Telefon dolandırıcılığında google yöntemi!

Araştırmacı, yazar ve sosyal medya uzmanı Engin Dinç önemli bir uyarıda bulundu; telefon dolandırıcılarının yeni kurbanı Google Maps’e işletmelerini kaydeden işletme sahipleri!

Telefon dolandırıcılığında google yöntemi!

DOLANDIRICILIĞI ORGANİZE YAPIYORLAR

Google Maps’te yerel rehber ve Google Yardım Formu’nda ürün uzmanı da olan Engin Dinç yeni dolandırıcılık yöntemi konusunda şöyle konuştu: “Bu yöntemi, Google Yardım Formu’ndan gelen şikâyeti araştırmaya başlamamla keşfettim. Telefon dolandırıcıları kurban olarak seçtikleri işletmenin Maps bilgilerine sürekli olumsuz yorum yapıp, düşük yıldız puanı veriyorlar. Özellikle de yeni ve puanı az olan işletmeleri seçiyorlar ki verdikleri kötü yorumlar ve düşük puanlarla işletmenin genel puan ortalamasını aşağıya çekmek kolay oluyor. İşletme hesabına onlarca olumsuz yorum gönderdikten birkaç gün sonra işletmeyi sanki Google Business’ten arıyormuş gibi arıyorlar ve “Biz size Google Türkiye’den ulaşıyoruz, işletmenizin puanı düştüğünden siteniz geri sıralara düşmektedir. Dilerseniz kötü yorumları belli bir ücret karşılığında silebiliriz.” diyorlar. Bunu duyan işletme sahibi de olumlu yaklaşınca bu işlem için 500-1000 TL gibi bir bedeli Google hesabıymış gibi gösterdikleri IBAN numarasına yatırmasını istiyorlar. Buna inanan işletme sahibi de ücreti ödedikten sonra kendi gönderdikleri kötü yorumları silip üzerine bir de iyi yorum yapıp beş yıldız vererek işletme puanını arttırıyorlar.”

DOLANDIRMAKLA KALMIYOR BİR DE İŞ ALIYORLAR

“Dolandırıcılar olumsuz yorumları silip düşük puanları yüksek puana çevirdikten sonra işletmeyi tekrar arayarak hesaplarını profesyonel olarak yönetebileceklerini, SEO konusunda yardımcı olabileceklerini, danışmanlık hizmeti verebileceklerini söylüyorlar. Dolandırıldığını fark etmeyen işletme sahibi puanın gerçekten yükseldiğini ve kötü yorumların silindiğini görünce Google’da büyüyebilmek için direkt Google ile çalışmanın daha faydalı olacağına inanıp talep ettikleri ücrete bu kişilerle anlaşarak danışmanlık ve sosyal medya hesap yönetimi hizmeti almaya başlıyorlar.” diyen Engin Dinç sözlerine şöyle devam etti.

KÖTÜ YORUM SALDIRISINDAN KURTULMAK MÜMKÜN
“Google Maps’ın hayatımıza kattığı kolaylığa şüphe yok. İşletmeler, özellikle navigasyon sistemlerinde kolaylıkla bulunabilir olmak için Google Business’ten faydalanarak işletmelerini Google Maps’a kaydettiriyorlar. İşletmeler hakkında yapılan olumlu yorum ve puanlar rakipleri arasında ön plana çıkmasını, müşterilerin güvenini kazanmasını sağlıyor. Amaçları dolandırıcılık olan ya da işletmeyi yıpratma amacı güden, Google’ın yorum politikalarını ihlal eden yorumları; yorumun hemen sağında bulunan üst üste üç nokta işaretine tıklayıp “Uygunsuz Olarak İşaretle” dedikten sonra kaldırılması için talep oluşturarak yetkililere iletebilirsiniz. Ayrıca konuyu Google Yardım Formu’ndan yazarak yetkililerin hızlıca müdahale etmesini sağlayabilirsiniz.” diyen Engin Dinç kullanıcılara son olarak: “Hiçbir sosyal medya sitesi reklam hizmeti dışında sizden ücret talep etmez, puanınız düştü diye sizi aramaz… Böyle arayan insanların iyi niyetli tavırlarına aldanmayın. Durumu sosyal medya sitesine bildirin ve asla bir sosyal medya hesabına para göndermeyin.” diye uyarıda bulunarak sözlerine son verdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji