1.Karadeniz Tarım fuarı açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk defa 150 yıldan bu yana dünya ekonomisinin Asya'ya kaydığını belirterek "Bu toplantının amacı dünyanın doğusunda üretilen ürünlerin batıya en hızlı ve ucuz şekilde

1.Karadeniz Tarım fuarı açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk defa 150 yıldan bu yana dünya ekonomisinin Asya'ya kaydığını belirterek "Bu toplantının amacı dünyanın doğusunda üretilen ürünlerin batıya en hızlı ve ucuz şekilde ulaştırılmasıdır. Bu da kara ve demiryoluyla mümkün olacaktır" dedi.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yıllık ihracatımızın 130 milyar doların üzerine çıkmasının gerçek mimarının Kürşat Tüzmen ve Dış Ticaret Müsteşarlığı olduğunu belirterek Türk özel sektörü adına teşekkür etti. 1. İpekyolu İşadamları Zirvesi'nin yapıldığı Trabzon'un iki ayrı özelliği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu "Karadeniz insanının müthiş bir özgüveni vardır. Kendisiyle dalga geçecek fıkraları kendisi anlatarak bunu gösterirler. Buna bağlı olarak da pratik zekaya sahiptirler.

Çalışkanlılıkları ve dürüstlükleriyle kendilerini tanıtırlar. Sporda çok iç içedir. Tam spor demişken bana şu anda Trabzonspor'dan bir mesaj geldi. Trabzonspor'un maddi desteğe ihtiyacı var diyorlar. Bunu da bütün katılımcılardan mesaj çekmenizi istiyoruz. 6761'e mesaj çekmenizi istiyoruz" diye konuştu.

Küresel ekonomik düzenin içinde yükselen ekonomik bölgeler ile ekonomik ilişkilerimizi güçlendirme stratejisini takip ettiklerini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, bu amaç doğrultusunda 2008 yılında üç çok önemli etkinlik yaptıklarını söyledi. Dünya Türk Girişimciler Konseyi İstişare Konseyi, Türk Arap Ekonomik Forumu ve son olarak da 53 ülkeden 270 yabancı iş adamıyla Türk Afrika İş Forumu'nu düzenlediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu "Bugün de İpekyolu Zirvesi'ni düzenliyoruz.

İlk defa 150 yıldan bu yana dünya ekonomisi Asya'ya kayıyor. Bu toplantının amacı dünyanın doğusundaki üretim gücünü, tüketim gücü olan batıya aktarmak. 1990'da dünya ticareti 3 trilyon dolar iken 2007'de 14 trilyon dolara gelmiştir. Bu artış bizlere dünyada yeni ufukların olduğunu göstermektedir. Doğuda üretilen bu ürünlerin batıya en hızlı ve ucuz şekilde ulaştırılması. Mesele bu. Bu kara ve demiryoluyla mümkün olacaktır. Bu amaçla Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması için Karadeniz otoyolu tamamlandı.

Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun temeli atıldı. Marmaray Projesi de hayata geçmek üzeredir. 150 yıllık hayal olarak Batı ile doğu arasında Türkiye köprü olacaktır. İpek Yolu'nun, küresel ekonominin sunduğu bu tarihi fırsatı değerlendirerek eski canlılığına kavuşması artık bizlerin elindedir. Bunun için etkin bir işbirliği ve koordinasyon gerekmektedir. Bu kongre bunun için çok önemli fırsatlar verecektir" şeklinde konuştu.

"SOĞUKKANLI OLMALIYIZ"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise global ekonominin çok ciddi krizle karşılaştığı bir dönemden geçtiğimizi ve olan biteni soğukkanlılıkla değerlendirmemiz gerektiğini söyledi. Türkiye'nin krize çok güçlü bir şekilde girdiğini kaydeden Büyükekşi "Bankacılık sektörümüzün alt yapısı çok güçlü. Bu krizi fırsata çevirme yönünde etkili olabilir. Yabancı sermayeyi, özellikle körfez ülkelerinde biriken sermayeyi ülkemizi çekebilirsek krizin etkilerini minimize edebiliriz.

Hükümetin yurt dışındaki vatandaşlarımızın birikimlerini yurda getirmek için yaptığı çalışmalar bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Dünyada güvenli liman arayan sermayeyi ülkemize çekebilmeliyiz. Eğer bu fırsatları değerlendirebilirsek geleceğin önemli ve şanslı bir ülkesi olabiliriz" dedi.

İhracatın bu yıl 130 milyar doları aşacağını hatırlatan ve Hisarcıklıoğlu gibi Bakan Kürşad Tüzmen'e teşekkür eden Büyükekşi "2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız için kriz ortamında, artık sanal ortamda kar etme dönemi bitti. Artık üretimin, ihracatın önde olduğu yeni sanayi stratejileri hazırlamalıyız. İhracatı çeşitlendirmenin meyvelerini almaya başladık.

İlk sekiz ayda ihracatımız yüzde 36 artarken Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 54, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 200,
Bahreyn'e ise yüzde 400 arttı. Bu da ileride geleceğe ümitle bakmamızı sağlıyor. Özellikte tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon'dan Türkiye'nin bu pazarlara açılmasında en önemli kapı olduğunu düşünüyoruz. Dış ticaret hedefinin tutturulmasında Trabzon'un rolünün önemini bildiğimiz için buraya geldik. Bu organizasyonu çok önemsiyoruz" açıklamasını yaptı.

"ANAVATANIMIZ TÜRKİYE İÇİN ORTADOĞU VE ASYA KADAR BALKANLAR'DA ÖNEMLİDİR"
Toplantıya katılan konuk ülkelerin yetkililerinden Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise konuşmasını Türkçe yaptı. Bakan Nezir, "Makedonya'yı adıyla ilk tanıyan devlet anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Ben de kürsüden öz be öz kendi anadilimle Türkçe konuşacağım" diyerek başladığı konuşmasında ülkesindeki ekonomik durum ve yatırım imkanları hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya katılan işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet eden Nezir "Makedonya, jeo-stratejik açıdan çok önemli bir coğrafyadadır. Türkiye'nin batı pazarına açılması için bir köprü durumundadır. Serbest piyasa ekonomisine geçiş yolunda siyasi ve ekonomik reformlar yapmaktayız.

Makedonya'daki bu reformlar devam edecektir. En önemli meselemiz ekonomik büyüme ve gelişmedir. Sabit gelir vergisi ve personel vergisi yüzde 10'dur. Bunlar Avrupa'daki en düşük vergilerdir. 2007'de yüzde 5 büyüdük. 2008'de de bu devam etmiştir. Alt yapımızı geliştiriyoruz. 4 tane serbest bölgemiz vardır.

2007'de 240 milyon Euro yabancı yatırım yapılmıştır. 2008 yılının ilk 2 ayında 100 milyon Euro yabancı yatırım yapılmıştır. Makedonya'da otomotiv, ziraat, tekstil, enerji, turizm, kimya, inşaat ve emlak alanlarıında yatırım imkanları vardır" şeklinde konuştu. 'feması artık bizlerin elindedir.

Bunun için etkin biri Anavatan Türkiye'nin Makedonya'ya şu ana kadar maddi ve manevi yardımını eksiltmediğinin altını çizen Bakan Hadi Nezir "Bu nedenle bundan sonra da Türkiye'yi Makedonya'da görmek istiyoruz. Ortadoğu ve Asya kadar Balkanlar da Türkiye için önemlidir. Ecdadımız bizi Balkanlar'a İslam'ın ve Türkçe'nin bekçiliğini yapmak için gönderdiğini unutmamız gerekir" dedi.
Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy ise toplantıya katılan ülkelerin fındık ve fındık mamülleri pazarı açısından büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Bu ülkelerin fındık ihracatındaki payının yüzde 6,5 olduğunu belirten Gürsoy, bu oranın çok düşük olduğunu ancak artırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Sona Yırcalı, Karadeniz'e komşu ülkelerden devlet ve özel sektör temsilcilerinin bir arada bulunmasının önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak "Ayrıca Karadeniz'e komşu olmayan Macaristan'dan Afganistan'a kadar diğer ülkelerin temsilcilerinin de burada olması da toplantının önemini göstermektedir" diye konuştu.

Toplantının ardından Dünya Ticaret Merkezi'nde 70'e yakın firmanın katılımıyla 1. Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı açıldı. Açılışa katılan Bakan Kürşat Tüzmen, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler horon oynadılar ve ardından fuarı gezdiler. Bakan Kürşad Tüzmen, bir standda eline aldığı yaş üzümden yiyerek "Benim onayımdan geçmiştir, bunu ihraç edebiliriz" demesi gülüşmelere neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel