Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden Yenilikçi Proje: Termal Akımlarla Uzun Süre Havada Kalan İHA'lar

THK Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mecit Yaman, termal akımlarla enerji tasarrufu sağlayan İHA'lar için proje geliştirdi. Yapay zeka destekli sistem, İHA'ların daha uzun süre havada kalmasını sağlayacak.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden Yenilikçi Proje: Termal Akımlarla Uzun Süre Havada Kalan İHA'lar

Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK Üniversitesi) Uçak Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Mecit Yaman, termal akımları kullanarak enerji tasarrufu sağlayan insansız hava araçları (İHA) geliştirmek üzerine yapılan projede önemli aşamalara ulaştıklarını duyurdu. Kuşların uçuş mekanizmalarından ilham alan ve 1,5 yıl önce başlatılan proje, planör tipi uçaklar ve İHA'lar için yeni bir dönemi müjdeliyor.

Yaman, güneş ısısının yeryüzünü ve atmosferi ısıtması sonucu oluşan termal akımların, hafifleyen sıcak havanın yükselmesiyle yerini soğuk havanın almasını ve bu sürecin sürdürülebilir bir hava akımı yaratmasını sağladığını açıkladı. Bu doğal süreç, özellikle hava sporları için büyük önem taşıyor ve araştırma ekibi, bu akımları kullanarak İHA'ların daha az enerjiyle daha uzun süre gökyüzünde kalmasını hedefliyor.

Proje kapsamında yapay zeka teknolojilerinden de yararlanılıyor. Geliştirilen algoritmalar, İHA'ların termal akımlar içinde optimal yollarını bulmalarını ve enerji verimliliğini maksimize etmelerini sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Yaman, "Yakında ilk test uçuşlarını yapacağımız planör uçağımız, her mevsim etkin bir şekilde kullanılabilecek. Bahar ve yaz aylarında daha da verimli olacak bu sistemle, özellikle şehir gözlemleri ve atmosferik ölçümler gibi çeşitli amaçlar için uzun süreli uçuşlar mümkün olacak," dedi.

Bu yenilikçi proje, sürdürülebilir uçuş teknolojileri alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve İHA'ların kullanım alanlarını genişletecek potansiyeli barındırıyor.

turk-hava-kurumu-universitesinden-yenilikci-proje-termal-akimlarla-uzun-sure-havada-kalan-ihalar.webp

turk-hava-kurumu-universitesinden-yenilikci-proje-termal-akimlarla-uzun-sure-havada-kalan-ihalar-001.webp

turk-hava-kurumu-universitesinden-yenilikci-proje-termal-akimlarla-uzun-sure-havada-kalan-ihalar-002.webp

turk-hava-kurumu-universitesinden-yenilikci-proje-termal-akimlarla-uzun-sure-havada-kalan-ihalar-003.webp

turk-hava-kurumu-universitesinden-yenilikci-proje-termal-akimlarla-uzun-sure-havada-kalan-ihalar-004.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler