Youtube artık serbest!

Youtube artık serbest. Mahkeme tarafından kapatılan internet sitesi Youtube açıldı. Kapatma kararını veren mahkeme Youtube yasağını kaldırdı.

Youtube artık serbest!

Youtube artık serbest. Mahkeme tarafından kapatılan internet sitesi Youtube açıldı. Kapatma kararını veren mahkeme Youtube yasağını kaldırdı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gerekli yazıyı yazdı. Bunun üzerine uzmanlar siteye ulaşımın sağlanması için çalışmalara başladı.
BAKAN'DAN YOUTUBE AÇIKLAMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği'ne yazı yazarak Youtube'un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk'e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu.

Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak Youtube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi.

Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gerekli yazıyı yazdı.

Youtube erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 5 Mayıs 2008'den beri engelleniyordu.
ERİŞİM YASAĞI 2.5 YIL ÖNCE KONMUŞTU

Atatürk'e hakaret içeren videoların bulunduğu gerekçesiyle 2.5 yıl önce erişim yasağı uygulanan site, sözkonusu videoların kaldırılması ertesinde Türkiye'de erişime açıldı.

Merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı bir telif ajansı, dün Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak siteden kalldırdığını açıklamıştı.

YouTube'a erişimin önündeki yasal engelin kalktığını duyuran şirketin CEO'larından Erdem Karahan, "Kendi çözümlerimizi kullanarak o videoları kaldırdık. Arşivden Atatürk’ün görsellerini koruma yetkisi aldığımız için bizim için bir problem olmadı" açıklamasını yaptı.

VİDEOYU KALDIRMA TALEBİ YENİ GELDİ

Yasağa neden olan videoların neden bugüne kadar silinemediğini, şirketin bir diğer CEO’su Yücel Yolcu, “Bu talep daha bize yeni geldi. Bu içeriklerin şimdiye kadar sahibi yoktu ve bir içerği silmek isityorsanız sahibini bulmanız gerekir. Görselleri kimse sahiplenmedi. Bu görseller bu şirkete hak olarak verildi" şeklinde açıklamıştı.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, telif yönteminin uygulanması yoluyla yargı kararının yerine getirildiğini, mahkemeye müracaat edilip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılabileceğini söylemişti.
7 BİNDEN FAZLA SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

YouTube sansürünün ardından, gözler diğer yasaklı sitelere döndü. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

GÜRSEL TEKİN: "YASAĞIN KALKMASI SEVİNDİRİCİ AMA YETMEZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, video paylaşım sitesi Youtube'a erişim yasağının kaldırılmasının sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak yetmeyeceğini ifade ederek, Türkiye'de hala 4 binin üzerinde siteye erişim engeli bulunduğunu belirtti.

Tekin'in iletişim ofisinden yapılan açıklamaya göre, Gürsel Tekin, Silivri'de düzenlenen İstanbul İl Başkanlığı Yerel Yönetimler Değerlendirme Toplantısı'nda bir gazetecinin Youtube'e erişim yasağının kaldırılmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, şunları kaydetti: “Eşeğini önce kaybedip sonra bulanlar gibiyiz. Yasaklı bir site yeniden açıldığı için seviniyoruz. Youtube'umuzu kaybetmiştik, iki buçuk yıl sonra yeniden bulduk. Birkaç gün önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru yöneltmiştim. Sayın Erdoğan 'Cumhurun giremeyeceği hiçbir yer kalmayacak' demişti. Ben de 'Öyleyse cumhur Youtube'a neden giremiyor?' diye sormuştum. Yasağın kalkması sevindirici, ancak yetmez. Türkiye'de hala 4 binin üzerinde siteye erişim engeli var. Türkiye, artık yasakçı zihniyetten kurtulmalı. Youtube'un yeniden açılması için bir çok hukuki yol denenmiş. Atatürk'e hakaret içeren videoların içeriği Almanya'daki bir şirket tarafından satın alınarak kaldırılmış. Bu meseleleri daha kolay çözebilecek hukuki bir altyapının hazırlanması lazım. Hukuki altyapı da yeni bir sansür mekanizması getirmemeli.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler