Rize'li bilimadamı uzaya araç gönderdi

Uzay aracının güdüm sistemini tasarlayan Rizeli bilim adamı Behçet Açıkmeşe, 2014'te uzaya gönderilecek araç için de çalışmalara başladı.NASA'da görev yapan Rizeli Dr. Behçet Açıkmeşe, Türkiye'nin gururu oldu. NASA tarafından 'Mars Scince Laboratory Proje

Rize'li bilimadamı uzaya araç gönderdi

Uzay aracının güdüm sistemini tasarlayan Rizeli bilim adamı Behçet Açıkmeşe, 2014'te uzaya gönderilecek araç için de çalışmalara başladı.

NASA'da görev yapan Rizeli Dr. Behçet Açıkmeşe, Türkiye'nin gururu oldu. NASA tarafından 'Mars Scince Laboratory Projesi' kapsamında Mars'a indirilen 'Curiosity' isimli insansız aracın güdüm ve kontrol sisteminde görev alan Dr. Açıkmeşe, 2014 yılında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı.
 
NASA'da çok sayıda projede görev alan Açıkmeşe'nin, NASA'da ve ABD'de bilim dünyasında adından övgü ile söz ediliyor.
 
Çok Zor Bir Proje
 
Geliştirdiği sistemi anlatan Türk bilim adamı, "Araç saatte 21 bin km hızla Mars atmosferine girdi. Daha sonra süpersonik paraşütünü açarak yavaşladı. Bir vinç yardımı ile 'Curiosity'i zemine indi. Benim görevim ise bu aşamadan sonra başladı. Curiosity'i yere indiren uzay aracının, iniş bölgesinden en az 150 metre uzağa uçurulması gerekiyordu. Geliştirmiş olduğum GN&C sistemi uzay aracını, Curisity'e zarar vermeden, uzak, güvenli bir mesafeye uçurduk" dedi.
 
Bu projenin gerçekten çok güç bir proje olduğunu ifade eden Açıkmeşe, "900 kilogramlık bir yüzey aracını Mars'a götürmek ve onu bir vinçle Mars yüzeyine indirmek, uzay havacılık tarihinde bir ilkti. Birçok teknik zorluklar ve bilinmeyenler olmasına rağmen, bu proje umduğumuzdan çok daha başarılı ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti" diye konuştu.
 
Behçet Açıkmeşe Kimdir?
 
ODTÜ'yü bitiren Behçet Açıkmeşe 1994'te ABD'ye gitti. Master ve doktorasını Purdue Üniversitesi'nde tamamladı. 2003 yılında NASA'nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde görev aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler