Murat Boz Kimdir?

Murat Boz kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte Murat Boz hakkındaki tüm detaylar...

Murat Boz Kimdir?

MURAT BOZ KİMDİR?

Murat Boz, 7 Mart 1980 tarihinde, Türkiye'nin Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde, Ayşe Nedret ve Cafer Boz çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

EĞİTİMİ:

İlk ve orta öğrenimini bu ilçede tamamladıktan sonra annesi, Boz'u müzik yarışmalarına yönlendirmiş ve güzel sanatlar lisesine gitmesi için hazırlamıştır. Murat Boz, 1995 yılında girdiği yetenek sınavlarını kazanarak İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne başlamış ve burada 4 yıl yatılı okumuştur. Okulda, piyano ve keman dersleri almıştır. 1998'de Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen Liseler Arası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması'nın birincisi olan Boz, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Caz Vokal bölümünü kazanmıştır. Bu okulu tamamladıktan sonra ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na başlamıştır.

Murat Boz Kimdir?

KARİYERİ:

Boz, solo kariyerine 2006 yılında çıkardığı "Aşkı Bulamam Ben" single'ı ile adım atmıştır. Bir sonraki yıl ilk stüdyo albümü Maximum'u satışa sunmuş ve pek çok ödül kazanmıştır. Ardından Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011) ve Janti (2016) albümleriyle kariyerini sürdürmüştür. Bu albümlerde yer alan "Maximum", "Uçurum", "Para Yok", "Özledim", "Sallana Sallana" ve "Adını Bilen Yazsın" şarkıları Türkiye Resmî Listesi'nde ilk beş başarısı gösterirken "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş" ve "Janti" ise zirveye yerleşmiştir. Şarkıcı, müzikal kariyerinin yanı sıra 2014'ten itibaren oyunculuk kariyerine odaklanarak Hadi İnşallah (2014), Kardeşim Benim (2016) ve Dönerse Senindir (2016) filmlerinde başrol oynamıştır.

Piyano, keman, davul ve ney çalabilen Murat Boz, müzikal kariyerinin yanı sıra çeşitli firmaların reklam yüzü olmuş ve bu firmaların reklam filminde rol almıştır. O Ses Türkiye programının dört jüri üyesinden birisi olmuş  ve ilk sezonun kazanan jüri üyesidir. Ödülleri arasında dört Altın Kelebek Ödülü ve iki Kral Müzik Ödülü bulunmaktadır.

Yakışıklı şarkıcı, 2000'li yılların başında vokalistlikten para kazanmaya başlamış ve ilk olarak Emel Müftüoğlu'nun vokalisti olarak çalışmıştır. Daha sonra Burcu Güneş, Demet Sağıroğlu, Grup Hepsi, Hande Yener, Nazan Öncel, Nil Karaibrahimgil, Nilüfer ve Tarkan dahil olmak üzere birçok şarkıcıya konserleri ile stüdyo albümü kayıtlarında vokalist olarak eşlik etmiştir. Bu şarkıcılardan en fazla Tarkan ile çalıştı; Tarkan'ın altı yıl vokalistliğini yapmıştır. 2004 yılında, Nil Karaibrahimgil'in Nil FM (2004) albümünde yer alan "Bronzlaşmak" şarkısının klibinde rol almıştır.  Bir sonraki yıl Grup Hepsi'nin Bir (2005) albümündeki "Yalan" şarkısında gruba eşlik etmiştir.

Murat Boz, Nil Karaibrahimgil tarafından yazılıp bestelenen "Aşkı Bulamam Ben" şarkısını Temmuz 2006'da single olarak yayımlayarak çıkışını yapmıştır. Şarkıya, Süleyman Yüksel tarafından yönetilen bir klip eşlik etmiştir. 2007 yılının başında Murat Boz'un stüdyo albümü olan Maximum, Stardium etiketiyle satışa sunulmuştur. Tarkan, Ozan Çolakoğlu, Ümit Sayın ve Mustafa Ceceli gibi isimler albümde kendisine destek olmuştur. Albümdeki şarkılardan "Maximum" ve "Püf"e klip çekilmiştir. Bu iki şarkıdan ilki Billboard Türkçe Top 20'de üç numaraya kadar ilerlerken, ikincisinin klibi ise Türkiye'yi, Eurovision Şarkı Yarışması'nın hayran organizasyonu olan OGAE Video Yarışması'nda temsil ederek üçüncü olmuştur. Boz, 2007 yılında Altın Kelebek Ödülleri'nden, İstanbul FM Altın Ödülleri'nden ve Kral TV Video Müzik Ödülleri'nden En İyi Çıkış Yapan Sanatçı kategorisinde ödül almıştır.

Murat Boz Kimdir?

Temmuz 2008'de, şarkıcının ilk extended play albümü olan Uçurum, Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle dinleyiciyle buluşmuştur. Soner Sarıkabadayı tarafından yazılıp bestelenen ve Suat Aydoğan tarafından düzenlenen EP ile aynı adı taşıyan şarkı, Billboard Türkçe Top 20'de beş numaraya kadar yükselmiştir.

Şans adı verilen ikinci Murat Boz stüdyo albümü, Şubat 2009'da Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle satışa sunulmuş ve yayımlandığı yılın ilk altı ayında 17.000 kopya sattı ve daha sonraları İstanbul FM tarafından dağıtılan ödüllerden En İyi Erkek Sanatçı Albümü kategorisinde ödül almıştır. Albüm çıkmadan önce klibiyle birlikte yayımlanan "Para Yok" şarkısı, "Uçurum" şarkısı gibi Billboard Türkçe Top 20'de beş numaraya kadar ilerlemiştir.  "Para Yok"tan sonra, sırasıyla "Özledim", "Her Şeyi Yak", "Sallana Sallana", "Gümbür Gümbür", "İki Medeni İnsan" ve "Buralardan Giderim" şarkılarına da klip çekilmiştir. "Özledim" ve "Sallana Sallana", Billboard Türkçe Top 20'de ilk beş içinde yer almıştır.  Murat Boz, "İki Medeni İnsan"ın klibi için, şarkının söz yazarı ve bestecisi Soner Sarıkabadayı ile düet yaparak şarkının yeni bir sürümünü oluşturmuş ve bu sürümü dijital ortamda single olarak satışa sunmuştur. Düet, 2011 Kral Müzik Ödülleri'nde En İyi Düet kategorisinde aday gösterilmiş ancak ödülün sahibi Mustafa Ceceli ile Elvan Günaydın iş birliğindeki "Eksik" adlı şarkı olmuştur.

Boz, Soner Sarıkabadayı tarafından yazılıp bestelenen "Hayat Sana Güzel" şarkısını Nisan 2010'da single olarak satışa sunmuştur.  Şarkı, yeni bir vokalist aramak için düzenlenen aynı adlı kampanyanın tanıtım şarkısı olarak kullanıllmıştır.  Ayrıca single çalışması içinde yer alan remikslerden biri, 2011 Kral Müzik Ödülleri'nde En İyi Remix Şarkı kategorisinde aday gösterildi ancak ödülü alamamıştır.

Murat Boz, üçüncü albümünün ilk olarak 2010 yılının yaz aylarında çıkabileceğini ifade etmiştir. Aynı yılın sonlarında yeni albümünün hazırlıklarının Londra'da sürdürüldüğü öğrenilmiştir. Nisan 2011'de, albümle aynı adı taşıyan çıkış şarkısı dijital ortamda single olarak yayımlanmış ve şarkıya, Burak Ertaş tarafından çekilen bir klip eşlik etmiştir. Mayıs 2011'e gelindiğinde, üçüncü Murat Boz stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden, Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle satışa sunulmuştur. 35.000 kopya satan bu albüm; Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerden En Has Albüm dalında ödül alırken, Siyaset Dergisi tarafından düzenlenen ödüllerde ise En İyi Albüm dalında aday gösterilmesine karşın ödülü alamamıştır. Albümün ilk klibinden sonra sırasıyla "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına çekilen klipler de yayınlanmıştır. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Nielsen'in hazırladığı Türkiye resmî listesinde zirveye oturmuştur. 2012 yılında Boz, Altın Kelebek Ödülleri'nden En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solisti ödülünü, Kral Müzik Ödülleri'nden En İyi Erkek Sanatçı ödülünü kazanmıştır.

Murat Boz Kimdir?

Şarkıcı, 14 Ağustos 2012'de ilk remiks albümü olan Dance Mix'i Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle yayımlamıştır. Albümde, ikinci ve üçüncü stüdyo albümlerinde yer alan bazı şarkıların remikslerinin yanında, Ozan Doğulu'nun 2011 çıkışlı 130 Bpm Allegro albümünde kendisinin seslendirdiği "Yazmışsa Bozmak Olmaz"ı da şarkı listesine eklemiştir. Albümde yer alan "Özledim" ve "Geri Dönüş Olsa" şarkılarının remikslerine klip çekilirken, "Geri Dönüş Olsa" remiksi 2013 Türkiye Müzik Ödülleri'nden En İyi Remix dalında ödül kazanmıştır.

Albümün yayınlandığı aynı gün, 2013 yılında, Oğuz Berkay Fidan'ın çıkış şarkısı "Olmuyor"da düet şarkıcısı olarak yer almış ve kendisine ait "Vazgeçmem" şarkısını tanıtarak Doğan Music Company etiketiyle atışa sunmuştur.  Nisan 2014'te Gülşen'e "İltimas" şarkısında eşlik etmiştir.

Ocak 2016'da başrollerini Burak Özçivit ve Aslı Enver'le paylaştığı Kardeşim Benim filmi vizyona girmiştir. Nisan'da dördüncü stüdyo albümü olan Janti'yi DMC aracılığıyla yayımlamıştır. Albümle aynı adı taşıyan çıkış şarkısı Türkiye'de bir numara olurken ikinci klip "Adını Bilen Yazsın" iki numaraya kadar yükselmiştir.  Aralık'ta İrem Sak ve Yasemin Allen ile başrolünü paylaştığı Dönerse Senindir filmi vizyona girmiştir. Yakışıklı şarkıcı uzun süredir O Ses Türkiye juri koltuğunda oturmuştur.

ÖZEL HAYATI:

10 Ekim 2008 tarihinde Almanya'nın Bavyera eyaletinin Passau şehrinde Eliz Sakuçoğlu ile dünyaevine girmiştir.Türkiye'nin Diyarbakır ilinin Hazro ilçesinde anlaşmalı olarak boşanmıştır. Temmuz 2014'te, Eliz Sakuçoğlu ile yollarını ayırmıştır.

Yakışıklı şarkıcı, uzun süredir oyuncu sevgilisi Aslı Enver ile birliktelik yaşamıştır. Çift yollarını bir süre sonra ayırmıştır.

Murat Boz Kimdir?

DİĞER GİRİŞİMLERİ:

Murat Boz, kendisine ait albüm ve single projelerinin dışında çeşitli projelerde yer almıştır. 2011-16 yılları arasında yayınlanan ses yarışması O Ses Türkiye'nin 2014-15 yıllarındaki dördüncü sezonu hariç tüm sezonlarında jürilik yapmıştır. Yarışmanın ilk sezonunda, kendi takımında yer alan sekiz yarışmacı arasından finale kalan Oğuz Berkay Fidan, finalde de en çok oyu alarak birinci olmuştur. Böylece kendisi de yarışmanın ilk sezonunun kazanan jüri üyesi olmuştur. Boz, 2011 yılı sonlarında Türkiye'de gerçekleşen Van depremi mağdurlarına yardım için Aralık 2011'de düzenlenen Van İçin Pop konserinde sahne almıştır. 2012'de Greenpeace tarafından Kuzey Kutbu'nun korunması amacıyla düzenlenen kampanyaya destek vermiş, kampanya için çekilen filmin Türkçe olarak seslendirilmesinde görev almıştır. Bunların yanı sıra 2010'dan bu yana çeşitli firmaların reklam filmlerinde oynamış, 2012 yılında yer aldığı bir reklam dahilinde yapılan yarışma sonucunda seçilen kişiler "Soyadımsın" şarkısının klibinde rol almıştır.

DİSKOGRAFİSİ:

Maximum (2007), Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011), Janti (2016)

YER ALDIĞI FİLMLER:

Hadi İnşallah, Kardeşim Benim, Dönerse Senindir, Kardeşim Benim 2, Öldür Beni Sevgilim  

Murat Boz Kimdir?

ÖDÜL VE ADAYLIKLARI:

2007    Altın Kelebek Ödülleri    En İyi Çıkış Yapan Solist    Murat Boz    Kazandı   
İstanbul FM Altın Ödülleri    En İyi Çıkış Yapan Sanatçı (Erkek)    Murat Boz    Kazandı    
Kral TV Video Müzik Ödülleri    En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı    
2009    4.Jetix Çocuk Ödülleri    En Sevilen Erkek Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
İstanbul FM Altın Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı Albümü    Şans    Kazandı  
2010    Balkan Müzik Ödülleri    Balkanlar'ın En İyi Erkek Sanatçısı    Murat Boz    Adaylık    
Balkanlar'ın En İyi Şarkısı (Türkiye'den)    "Sallana Sallana"    Adaylık    
Pal FM Müzik Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı   
2011    4.Aslan Max Ödülleri    En Sevilen Erkek Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
Kral Müzik Ödülleri    En İyi Düet    "İki Medeni İnsan"    Adaylık    
Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Adaylık    
2012    Altın Kelebek Ödülleri    En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solist    Murat Boz    Kazandı    
Elle Stil Ödülleri    Yılın Erkek Müzik Starı    Murat Boz    Kazandı    
EN Ödülleri    En İyi Pop Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı  
Gerçek Pop Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı    
En İyi Tekli    "Geri Dönüş Olsa"    Adaylık   
Kral Müzik Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı   
OMÜ Medya Ödülleri    En İyi Erkek Şarkıcı    Murat Boz    Adaylık   
Galatasaray Üniversitesi Ödülleri    En İyi Erkek Pop Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
Siyaset Dergisi Ödülleri    Yılın Albümü    Aşklarım Büyük Benden    Adaylık    
Yılın Şarkısı    "Aşklarım Büyük Benden"    Adaylık    
Yılın Türk Pop Müzik Erkek Sanatçısı    Murat Boz    Adaylık   
MGD 18.Altın Objektif Ödülleri    Yılın Erkek Yorumcusu    Murat Boz    Kazandı
World Consumer Academy Ödülleri    En İyi Pop Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı    
Yılın En Has'ları Ödülleri    En Has Albüm    Aşklarım Büyük Benden    Kazandı   
2013    Türkiye Müzik Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Adaylık    
Pal FM Müzik Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Adaylık  
1.Lefke Avrupa Üniversitesi Ödülleri    En İyi Erkek Vokal    Murat Boz    Kazandı
Haliç Üniversitesi 2013'ün Enleri Ödülleri    Yılın En İyi Erkek Pop Sanatçısı    Murat Boz    Kazandı
2014    Ege Üniversitesi 3.Medya Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı
41.Magnum Altın Kelebek Ödülleri    En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solisti    Murat Boz    Kazandı   
2015    Ege Üniversitesi 4.Medya Ödülleri    En İyi Erkek Sanatçı    Murat Boz    Kazandı
En İyi Cover    Elmanın Yarısı    Kazandı
Galatasaray Üniversitesi Ödülleri    En İyi Erkek Pop Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
6.İMK Sosyal Medya Ödülleri    En İyi Erkek Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
2016    11.Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri    Yılın En İyi Erkek Sanatçısı    Murat Boz    Kazandı
İstanbul Aydın Üniversitesi 12.İletişim Ödülleri    Yılın En İyi Erkek Sinema Oyuncusu    Murat Boz    Kazandı
DAF BAMA Müzik Ödülleri    Türk Pop Müziği En İyi Erkek Sanatçısı    Murat Boz    Kazandı
43. Altın Kelebek Ödülleri    En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solist    Murat Boz    Kazandı
7.İMK Sosyal Medya Ödülleri    En İyi Erkek Şarkıcı    Murat Boz    Kazandı
2017    1.Müzikonair Ödülleri    En İyi Pop Müzik Erkek Sanatçısı    Murat Boz    Kazandı
24.İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri    Yılın En Başarılı Albümü    Janti    Kazandı
1.Türkiye Çocuk Ödülleri    En İyi Şarkı    Adını Bilen Yazsın    Kazandı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler