Erol Taş Kimdir?

Usta oyuncu merhum Erol Taş kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkındaki tüm detaylar...

Erol Taş Kimdir?

EROL TAŞ KİMDİR?

Erol Taş, 28 Şubat 1928 tarihinde Nefise- Hamza Taş çiftinin oğlu olarak Erzurum'da dünyaya gelmiştir.

Erol Taş Kimdir?

KARİYERİ:

İki yaşında iken, babasının ölümü üzerine annesiyle birlikte İstanbul'a taşınmışlardır. Ailesine yardım etmek için okuldan ayrılmış ve çeşitli işlerde çalışmıştır. O dönemde aynı zamanda boksörlük de yapan Taş, 1947 yılında İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazanmıştır. Yine o yıl askere gitmiş ve üç yıl askerlik görevini yapmıştır. Askerden dönünce Cankurtaran’da bir iplik fabrikasında çalışmaya başlamıştır.

Erol Taş’ın sinemaya girişi de o sıralarda olmuştur. Sinemaya tesadüfi girişini şöyle anlatır sanatçı: "Lütfi Akad o bölgede bir film çekiyordu. Biz de işten kaytarıp çekimleri izliyorduk arkadaşlarla. Günlerce süren çekimlerden birinde mahallede oturan birkaç serseri, film ekibine musallat olup onları rahatsız etmeye başladı. Film ekibini korumak için birkaç arkadaşımla birlikte, serserilerle kavgaya giriştik ve Lütfi Bey'in yanında onlara bir güzel dayak çektik. Serseriler toz oldu tabi. Lütfi Akad daha sonra haber göndermiş bana, 'Bir kavga sahnesi var, gelsin oynasın' diye. Böylece sinema hayatım başladı. Filmdeki rolümü diğer yönetmenler de beğendi ve ardı ardına teklifler gelmeye başladı."

Sinemaya ilk 1957 yılında Mümtaz Alpaslan’ın çektiği “Acı Günler” filmiyle adım atmıştır. Başlangıçta filmlerde figüranlık ve küçük roller ile görülmüş fakat kısa zamanda yıldızı parlamıştır. Bir yıl sonra "Dokuz Dağın Efesi" (1958 - Metin Erksan) filmde bir çobanı canlandırmıştır. Bu filmi takip eden yıllarda ise, "Dikenli Yollar" (1958 - Nişan Hançer), "Peçeli Efe" (1959 - Faruk Kenç), "Şoför Nebahat" (1960 - Metin Erksan), "Köyde Bir Kız Sevdim" (1960 - Türker İnanoğlu), "Dişi Kurt" (1960 - Lütfi Akad) ve "Gecelerin Ötesi" (1960 - Metin Erksan) gibi pek çok filmde değişik karakterlere hayat vermiştir.

Erol Taş Kimdir?

OYNADIĞI BAZI FİLMLER:

Hayat Kavgası, Devlerin Kavgası, Seveceksen Yiğit Sev, Sırtımdaki Bıçak, Son Darbe, Cevriyem, Aslanların Dönüşü, Yedi Dağın Aslanı, İnce Cumali, Tutku, Toprağın Teri, İsyan, Maskeli Beşler, Maskeli Beşlerin Dönüşü, Aslan Bey, Gelin Kız, Kanıma Kan İsterim, Öksüzl, Belalılar, Tatlı Nigâr, Çayda Çıra, Alınyazısı, Susuz Yaz, Duvarların Ötesi, Gecelerin Ötesi

İYİ ADAM ROLLERİ:

Ana, Sürgün

BAŞROLLERİ:

Mapushane Çeşmesi, Kanlı Kale, Efenin İntikamı, Eşkiya Kanı/Hakimo, Konuşan Gözler, Katırcı Yani Efenin Definesi

ÖDÜLLERİ:

1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Duvarların Ötesi, 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, İnce Cumali, 1975 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Diyet, İzmir Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Sahildeki Ceset, Turizm Bakanlığı, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Susuz Yaz, Acapulco Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Susuz Yaz

ÖZEL HAYATI:

Erol Taş ilk evliliğini İlk eşi Hafize Taş ile yapmıştır. Çiftin bu evliliğinden Metin Tanju ile Güler ve Gönül adlarında bir ikizleri vardır. Taş, eşinin 1965 yılında vefatından sonra Konya'nın ünlü yün tüccarlarından Süleyman Erşan'ın kızı ve aynı zamanda teyzesinin çocuğu olan Elmas Erşan ile evlenmiştir. Bu evliliğinden 1968 yılında Müjgan adında bir kızı olan Erol Taş, 8 Kasım 1998 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etmiştir.

Erol Taş Kimdir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi