Türkiye Meyve Suyu'nda İddialı

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, "Meyve üretimindeki gücü, Türkiye'yi meyve suyu ve konsantreleri ihracatında yurt dışında yüksek potansiyelli bir rakip haline getirmiştir" dedi.Akdağ, Türkiye'nin meyve suyu ihracatına 197

Türkiye Meyve Suyu'nda İddialı

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, "Meyve üretimindeki gücü, Türkiye'yi meyve suyu ve konsantreleri ihracatında yurt dışında yüksek potansiyelli bir rakip haline getirmiştir" dedi.

Akdağ, Türkiye'nin meyve suyu ihracatına 1970'li yıllarda 6 ton gibi sembolik bir rakamla başladığını anımsattı. Bu rakamın, gelişen teknoloji, üretimdeki artış ve globalleşmenin etkileriyle 2006 yılında 77.6 bin tona ulaştığını ve 103 milyon dolar gelir sağlandığını kaydeden Akdağ, son 5 yılda ise ihracat miktarının yüzde 78, ihracat gelirinin de yüzde 285 oranında artış gerçekleştirdiğini belirtti.

Akdağ, sektörün ihracattaki altın yılını, 2005 yılında 97 bin tonluk ihracat ile yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu: "MEYED, sektörün rekabet gücünü artırmak için ihracat iadesi bedelinin artırılması için girişimde bulunmuş ve bu haklı girişim de meyvesini vermiştir. 2007 yılı nisan ayı itibariyle sektör, ihrcattan daha büyük destek almaya başlamıştır."

Ürün bazında bakıldığında, sektörün bir numaralı ihraç ürününün 43 bin 311 ton ile elma suyu ve konsatresi olduğuna dikkati çeken Akdağ, bu kalemin sektörün ihracatının yüzde 56'sı olduğunu bildirdi. Akdağ, vişne, şeftali, kayısı gibi ürünlerin bulunduğu diğer meyve ve sebze sularının ise yaklaşık yüzde 28'lik pay ile 2'inci sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye meyve suyu ihracatının yüzde 25'ini Almanya'ya, yüzde 19'unu Hollanda'ya, yüzde 10'unu İngiltere'ye yapıyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler