"Ölene tabut kalana zabıt"

Rize Valisi Kasım Esen, tamamlanmak üzere olan Afet Bilgi Sistemi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile “ölene tabut kalana zabıt” sistemine son verileceğini söyledi. Rize Valisi Kasım Esen, Afet Bilgi Sistemi ve Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi'nin yüzd

"Ölene tabut kalana zabıt"

Rize Valisi Kasım Esen, tamamlanmak üzere olan Afet Bilgi Sistemi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile “ölene tabut kalana zabıt” sistemine son verileceğini söyledi.

Rize Valisi Kasım Esen, Afet Bilgi Sistemi ve Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi'nin yüzde 95'lik kısmının tamamlandığını kalan yüzde 5'lik kısmının da 2008 yılı sonuna kadar tamamlanacağını ve sistemin 2009 yılı başından itibaren kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Bu sistem sayesinde bir yerde afet olduğu zaman polis, itfaiye, sivil savunma, arama kurtarma ve sağlık gibi birimlerin tek bir merkezden yönlendirileceğini belirten Esen, “Biz yıllarca ülke olarak kriz yönetimiyle yönetilmişiz. Yani afet olur, müdahale ekipleri devreye girer. Devlet hangi yardımları yapacak, kimler nerelere gömülecek ? Yaralılar nerede tedavi edilecek ? İlk yardım, kurtarma ve iaşe gibi afet birimlerimiz devreye girer. Bu sistem çağdışı bir sistemdir. Ben bu sisteme 'ölene tabut, kalana zabıt sistemi' diyorum. Bu sistemi değiştirerek kriz yönetiminin yerine risk yönetimini getirtmek istiyoruz” dedi.

“Risk yönetimi nedir?” diyen Vali Esen “Hangi tehlikelerle karşı karşıya kalacağız. Tehlike gelmeden hangi hazırlıkları yapacağız. Bunu bileceğiz. Biz bölgedeki sel ve heyelanlarda bu risk yönetimini oluşturmaya çalışıyoruz. Bizi bekleyen tehlikeleri avantaja dönüştürmek istiyoruz. Öncelikle uzaktan algılama sistemi ile Rize'den uydu haritalarını aldık. Böylece ekili alanlarımızı tespit edip çaylık ve ormanlık alanlarımızı belirledik. Derelerimiz nerelerden geçiyor, yollarımız nerelerde bunu uydu haritalarıyla tespit ettik. Yaptığımız tespitlerde Rize'de yerleşim alanlarının yüzde 75'inin risk altında olduğunu tespit ettik. Bunun yüzde 31'i ise kesinlikle yerleşim yapılamayacak alanlardan oluşuyor. Rize'de bir plan yoktu. İmar planları yapılmış ama bu yeteri kadar denetlenip uygulanmıyor. İl Özel İdaremiz de hiçbir imar planı yapmamış. Vatandaşlarımız kaderi ile baş başa bırakılmış. Ben vatandaşlara şuralara konut yapmayacaksınız diyorum. Yaparsanız heyelan tehlikesi sizi bekliyor diyorum” şeklinde konuştu.

Rize Valisi Kasım Esen, Afet Bilgi Sistemi ve Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi ile sel ve heyelanların önceden tespit edilebileceğini ifade ederek şunları söyledi:
“Heyelanı iki ile on gün arasında tahmin edeceğiz. Bütün arazimizin haritaları çıkarıp eğimlerini belirledik. Bu haritaları tüm ilçe belediyelerimizi vereceğiz. 10 bölgemizde meteorolojik istasyon kurduk. Hangi bölgeye ne kadar yağış miktarı düşecek bunu önceden bileceğiz. Toprağın jeolojik yapısını da çıkardığımız için bu yağış miktarının ne kadarı toprağı tetikleyebileceğini bileceğiz. Evlerin sayısal haritasını da çıkardık. Hangileri toprak altında kalma riski var biz önceden biliyoruz. Biz şu bölgeye mutlak olarak konut yapılamaz dememize rağmen siz yapmışsanız, sel ve heyelan geleceğini bildirmemiz rağmen hiçbir tedbir almıyorsanız bu bir çeşit intihar demektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler