İlyas Salman Kimdir?

İlyas Salman kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm İlyas Salman hakkındaki tüm detaylar...

İlyas Salman Kimdir?

İLYAS SALMAN KİMDİR?

Usta oyuncu İlyas Salman, 14 Ocak 1949 tarihinde Malatya ilinin Arguvan ilçesinde dünyaya gelmiştir. Vahap Salman adında erkek kardeşi vardır.

Uzun yıllardır oynadığı Kürt tiplemeleri nedeniyle Kürt olarak kabul edilmiş ve bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Fakat 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında Türkmen Alevisi olduğunu açıklamıştır.

İlyas Salman Kimdir?

Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun olan İlyas Salman, konservatuvarda eğitim görürken son sınıfta okulu bırakmıştır. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başlamıştır. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanınmıştır. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda 1997'den 2000 yılına kadar sahneye çıkmıştır. Son olarak Hasretim Sansürlüdür isimli bir şiir kitabı ve Türksolu dergisindeki makalelerinden oluşan Kırmızı Beyaz isimli bir kitabı vardır.

ÖZEL HAYATI:

İlyas Salman, Gülser Salman ile evlidir. Çiftin Devrim Salman adında bir kızı, Temmuz Ali Salman adında bir oğlu vardır. Gezi adında torunu dünyaya gelmiştir.

İlyas Salman Kimdir?

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Çöpçüler Kralı, Baskın, Kibar Feyzo, Sultan, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Erkek Güzeli Sefil Bilo, Yedi Kocalı Hürmüz, Talihli Amele, Banker Bilo, İbişo, Beş Parasız Adam, Hababam Sınıfı Güle Güle, Çirkinler de Sever, Dolap Beygiri, Çiçek Abbas, Aptal Kahraman, Şaşkın Ördek, Şekerpare, Kızlar Sınıfı, Ya Ya Ya Şa Şa Şa, Uyanıklar Dünyası, Ekmek Elden Su Gölden, Para Babası, Fakir Milyoner, Sarı Öküz Parası, Köfteci Holding, Deliye Her gün Bayram, Sen Neymişsin Be Abi, Arap Bilo, Karaman'ın Koyunu, Ben Milyoner Değilim, Ava Giden Avlanır, Aşk Peşinde, Gönlü Bol, Keklik Ali, Aptal Aşık, Afacan, Kınalı Hanzo, Aile Bağları, Zavallı, Fikrimin İnce Gülü, Kızlar Sınıfı, Sarhoş, Talihsiz Bilo, Yoksa Yaşlandım mı?, Naylon Karı, Antika Kabadayı, Karımı Aldatamam, Tek Ayaklı Kuşlar, Rambo Ramiz, Yasemince, Tatil Belası, Gülerken Ağladık, Fakiro, Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü?, Güneş de Karanlığa Düşer, Sis ve Gece, Adressiz Sorgular, Ölüm Çiçekleri, Sevgili Babam,  Akasya Durağı, Lal Gece

OYNADIĞI KLİPLER:

Arpak Kardeşler

YÖNETMENLİKLERİ:

Zavallı, Aile Bağları    

İlyas Salman Kimdir?

SENARYO YAZARLIĞI:

Zavallı, Aile Bağları 

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI:

Gurbet Kuşları, Canavar Cafer    

MÜZİK VE ŞİİR ALBÜMLERİ:

Yaram Sızlar, Söze Güneş Doğdu, Türkülerimiz Var Söylenecek, Aramayın Beni Başka Yerde, Dağların Ardı Nazlıdır, Doğdukları Yerde Doymayanlar, İnadına Türküler

KİTAPLARI:

Hasretim Sansürlüdür (2006)

İlyas Salman Kimdir?

YAZILARI:

Kırmızı Beyaz/Türksolu (2007), Hem Sosyalistim Hem de Kemalist (2009)

ÖDÜLLERİ:

19. Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Lal Gece)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi