Türkiye'nin Uzay Yolculuğunda Yeni Bir Adım: Türksat 6A Uydusu Yakında Uzayda

Türkiye, yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı 8 Temmuz'da uzaya gönderecek. Uydunun %81,4 yerlilik oranıyla üretildiği, 4,5 milyar insanın erişimine sunulacağı belirtildi.

Türkiye'nin Uzay Yolculuğunda Yeni Bir Adım: Türksat 6A Uydusu Yakında Uzayda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın açıklamalarıyla, Türkiye'nin uzay alanındaki iddiasını bir kez daha ortaya koyduğu görülüyor. Kacır, Türksat ve Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) işbirliği ile hayata geçirilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) yapılan basın toplantısında, Türkiye'nin uzun süredir beklediği yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın son durumuna ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1.webp

Türkiye'nin 40 yıllık uzay teknolojileri hayalini gerçekleştiren bu proje, 1984 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın uzaydaki yörünge haklarını koruma ve ODTÜ'de TÜBİTAK UZAY'ı kurma çabalarıyla başlayan bir yolculuğun en yeni meyvesi olarak karşımıza çıkıyor. Türksat 6A, Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirirken, aynı zamanda ulusal teknoloji geliştirme kapasitesinin de bir göstergesi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin görüntüleme uyduları ve haberleşme uyduları alanında kaydettiği gelişmeleri de hatırlatarak, Türksat 6A'nın bu serüvende yeni bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen uydunun %81,4 yerlilik oranıyla üretildiğini ve bu süreçte 24 çeşit ekipmanın yerlileştirildiğini vurguladı.

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1-001.webp

Türksat 6A'nın, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıdığını ve bu projenin, 396 çevresel ve fonksiyonel testin tamamlanmasıyla birlikte nihai aşamaya geldiğini dile getirdi. Uydunun 8 Temmuz haftasında uzaya gönderilmesi planlanıyor ve bu süreçte SpaceX ekipleriyle işbirliği içinde final hazırlıklar yapılacak.

Mehmet Fatih Kacır ayrıca, Türksat 6A'nın, dünya nüfusunun yarıdan fazlasına, yani 4,5 milyar kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bu büyük adım, Türkiye'nin uzaydaki varlığını ve iletişim kapasitesini genişletecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1-002.webp

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay ve savunma sanayiinde millileşme ve yerlileşme hamlesinin süreceğini, elde edilen deneyimlerin yeni projeler için cesaret verici olduğunu ifade etti. Bu projenin, Türkiye'nin küresel düzeyde bir oyuncu olma yolundaki iddialı adımlarından biri olduğu vurgulandı.

Basın toplantısına, Bakan yardımcıları, TÜBİTAK Başkanı, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, TUSAŞ Genel Müdürü ve Türkiye'nin ilk astronotu da dahil olmak üzere, proje ile ilgili birçok önemli isim katıldı.

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1-003.webp

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1-004.webp

turkiyenin-uzay-yolculugunda-yeni-bir-adim-turksat-6a-uydusu-yakinda-uzayda-1-005.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji