Fındık fiyatları ne kadar oldu? Fındık fiyatında son durum 21.02.2017

Fındık fiyatları üreticinin istediği şekilde yükselişe geçmedi. Can sıkan durum devam ediyor...

Fındık fiyatları ne kadar oldu? Fındık fiyatında son durum 21.02.2017

Başta Trabzon,Giresun,Ordu olmak üzere Doğu Karadeniz'in önemli gelir kaynaklarından biri olan fındık fiyatlarıyla üzmeye devam ediyor. Bir türlü istenilen rakamlara çıkmayan fındık fiyatı üreticinin canını sıkıyor.
 

Bu sezon 15 TL olarak sezona giren ancak sonrasında sürekli düşüşe geçen fındık fiyatları 10 TL'yi gördü. 

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

İşte Fındıkla ilgili son haberler;

Karadeniz’de üreticinin 2017 fındık sezonu heyecanı başladı. 

2016 sezonundan istediği ürünü ve fiyatı alamayan üretici 2017 sezonu için yapacağı bakım ve gübreleme ile bahçeye girmeye hazırlanıyor. Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada ise fındık üreticisi bahçelerin gübrelenme dönemi öncesi uyarılarda bulundu. Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklama “Fındıkta Azotlu (Yazlık) Gübre Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar” başlığı ile şöyle sıralandı:

“Fındıkta azotlu gübre uygulama zamanı yaklaşmaktadır. Gübrelemede toprak ve yaprak örneği alınıp, analiz yaptırarak, çıkan raporda önerilen çeşit ve miktarda gübre kullanılması büyük önem taşımaktadır. Uygun çeşit ve miktarda azotlu gübre kullanılması fındıktan istenilen düzeyde verim alınmasını sağlar ve toprak özelliğinin olumsuz etkilenmesi önlenmiş olur. Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına yönelik olarak yapılan araştırmalarda; bir vejatasyon (bitkilerde büyüme) döneminde, dönüme 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Azotlu gübrenin uygulama biçimi ve zamanı azot kaybı üzerine etkilidir. Azot oldukça hareketli bir elementtir. İhtiyacı olduğu dönemden önce uygulanırsa topraktan yıkanarak ve gaz halinde uçarak kaybolur. Uygulama zamanlarında vejetasyon dönemi dikkate alınmalıdır. Bölgemiz asit karakterli topraklara sahip olduğundan, Ph 4,5 altında olması durumunda bitki tarafından azot alımı azalmaktadır. Bunun için toprak Ph durumunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu durumda sonbaharda kireç uygulaması önem kazanmaktadır.”

GÜBRELEME VE MİKTARI NASIL OLMALIDIR?

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü fındık bahçelerinin büyük bir çoğunluğunun asit karakterde olduğuna dikkat çekerek açıklamasına şöyle devam etti;

“Genellikle Karadeniz Bölgesi fındık bahçelerinin büyük bir çoğunluğunun asit karakterde olduğu dikkate alınırsa, Kalsiyum Amonyum Nitrat yüzde 26 CAN kullanılması gerekli olmakla birlikte, yüksek oranda saf azot içeren yüzde 45-46 N - ÜRE gübresi de kullanılabilir. 20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; yüzde 26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15’ inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam Bin 300 gr verilmelidir. ÜRE gübresi kullanılacaksa; 1. uygulamada 375 gr, 2. uygulamada 375 gr. olmak üzere toplam 750 gr yeterli olacaktır. Ayrıca Mart ayının 15’ine kadar, aynı anda bitkinin istifadesine birden fazla besin maddesini sunan KOMPOZE (15-15-15, 20-20-0, 20-12-15 + İz elementler) gübreler; ayrı ayrı alma, taşıma ve depolama güçlüğünden kurtulma, uygulama işçiliği az olması gibi avantajlarından faydalanmak için gerekli şartlar temin edildiğinde uygun miktarda kullanılabilir. Kompoze gübre kullanıldığında ayrıca azotlu gübrenin 1. uygulamasına ihtiyaç kalmamaktadır. Kullanılacak toplam azotlu gübrenin yarısı kadar miktar, Mayıs ayının 15’inden itibaren 2. uygulama olarak kullanılmalıdır. Uygulanacak tüm gübreler; fındık dal uçları altındaki 30-40 cm genişliğindeki banda serpilip 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır. Bakanlığımızın talimatı gereği; nitratlı gübrelerin patlayıcı madde yapımında kullanılmasını engellemek amacıyla, yüzde 26 CAN gübresinin uygulanması sürecinde üreticilerimiz bağlı bulundukları İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden e-reçete alacaklardır. Gübre uygulaması ile ilgili bilgilendirme İl/İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılacak olup, gübreleme işlemi Tarım İşletme Danışmanı, Tarım Kredi Kooperatifi, Fiskobirlik, Ziraat Odalarında görevli personel, muhtar veya aza nezaretinde yapılacaktır.” 

fındık bahçesi
Trabzon'da Fındık yetiştiriciliği eğitimi verildi!


Trabzon'da fındık üreticilerine yönelik düzenlenen fındık yetiştiriciliği eğitiminin tamamlandığı bildirildi. Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eğitimlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Akçaabat Ziraat Odası, Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve Akçaabat Belediyesinin iş birliğinde organize edildiği belirtildi.

Açıklamada, 5 gün süren eğitimlerde toprak tahlilinin önemi, bahçe tesisi, fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile hasat, harman ve depolama konularında teorik ve uygulamalı dersler verildiği ifade edildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, kursa 83 kişinin katıldığını belirtti.

Gülbay şunları kaydetti: "Bu kurslarla fındık bahçelerinde yapılan yanlış uygulamaların önüne geçilecek. Bunun sonucu olarak da üreticilerimiz birim alandan daha kaliteli, yüksek randımanlı ve daha fazla ürün alarak, gelirlerinde artış olacak. Kurslarımıza gerçekten talep güzeldi. Kurslara olan yoğun talepten dolayı bu kurslarımızı budama zamanı olan sonbaharda tekrar açabiliriz. Bunun için de kurslara katılmak isteyen üreticilerimiz İlçe Halk Eğitim Müdürlüklerine müracaat ederek kayıt yaptırabilirler."

Fındık üreticisinin yüzünü güldürecek uygulama

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar,  "Serbest piyasa şartlarının üreticinin yüzünü güldürdüğü pek söylenemez. Eğer lisanslı depoculuk bu sefer amacına ulaşırsa üretici bundan çok karlı çıkacaktır." dedi.  Bayraktar, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un, fındıkta lisanslı depoculuğa yeniden geçileceği yönündeki açıklamasını desteklediklerini dile getirerek, "Ancak lisanslı depoculuk fındık üreticisine doğru anlatılmalı. Lisanslı depoculuğun başarılı olması için üreticinin bu sisteme sahip çıkması gerekmektedir." diye konuştu. 

Lisanslı depoculuğun daha önce Ordu'nun Ünye ilçesi ile Düzce'de hayata geçirildiğini ancak çeşitli nedenlerden dolayı bunun başarılı olmadığını ifade eden Bayraktar, "O süreçte üreticilerimiz yeteri kadar bilinçlendirilmediği için sistem amacına ulaşamamıştı. Bundan dolayı da açılan depolar kapanmak durumunda kalmıştı." ifadelerini kullandı.  Fındıkta lisanslı depoculuğa yeniden geçilme çalışmalarını olumlu bulduklarını ancak bazı çekincelerinin olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bu sefer üreticilerin sistemi sahiplenmesiyle başarılı olmasını ümit ediyoruz. 2009 yılından beri fındıkta serbest piyasa modeli uygulanmaktadır. Dolayısıyla serbest piyasa şartlarının üreticinin yüzünü güldürdüğü pek söylenemez. Eğer lisanslı depoculuk bu sefer amacına ulaşırsa üretici bundan çok karlı çıkacaktır." açıklamasında bulundu. 

Bayraktar, lisanslı depolarla üretici arasında köprü kurulmasının daha doğru olacağına inandıklarını da belirterek, şunları kaydetti: "Mutlaka üretici lisanslı depoya yönlendirmeli ve bu sistemin kendisine getireceği faydaları anlatılmalıdır. İşte o zaman bu sistem gerçek amacına ulaşır. Bizim de üreticiler gibi beklentimiz bu sisteme yeniden geçilmesidir ama mutlaka bu sefer üretici doğru ve yeterince bilgilendirilmeli ve aracı kurumlar vasıtasıyla üreticiler lisanslı depolara yönlendirilmelidir." 

Bayraktar, lisanslı depoculuğun yeniden hayata geçirilmesiyle fındık fiyatının gerçek değerini bulacağını, bunun da hiç kuşkusuz üreticileri memnun edeceğini sözlerine ekledi. 


"FINDIĞI BİTİRDİNİZ"

Antalya’da Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenen ’Ilıman iklim meyveleri’ program değerlendirme toplantısında konuşan Karadeniz İhracatçılar Birliği adına konuşan Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk, fındık konusunda acı gerçekleri bir kez daha tekrarladı ve 7 maddelik tespitlerini ve önerilerini sıraladı.

DÜNYA SON 3 YILDA 

“Türkiye’nin tarımsal ihracat geliri yönünden bir numaralı ürünü fındığımız, maalesef  vizyonsuzluk yüzünden dünya üstünlüğünü kaybetme durumu ile karşı karşıya gelmeye doğru hızlı adımlarla ilerliyor.” diyerek sert çıkan Başkan Sebahattin Aslantürk, “
 
Dünyada son üç yıldır planlı fındık üretiminde hızlı ve çok  yol alınmış ve gelecek 5 yıl içinde özellikle ABD, Çin, Balkan Ülkeleri ve Gürcistan’da 500-750 bin ton/kabuklu üretim yapılacak alanlar planlanmıştır.
 
ABD’DE BADEM ÖRNEK ALINABİLİR

Çin 59 hibrit çeşit geliştirmiş ve -35/40 derece soğuk +40 derece sıcağa dayanıklı bu çeşitlerle fındıkta plantasyon alanlarında inanılmaz genişlemenin önümü açmıştır. Oysa bizler sadece fiyat odaklı yaklaşımla 700 bin hektarda 1 milyon ton üretimden 500 bin tonların altına üretim yapar hale gelmişiz.

Artık vizyon sahibi bir fındık politikamız olmalıdır. . Bu konuda örnek olarak ABD badem üretim alınabilir.

Toplantıda son olarak Sebahattin Aslantürk, 7 maddelik fındıkta çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

1- Rekolte çalışmalarının profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Üretim bölgeleri için 5-7 kişilik yetkin profesyonel ekipler oluşturulmalı ve bu ekipler bilimsel metotlar kullanarak rekolte tespit çalışması yapmalıdır. Bu tür ekip çalışması örnekleri Türkiye’de ve dünyada mevcuttur. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonları daha çok amatör ağırlıklı bir yapıda olduğu için, açıklanan rekolteler hep tartışılır olmuştur. Bu ekibin, ayrıca, tüm zamanlı arazide olmasından dolayı, verim ve kaliteyi artırıcı , zirai hastalıklarla mücadele gibi konularda uyarıcı, yönlendirici olmak gibi bir çarpan etkisi de ortaya çıkacaktır.
 
2- Lisanslı Depoculuk, Fındık İhtisas Borsası, Vadeli İşlemler Borsası, Emanetçilik Sisteminin devre dışı bırakılması gibi modern ticari sisteme geçilmesi noktasında somut ve ciddi adınlar atılmalıdır.
 
3- “Üretici “  tanımının yeniden yapılması gerekmektedir. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 500 bin üretici ile üretim yapılmaktadır. Bu üreticilere ortalama 1-1,5 Ton üretim düşmektedir. Bu üretim miktarı ile fındıktan elde edeceği gelirle hayatını idame ettirebilecek üretici oranı çok düşüktür. Gerçek manada üretici tanımının yapılması ve bu tanıma uygun olarak gerekli sistemin acilen kurulup devreye alınması önem arz etmektedir.
 
4- Verim ve kaliteyi artırıcı faaliyetlerin öne çıkacağı bir farkındalık yaratılmalıdır. Fındık bahçelerinin yaşlanmış olması ve dolayısıyla yenilenmesi gerekmektedir. Fındık bahçelerinin yenilenmesi kesinlikle sertifikalı fidanlarla ve belli bir plan dâhilinde yapılmalıdır.
 
5- Fındık zararlıları ile mücadele; Küllenme, Yeşil Kokarca, Amerikan Kelebeği vb. zararlılarla kimyasal ve biyolojik mücadele hassasiyetle yapılmalıdır. Kimyasal mücadele yoğun olarak bilinip yapılsa da çevresel etki nedeniyle arzulanan sonucu ele vermediğini görmekteyiz. Çevresel etkiden kastedilen fındık bahçesinin bulunduğu mahaldeki çevre bahçelerde de eş zamanlı olarak ayı kimyasal mücadelenin yapılmıyor olmasıdır. Bu durumda, kimyasal mücadeleden vazgeçmeden, tıpkı insanlara ve hayvanlara bağışıklık sistemleri güçlensin diye zerk edilen aşılar gibi biyolojik mücadele yöntemleri de gündeme alınmalı, uygulanmalı, bunun için gerekli yapısal adımlar atılmalıdır.
 
6- Avrupa Birliği’nin natürel fındık ithalatında uyguladığı %3 gümrük vergisi sıfırlanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bu tür vergisel yükler maliyet unsurudur.
 
7- “Gelir Kaybı Desteği” verim ve kaliteyi önde tutan anlayışla, bu anlayışla üretim yapana verilmelidir.

BUDAMAYA KADIN ELİ

Fındıkta budama, gübreleme ve ilaçlama kursu eğitimine erkeklere oranla %10 kadın üretici de katıldı.

Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Akçaabat Kaymakamlığı, Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği kursa katılım oldukça fazla oldu.

Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün paydaş kuruluşlarla yürüttüğü fındıkta budama gübreleme ve ilaçlama kursunun 4. gününde, Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nce temin edilen budama seti her kursiyerlere verilerek arazi uygulamasına çıkıldı. Eğitmen Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı nezaretinde ilçemiz Kamara Mahallesi’nde bulunan arazide budama uygulaması yapıldı, Tarım Kredi bölge müdürlüğü ekibinin katılımıyla gübreleme ve topraktan numune alımı gösterildi.

Bahçede budama ve gübreleme uygulamalarında kursiyerlerin heyecanları da gözden kaçmadı. Bu tür eğitimlerin üreticiye çok fayda sağladığını belirten Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sabahattin Yazıcı “Üretim için eğitim, kalite için eğitim, yüksek verim için eğitim, her yaşta eğitim” dedi. Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüboğlu ise “Bu gibi uygulamalar fındık üreticimize avantajlar sağlayacaktır. Bilinçli budama uygulaması ile verimi arttıracağız.” dedi.

fındık fiyatları



FINDIKTA YENİ DÖNEM

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, fındıkta lisanslı depoculuğa geçileceğini açıkladı.  Ordu Valiliğini ziyaretinde açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, fındıkta iki yıldır devam eden fiyat istikrarsızlığına karşı lisanslı depoculuğu öne çıkaracaklarını söyledi. Kurtulmuş, “Öteden beri konuştuğumuz şey, lisanslı depoculuğun hazırlanıp uygulamaya konulmasıydı. Altı ürünle ilgili lisanslı depoculuk uygulaması başlatılacak. Fındık da bunların başında geliyor. Fındıkla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız hazırlıklarını yaptı. Hükümet kararnamesi şeklinde bu çıkarılacak. Zannediyorum önümüzdeki haftalar içerisinde karar alınır. Lisanslı depoculuğa geçilecek, vatandaş ürünlerini buraya koyacak ve daha sonra da ürün senedi alacak. Bu ürün senediyle de bunu bir kredi unsuru olarak kullanabilecek, elinde ilave bir güç olacak. Aldığı kredinin maliyetlerin de önemli bir kısmını, yüzde 50’ye kadar olabilir, bunu devlet karşılayacak” dedi.

Giresun'da fındık tartışması

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun Ticaret Borsasının müstahsil satış miktarı listesinde oynama yaparak fındık üreticisinin alın terini ucuza kapatmak istediklerini iddia ettiler.  Karan ve Yaman yaptıkları ortak açıklamada, Ticaret Borsası verilerine göre, 2016-2017 fındık sezonunda 292 bin 429 kabuklu fındığın işlem gördüğü belirterek, “Revize edilmesine rağmen borsa çizelgelerinde halen 2016 yılı tahmini fındık rekoltesi 467 bin 707 ton olarak gösterilmektedir. Bu rakama göre üreticinin elinde 175 bin ton fındık olması gerekiyor” dediler. 2016 Aralık ayı sonu müstahsil satış miktarı listesine düşülen notu da dikkate değer bulduklarını belirten Karan ve Yaman, “2016 mahsulü ile 2015 mahsulü fındıklarda işlem görmektedir. 6736 sayılı kanunla stok düzenlemesi yapılan miktar, 153 bin 295 tondur şeklinde ifade edilmiştir. Bu not ile Giresun Ticaret Borsası yeni sezona devir fındığı neredeyse ikiye katlayarak 330 bin tona çıkarmışlardır. Bu hesaba göre, 80 bin ton da 2015 yılından devir olduğu ileri sürülmekte ve toplam miktar 410 bin tona ulaşmaktadır. Bu neyin nesidir? Bu nasıl bir oyundur? 410 bin ton kabuklu fındık stoku beyan ederek, üreticinin elinde kalan fındıkları ucuza kapatmak için yeni bir senaryomu yazılmak mı istenilmekte. Üreticilerden kesilen borsa payıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü unutan ticaret borsaları yabancı alıcılara dost, fındık üreticisine düşman gibi davranmaktadır. Hangi eller fındık stokunu kağıt, kalemle 153 bin daha artırabiliyor. Yoksa hedef 2017 fındığı mı? Giresun Ticaret Borsası ve diğer borsaların bu yanlışa düşmemesini ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuya derhal müdahale ederek, bu yanlışa dur demesini bekliyoruz” şeklinde konuştular.
fındık fiyatları

“Fındık üreticisi kendi kendine yeter”

Karan ve Yaman, fındık ve fındık üreticisinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edecekleri belirterek şu ifadelere yer verdiler: “Özellikle son iki yıldır fındıkta yaşanan sorunları yüksek bir sesle dile getirmemize rağmen ne yazık ki, üreticinin oyuyla seçilen siyasetçilerimizden gereken desteği yanımızda göremedik. Çeşitli defalar, ‘Türk fındığı tekelleşiyor, birileri üreticinin alın terini gasp etmeye çalışıyor. Fındıkta oyun üzerine oyun oynanıyor’ dememize rağmen, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dışında hiç kimse sesimizi duymadı yada duymazlıktan geldi. Hiçbir siyasetçimiz arayıp da, sizin derdiniz nedir, bu fındıkta ne olup bitiyor, yanlış veya doğru yapıyorsunuz diye sorarak bir bilgi istemedi. Giresun Ziraat Odası olarak, fındık ve fındık üreticisinin hakkını sonuna kadar savunmaya ve mücadeleye etmeye devam edeceğiz. Bu mücadelede haklıyı, haksızı iyi ayırt eden bizlere destek veren üreticilerimize güveniyor ve teşekkür ediyoruz. Bu arada 2009 yılından beri fındıkta alan bazlı gelir desteği sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti hükümeti başbakanları, Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli ve emeği geçenlere teşekkürü bir borç bildiğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Bizim sitemimiz kesinlikle onlara değil, fındık üreticisini unutan siyasetçileredir.”

İhracatta düşüş sürüyor

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2016-2017 fındık ihraç sezonunda 980 milyon 729 bin dolar gelir elde etti. 

Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül tarihinde başlayan 2016-2017 fındık ihraç sezonunun ilk 5 aylık döneminde standart natürel iç fındığın 100 kilogramının ortalama 742 dolardan işlem gördüğü belirtildi. Açıklamada, 1 Eylül-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye'nin 112 bin 723 ton fındık ihraç ederek karşılığında 980 milyon 729 bin dolar gelir sağladığı vurgulandı.

İhracatın 88 bin 918 tonunun AB ülkelerine yapıldığının aktarıldığı açıklamada, AB dışındaki Avrupa ülkelerine 7 bin 298 ton, denizaşırı ülkelere 11 bin 394 ton, diğer ülkelere ise 5 bin 113 ton fındık ihracatı gerçekleştirildiği ifade edildi. Türkiye, 2015-2016 sezonu aynı dönemde 134 bin 97 ton fındık ihracatı gerçekleştirmiş, 1 milyar 306 milyon 491 bin dolar döviz girdisi elde etmişti. Geçen sezona göre, 2016-2017 sezonunda ihracatta yüzde 15,9 ve elde edilen döviz girdisinde ise yüzde 24,9 azalma meydana geldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel