Munzur'un alabalığı Trabzon'da

Tunceli'nin Munzur yöresindeki dere ve akarsularda yaşayan, popülasyonunda azalma olduğu belirtilen alabalığın korunması ve sayısının çoğaltılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Munzur'un alabalığı Trabzon'da


Tunceli'nin Munzur yöresindeki dere ve akarsularda yaşayan, popülasyonunda azalma olduğu belirtilen alabalığın korunması ve sayısının çoğaltılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca uygulamaya konulan ''Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Ormaniçi Suların Balıklandırılması'' projesi çerçevesinde yürütülen çalışma doğrultusunda, Munzur'daki akarsulardan söz konusu balığın anaçları yakalandı.

Bu anaçlar daha sonra yumurta ve yavru alınması için bakanlığın başlattığı proje çerçevesinde, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Trabzon Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Maçka Altındere Doğal Alabalık Yetiştirme İstasyonu'na getirildi.

Türkiye'nin başka illerindeki akarsular ile göllerden yakalanarak aynı istasyona getirilen ve çoğaltıldıktan sonra doğal ortamına bırakılacak olan alabalıklar ile ayrı ayrı havuzlara konulan Munzur yöresinin alabalığının anaçları ve üretilecek yavruları yeniden aynı yöredeki akarsulara bırakılacak.

Tesisin sorumlusu su ürünleri mühendisi Özgür Akkan, Tunceli'deki Munzur Deresi'nde yaşayan doğal alabalığı yetiştirmenin zor olduğunu söyledi.

Bu balığın, yapısal özellikleri itibariyle diğer dere alalarına göre farklılıklar gösterdiğini anlatan Akkan, şunları söyledi:

''Yağ yüzgeci üstündeki kırmızı beneği, beneklerin vücuda yayılışı, renk dağılımı, geldiği bölgenin iklim ve beslenme şartları açısından özel bir balık, gayet güçlü bir balık. Görüntü itibariyle diğer dere alalarından farklı bir balık. Yetiştirmesi ve yavru alınması da diğer türlerden çok daha zordur. Ancak bunlardan da ilk aldığımız yavrular var elimizde. Geç erginliğe geliyorlar, yumurta verimi kısıtlı bir balık. Diğer dere alasından 10-12 santimetrelik bir balıktan yumurta alınabilirken bunlarda 20 santimlik ve 2-3 yaşındaki balıklardan yumurta ve sperm almakta zorlandığımız oldu. Ama bunu başardık.''

-TRABZON'DAN MUNZUR'A GERİ GÖTÜRÜLECEKLER-

Akkan, Tunceli'de yetişen dere alasının da Trabzon'un Maçka ilçesindeki istasyonda yetiştirildikten sonra alındığı dereye bırakılacağını ifade etti.

Yılda bir kez sağılan balıklardan kilosuna göre yumurta alındığını anlatan Akkan, ''Bir balıktan yılda bin ile 1500 yumurta alınabiliyor'' dedi.

İstasyondaki alabalıkların, yaşadıkları akarsulardan, ''serpme'' ve balığa kısa süre baygınlık vererek yüzeye çıkmasını sağlayan yöntemlerle yakalandıkları belirtildi.

-GENÇ BALIK DAHA VERİMLİ-

Yetkililer, istasyonda yetiştirilen balıkların anaçlarının ve yavrularının yakalandıkları akarsulara bırakılacağını ifade ederek, yine bu balıklardan üretilen başka anaçların istasyonda tutularak aynı dere için alabalık üretimine devam edileceğini anlattı.

Balığın ağırlığının fazla olmasının üreme verimliliği açısından çok önemli olmadığına işaret eden yetkililer, genç anaçların yaşlılara göre daha fazla yumurta verdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler