğiniz zaman kısa sürede ülkenin borçlarını ödeme imkanı elde edersiniz'' diye konuştu.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele biriminin emniyet teşkilatında küçücük bir yapı olduğunu ancak devasa işler yaptığını belirten Ahmet Pek, insanların mağdur olmaması için polisin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 1980'li yıllarda kurulduğunu belirterek, ''Çağımızın gereği olarak suçlular her gün şekil değiştiriyor'' dedi.
Boz, özellikle örgütlü suçlarla mücadelenin önemine işaret ederek, ''Basit, adi olaylarda, hırsızlıklarda ve kavgalarda bile suçluların artık organize olduğunu görüyoruz. Bu suçlarda biz çağın gerektirdiği gelişimden nasıl istifade ediyorsak suç ve suçlular da istifade ediyor'' diye konuştu.

Trabzon'da suç işleyen kişinin 1,5 saat sonra İstanbul'da, İstanbul'da veya yurt dışında suça karışan kişinin kısa süre sonra Trabzon'da görülebildiğini ifade eden Boz, artık bilgisayar teknolojisi veya değişik metotlarla suç işlenebildiğine işaret etti.

Karadeniz'de, bölgenin özelliği gereği, özellikle silah yapımı veya ticaretin yanı sıra kaçak işçi çalıştıranlara karşı mücadele ettiklerini belirten Boz, ''Bölgemizde tefecilik olayları da görülüyor. Bu suçun arkasında çek ve senet tahsilatı gibi diğer suçlar da barınıyor. Tefecilikle ilgili yasal mücadelede birtakım zorluklar var. Bu konuda bize yasal destek verilmesi gerekir'' dedi.

Toplantıya, Karadeniz Bölgesi'ndeki 8 ilin emniyet müdürlüklerinin kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubelerinin müdürleri ve müdür vekilleri ile temsilcileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel