TOBB Başkan'ından yerli otomobil açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yerli otomobil TOGG'un trafiğe çıkış tarihiyle ilgili açıklamada bulundu.

TOBB Başkan'ından yerli otomobil açıklaması

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, yerli otomobilde seri üretim için bu yılın sonunu işaret etmişti. Karakaş, otomobilde yüzde 51 yerlilik oranı yakalandığını duyurmuştu. Otomobil Bursa’daki fabrikada üretilecek.

Kastamonu’da Tosya Sanayi ve Ticaret Odası’nın yeni binasının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Allah nasip ederse 29 Ekim’de sayın cumhurbaşkanımızın elleriyle fabrikanın açılışını gerçekleştireceğiz. 2023’ün ilk üç ayında inşallah banttan inerek trafiğe çıkmış olur.”

Türkiye’deki otomotiv sektörünü yakından izleyen gazetecilerden Emre Özpeynirci, yerli otomobil TOGG’un (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) fiyatını 1 milyon TL olarak öngördü. Özpeynirci, özel bir teşvik getirilirse fiyatın düşebileceğini belirtti.

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, yerli otomobilde seri üretim için 2022 yılı sonunu işaret etmişti. Karakaş, otomobilde yüzde 51 yerlilik oranı yakalandığını duyurmuştu.

Gebze’deki tesislerde görücüye çıkan otomobil, ‘bagaj’ tartışmasıyla da gündeme gelmişti.

Özpeynirci,  TOGG’un maliyeti ne kadar düşük olursa olsun bataryalarının ithal olması nedeniyle fiyatının dövize endeksli olacağını vurguladı.

Fiyatı merak konusu otomobil hakkında Özpeynirci, şunları kaydetti “TOGG’un CEO’su, Türkiye’deki C-SUV sınıfındaki konvansiyonel araçlarla rekabet edeceklerini açıkladı. Bu araçların mevcut fiyatları 800 bin-1 milyon TL bandında değişiyor. Rekabet kanununa aykırı olduğundan TOGG’un fiyatını düşürmek için ÖTV desteği getiremezler ama başka bir teşvik uygulanabilir”.

Yeni yılda otomotiv piyasası beklentilerini aktaran Özpeynirci, otomobil fiyatlarındaki artışın sadece kurdaki dengesizlikle açıklanamayacağını belirtti. “Çip krizi sebebiyle artan maliyetlerin yanında vergi dilimindeki artış da fiyatların yükselmesine sebep oluyor” diyen Özpeynirci, şunları kaydetti: “Kur düşse de otomobillere zam geleceği apaçık ortada.  Eğer matrah güncellemesi gibi bir durum olmazsa Şubat veya Mart aylarında Türkiye’deki ortalama otomobil fiyatlarının 500 bin TL bandına oturmasını bekliyorum. 2022’de otomotiv sektörüne destek veya teşvik yapılmazsa beklentiler pazarın ciddi şekilde daralacağı yönünde”.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler