Fındık fiyatları kaç TL? Fındık fiyatı ne kadar

Fındık fiyatında son durum nedir? Üreticinin en büyük sıkıntısı olan rakamların artmaması karşısında çözüm bekleniyor

Fındık fiyatları kaç TL? Fındık fiyatı ne kadar

Fındık fiyatları yükselmek bilmiyor. Doğu Karadeniz'de bir zamanlar vatandaşın umudu olan fındık artık zulüm olmaktan öteye gidemiyor. Toplaması emeği bir yana fiyatı yükselecek beklentisi ise ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Artmak bilmeyen fındık fiyatları için vatandaşın el kolu ise bağlı. Devletten somut adım beklense de beklenen adımlar bir türlü atılmadı.

Bu yıl 15 TL'yi görmesiyle umutlu olan üretici ne yazıkki sonrasında hayal kırıklığına uğradı. Fındık fiyatı 10 TL'ye kadar geriledi.


GÜNCEL FINDIK FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

FINDIKLA İLGİLİ SON HABERLER

Fındık fiyatları yerinde sayıyor​

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “2014 yılında yaklaşık 6 dolardan işlem gören bir kilogram fındık şu anda 3 dolardan işlem görüyor” dedi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada 12 lira bandında işlem gören fındık fiyatının 2014 yılında yaşanan zirai don afeti sonrası oluşan fiyat seviyesinde olduğunu söyledi. Fındık fiyatının dolar bazında gerilediğine dikkat çeken Karan, “2014 yılında yaklaşık 6 dolardan işlem gören bir kilogram fındık şu anda 3 dolardan işlem görüyor. Son iki yılda fındık fiyatı 3 dolar kayıp yaşadı. Dolar kuru yükselirken fındık fiyatları ise hala yerinde saymaktadır” dedi.

Fındık ihracatçıları birliği, fındık tanıtım grubu ve ulusa fındık konseyini eleştiren Karan, “Fındığı pahalı satmıyorum diyenler nerede? Sadece yüksek rekolte ve pahalı fiyatı bahane edenler, işte size tarihin en düşük rekoltesi ve fiyatı satında samimiyetinizi görelim. Fiyat sizin istediğiniz seviyeden alınıp satılmakta. Savunduğunuz serbest piyasa koşulları sizin lehinizde işlemekte. Meydan boş fındık fiyatıyla istediğiniz gibi oynuyorsunuz. Akşamdan sabaha fiyatları indirip, kaldırıyorsunuz. Eğer gerçekten samimi ve üretici dostuysanız üreticinin ürünü satın ki, hem üretici kazansın hem de ülke ekonomisine daha fazla döviz girdisi sağlansın. Açıklamalarınızda neredeyse dünyanın dört bir tarafına fındık ihraç ediyor ve fındık yediriyorsunuz, Türkiye adına gerçekten onur verici bir tablo, gelin tabloyu daha da artırarak taçlandırın” ifadelerini kullandı. 

Fındığı Ziraat Odalarından başkasının gündeme getirmediğini savunan Karan sözlerine şöyle devam etti:

“Giresun olarak bizim tek ürünümüz ve gündemimiz fındık ancak ziraat odalarının dışında hiç kimsenin fındıkla ilgili bir gündemi yok. Bunu ifade etmekten son derece üzüntü duymamıza rağmen beyan etmek zorundayız. Fındık ve fındık üreticisini kaderiyle baş başa bırakanlara şunları hatırlatmak isteriz; fındık bizim için hayat, bir yaşam tarzı, geçim kaynağı, gençlerimizin, gelinlik kızlarımızın düğünü, çocuklarımızın eğitim-öğretimi demektir. Fındık yoksa bunların hiç biri yok demektir. Fındık ve fındık üreticisini gündeminden çıkaranlar bunu çok iyi bilmelidir ve buna göre hareket etmelidir. Biz elimizden geldiği, sesimizin çıktığı kadar üreticimizin hakkını savunmaya devam edeceğiz ama bu mücadelede siyasetçisinden sivil toplum kuruluşlarına kadar fındıkla iştigal herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir” diye konuştu. 

fındık fiyatları

ÇALINTI FINDIK UYARISI

Trabzon'da hırsızlık yapılarak çalınan fındıkların, piyasada satın alınmaması için Ticaret Borsası (TTB) tarafından üyelerine anında mesaj geçilme uygulaması aralıksız sürdürülüyor. 

Son olarak dün gece Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesinde Vehbi Yılmaz'a ait evden 15 çuval içinde yaklaşık bin 200 kilogram yabani ve sıra çeşidi fındığın çalındığı telefon mesajı ile fındık alım-satımı yapan manavlara iletildi. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2012'den itibaren uygulamaya başladıkları yöntemle çalıntı fındıkların satın alınmasını önlemeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu sistem manavlarımızı alım sırasında dikkatli olmaya sevk ederek, çalıntı fındıklarında zaman zaman ele geçirilmesini sağlamıştır. Burada manavlarımıza fındıklar kadar satın aldıkları kişilere de dikkat etmeleri düşüyor. Şüphelendikleri ile ilgili de emniyet güçlerine uyarıda bulunmalarını bekliyoruz" dedi.


ÜRETİCİYE ÖNEMLİ UYARI

Trabzon Ticaret Borsası fındık üreticilerini uyardı. Ocak ayında özellikle kış veya sonrası gelen geç ilkbahar don tehlikesine karşı önlem alınması gerektiği bunun yanı sıra, tomurcuklar patlamadan önce virgül koşnili ile ilaçlı mücadelenin yapılması hususlarına dikkat çekildi.  Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
 
“Ocak ayında, dişi çiçekler diğer adıyla karanfiller fındık dallarında kendilerini göstermeye başlarlar. Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçekler, ileride birer fındık çotanağı olacaklardır.

Bol ürün almak isteniyorsa, bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdır.
 
Bu nedenle genellikle Mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren, çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde, gazyağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir.
 
Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce virgül koşnili ile ilaçlı bir mücadele yapılır. Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.”     

Fındık fiyatları artacak mı?

Ordu’da serbest piyasada yaklaşık bir aydır 10.25 TL’ye sabitlenen fındık fiyatlarının tedirgin ettiği üreticiler 2017 yılından istikrarlı bir fiyat bekliyor. Türkiye’nin önemli fındık üretim alanlarından bir olan Ordu’da serbest piyasada oluşan fındık fiyatları yaklaşık bir aydan bu yana 10.25 TL’ye sabitlenirken üreticiler 2017 yılında bu fiyatların 13-15 TL seviyelerine çıkmasını istiyor. Konuya ilişkin açıklama yapan ve 2016 yılında üreticinin beklediği fiyatların oluşmadığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “2016 yılında rekoltenin düşük olması, iç ve dış piyasada ihracatı karşılamayacak durumdaydı. Bakanlığımız rekolteyiz 468 bin ton olarak açıklamasına rağmen bu rekolte Temmuz ayında yaşanan dökülme sebebi ile 400 bin ton seviyenin de altına indi. Ama her nedense fiyatlar 15 TL’yi gördükten sonra 10 TL seviyelerinde uzun zamandır bekledi. Üreticiler 2016 yılında bu fiyatları asla beklemiyordu. Ama üreticilerimiz ihtiyacı kadar pazara fındık indirmeye gayret etti ve direnç gösterdi. Hala üreticimizin elinde istediği fiyata satmak için beklettiği fındık var, üretici umudunu kaybetmedi ve bu umudunu 2017 yılına taşıdı” dedi.

“KİMSE ÜRETİCİNİN FINDIĞINI UCUZA KAPATMA PEŞİNDE OLMASIN”

Fındık ihracat sezonu kapandı diyerek üreticinin elindeki fındığın ucuza alınmaması gerektiğini ve üreticinin bu durum karşısında direnç göstermesi gerektiğini ifade eden Soydan, “Dünya piyasasına bakıldığında fındığımızın ihracatının hala normal seviyelerde seyrettiğini görüyoruz. Bu durum serbest piyasa oluşumunun üreticiye vermiş olduğu zarardır. Çünkü üretici serbest piyasadan çok daha iyi fiyatlar, en azından istikrarlı bir fiyat bekliyordu. Ama bu beklentileri bu günlerde oluşan fiyatlar değildi. Bunun için 2017 yılında umudumuz devam ediyor, fındık ihracat sezonu kapanmış değil. Kimse bu şekilde bir algı yaparak üreticinin fındığını ucuza kapatmanın peşinde olmasın. Çünkü fındık ihtiyacı hala aynı seviyede devam ediyor. Fındık bizim milli ürünümüz herkesin buna sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

“2017 YILINDA 13-15 TL SEVİYELERİNDE BİR FİYAT İSTİYORUZ”

2017 yılında üreticilerin istikrarlı bir fiyat beklediğini, oluşacak istikrarlı fiyatlarında gelecek sezondaki fındığın verim ve kalitesine olumlu yansıyabileceğini aktaran TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Fındıkta bir maliyeti var. Rekolte sebebi ile 13 TL gibi bir maliyet tahmin ediliyor. Bu maliyetin karşısında bir fiyatın oluşması bekleniyor. En az 13-15 TL bandından bir fiyatın oluşması kamuoyunu rahatlatacaktır. Biz afaki bir fiyat istemiyoruz. Rekolteye baktığımızda 10 TL gibi bir fiyatta istemiyoruz. Bizim istediğimiz 13-15 TL seviyesinde bir fiyat istikrarının oluşmasıdır. Bu durum gerçekleşirse gelecek sezonlarda kaliteli ve verimli fındığın üretimi artacaktır” şeklinde konuştu.


FINDIKTA YENİ YIL BEKLENTİSİ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada yeni yıldan itibaren fındık fiyatının yukarılara doğru hareketlenmesini beklediklerini söyledi. Karan  yaptığı açıklamada, geçen haftayı 12 liradan kapatan serbest piyasanın yılın son haftasına da yine aynı fiyattan başladığını belirtti. İki haftadır fındık fiyatının 12 lira seviyesine sabitlendiğini dile getiren Karan, "Aralık ayının ilk günlerinde 11 lira seviyesinde olan fındık fiyatı, iki hafta önce 12 liraya yükselmişti. 15 gündür de serbest piyasada fiyat 12 lira seviyesinden işlem görüyor. 2016 yılını da yeni mahsul fındığın 12 liradan kapatmasını bekliyoruz." dedi.

Karan, yeni yılla birlikte serbest piyasada fiyatın yeniden yükselişe geçeceği yönü beklentileri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Her yıl Noel tatili döneminde fındık ihracatı azalış gösterir. Yeni yıldan itibaren de artan ihracatla birlikte fındık fiyatı da hareketlenir. Bu yıl da aynı şekilde süreç yaşanmasını bekliyoruz. 2016 ürünü tahmini fındık rekoltesinin de azlığını göz önüne aldığımızda ihracat için şu anda üreticinin elindeki fındık yeterli gelmeyecek. Piyasada ciddi fındık ihtiyacı baş gösterecek ve bu durum da fiyata olumlu yönde yansıyacak. Serbest piyasada yeni yıldan itibaren fındık fiyatının yukarılara doğru hareketlenmesini bekliyoruz."

2017 UMUDU

Zirai don, kuraklık ve küllenme hastalıkları nedeniyle bu yılı beklentilerinin altında geçiren fındık üreticileri, 2017 yılına umutlu giriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2016 yılında üreticilerin yüzünün, devlet destekleme ödemeleriyle güldüğünü söyledi. Üreticilerin, bu yıl alan bazlı gelir desteği ve gübre desteği aldığını belirten Soydan, "Üreticiler bu yönden hiçbir sorun yaşamadı. Buna rağmen, maalesef zirai don, kuraklık ve külleme hastalığı rekoltede ciddi düşüşe yol açtı. Doğa olayları ve külleme hastalığı, üreticiyi olumsuz etkiyen durumlar oldu." dedi. Soydan, 2016 yılında fındıkta rekoltenin, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 düşerek 468 bin ton olarak gerçekleştiğini anımsattı. Rekolte açısından değerlendirildiğinde, bu sezon üreticinin beklentisinin gerçekleşmediğini vurgulayan Soydan, "Fiyatta da umduğumuzu bulamadık. Sezona 14-15 lira seviyelerinde başlayan ürünün fiyatı daha sonra yaklaşık 10 liraya kadar geriledi. Bunları bir bütün olarak ele aldığımızda, 2016 yılının üreticilerimizin fiyat beklentisinin çok altında geçtiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

Soydan, bu seneye oranla 2017 yılından daha umutlu olduklarına işaret ederek, "Bizim için sezon halen devam ediyor. Üreticilerimizin depolarında binlerce ton fındık bulunuyor. Dolayısıyla kazanç açısından baktığımızda beklentimiz halen yüksek. Bu konudaki umudumuz sürüyor." değerlendirmesinde bulundu. Fındık fiyatının kısa sürede üreticilerin beklediği 15 liraya ulaşmasını temenni eden Soydan, üreticinin her zaman olduğu gibi umudunu koruduğunu söyledi. Soydan, fındık rekoltesini etkileyen faktörlerden birinin de bahçe bakımı olduğuna dikkati çekerek, üreticilere bahçe bakımlarını daha iyi yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Fındığın, bölge ve ülke için önemli bir ürün olduğunu belirten Soydan, şunları kaydetti: "Dolayısıyla milli ürünümüze hep birlikte sahip çıkacağız. Doğal afetler konusunda ise gerekli önlemleri almalıyız. Örneğin, zirai don uyarısı yapıldığında, üreticilerimizin bahçelerinde dumanlama yöntemini kullanarak zararı önlemeye çalışmaları gerekiyor."

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu yıl fındığı ilk olarak mart ayındaki şiddetli fırtınanın olumsuz etkilediğini söyledi. Fırtınadan bir süre sonra 650 rakımlı bahçelerde zirai don yaşandığını anımsatan Karan, "Bunun ardından kuraklık, son olarak ise külleme hastalığı ürünü olumsuz yönde etkiledi." diye konuştu. Karan, fındığın az olduğu sezonda fiyatın ciddi manada yüksek olmasının beklendiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ürün az olmasına rağmen fiyat istenilen seviyede değildi. '2016 yılı üreticilerimiz açısından çok elverişli geçti.' diyemeyiz. 2016 bizim için sıkıntılı geçti. İçinde bulunduğumuz bu dönemde serbest piyasada oluşan fiyat, maliyeti bile kurtarmıyor." Üreticinin yüzünü güldüren tek hususun devlet desteklemeleri olduğunu ifade eden Karan, "Çok şükür devlet desteklemeleri üreticilerimizin banka hesaplarına zamanında yattı. 2016 yılında Türkiye genelinde üreticilerimize 800 milyon liranın üzerinde ödeme yapıldı. Bu da üreticilerimize sıkıntılı süreçte adeta ilaç gibi geldi." dedi. Karan, fındık üreticilerinin gerek rekolte gerekse kazanç açısından 2017'den beklentisinin yüksek olduğunu anlatarak, "Geçen sezon yaşanan olumsuzluklardan sonra, fındık dallarının dinlendiğini düşünerek 2017'de rekoltenin daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah rekolte beklediğimiz gibi yüksek olur ve üreticilerin yüzü güler." diye konuştu. Külleme hastalığına dikkati çeken Karan, hastalığın henüz bahçelerden temizlenmediğini, ilgili kurumların konuya ilişkin önlem alması gerektiğine işaret etti. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise fındık üreticilerin yaşadığı sorunların ortada olduğunu söyledi. Üreticilerin yaşadığı sorunların çözümü noktasında artık ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Bayraktar, "Bu konuda kesin ve net çözümler üretilmesinin zamanı geldi. 2017 yılının fındık üreticilerinin sorunlarının çözüldüğü bir yıl olmasını umuyoruz." dedi.
fındık fiyatları ne kadar

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel