Uzay Yolculuğunda Talihsiz Kaza: Kairos Roketi Kalkıştan Sonra Patladı

Japonya'daki Space One Co.'nun Kairos roketi, Wakayama'dan fırlatıldıktan 5 sn sonra patladı. Uydu, Kuzey Kore askeri tesislerini izleyecekti. Firma, sebebi araştırıyor.

Uzay Yolculuğunda Talihsiz Kaza: Kairos Roketi Kalkıştan Sonra Patladı

Japonya'nın uzay araştırmaları alanında önemli bir adım atmayı hedefleyen Space One Co. firması, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Firma, güneydoğu Wakayama eyaletinin Kuşimoto bölgesinde bulunan Kii Uzay Limanı'ndan 11.01'de hükümete ait bir uydunun taşındığı Kairos roketini fırlattı. Ancak roket, kalkıştan kısa bir süre sonra, yalnızca 5 saniye sonrasında, havada infilak etti.

Bu beklenmedik patlama, herhangi bir yaralanmaya neden olmasa da, çevrede yangına yol açtı ve bölgeye acil müdahale ekiplerinin sevk edilmesini gerektirdi. Space One Co. tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket şu an roketin neden başarısız olduğunu tespit etmeye çalışıyor ve tüm operasyonlarını geçici olarak durdurdu.

Patlayan roketin içerisindeki uydu, özellikle Kuzey Kore'deki askeri tesisleri izleme kapasitesine sahipti. Bu başarısızlık, Space One Co.'nun Japonya'nın ilk özel şirketi olarak yörüngeye uydu yerleştirme hedefine büyük bir darbe vurdu. Kyodo ajansının haberine göre, bu başarı şirketi sektörde öncü bir konuma taşıyacaktı.

2018 yılında Canon Electronics Inc, IHI Aerospace Co, Shimizu Corp. ve Japonya Kalkınma Bankası ortaklığında kurulan Space One, uzay sektöründe düşük maliyetli roket fırlatmaları hizmeti sunmayı ve böylece uzay hizmetlerini daha geniş kitlelere açmayı hedefliyor. Firma, 2030'lara kadar yılda 30 roket gönderme planlarıyla uzay keşfinde büyük iddialar taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji